+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hétvégi malackodás Vonyarcvashegyen
2023. november 20. hétfő 16:23 - Vonyarcvashegy
Hétvégi malackodás Vonyarcvashegyen
30 csapat nevezett az ország minden pontjáról. Munkájukat népes és a szakavatott zsűri bírálta. Az ízek mellett az asztaldekorációt is figyelme vették az ítészek.

Fúvós zene kísérte a kolbásztöltést Vonyarcvashegyen a 13. Kolbászoló programon. Sok jelentkező már évek óta visszajár.


„Iszonyatosan jó a hangulat, -2 fokot ígértek reggel, de nem lett, 6 fok van. Iszonyatosan jó itt minden, itt van, Tomi, Jani, Géza, és Józsi, aki a jóisten tudja most, hogy hol van, de egyébként nagyon jól érezzük magunkat, nagyon jó a szervezés.” mesélte Bodor Géza.

A zsűri elnöke idén is Szőke András volt, aki nagy szakértelemmel vette szemügyre és kóstolta a kolbászokat. Évről évre jó szívvel tesz eleget a szervezők felkérésének. Idén elsősorban a tradicionális recepteket keresték.

„A klasszikus kolbász fűszerezése működjön, legyen jelen. Ettől függetlenül vannak nagyon különleges ízesítések. Tavaly például azt hiszem, hogy az egyik díjazott az egy halból készült kolbász volt, és most is tudok olyan kolbászról, amiben van kecskehús, sőt egy olyan kolbászt is találtunk, ami vargányagomba porral van pluszban fűszerezve.”

Hagyományos sütőkolbásznál a legtöbben a jó minőségű alapanyagokra, elsősorban a kiváló magyar fűszerpaprikára esküsznek. Olyanok is voltak, akik a régi, jól bevált recepthez adtak új alapanyagokat, például káposztát, vagy burgonyát, mint például Keresztes József csapata.

„Káposztás kolbászt csináltunk. Megpirítva lett a sima káposzta, és összekeverve fűszerekkel, ízlés szerint, magunktól eltervezet ízek.”

Az idei kolbásztöltésre 30 csapat jelentkezett. Nem csak a környékről, hanem az ország másik feléről is érkeztek baráti társaságok. A Keszthelyi TV csapata hosszú évek óta tölti a kolbászt Vonyarcon, nem volt ez másképp idén sem.

„Idén az a megtiszteltetés ért, hogy a kollégák azt mondták, hogy az én receptemet csináljuk meg. Nekem tudni kell, hogy édesapám hentes volt, úgyhogy a gyökerektől kezdve részt vettem, egész kis gyerekkoromtól a kolbászkészítésben, és a szokásos összetevő klasszikusokon kívül, tettünk bele egy kis porcukrot, és ami még a pikánsságát adja, egy kis rumot, azért, hogy segítsen jobban összeérni, és persze ez a szájba is került, hogy jobb hangulatban történjen a kolbásztöltés.” nyilatkozta Podlovics Péter, aKeszthelyi TV ügyvezető igazgatója.

Az eseményt minden évben a turisztikai egyesület szervezi azzal a céllal, hogy ősszel is programot kínáljanak a helyieknek és a vendégeknek. Az ínycsiklandó falatok mellett zenés programokkal szórakoztatták a közönséget.

„Kettős célja van a rendezvénynek, az egyik, hogy ősszel is van élet a Balatonnál, érdemes idejönni Vonyarcvashegyre, és a Balatonhoz, a másik pedig a hagyományteremtés. Hagyományteremtés alatt nem azt értjük, hogy holnap mindenhol legyen ismét disznóvágás, minden háznál, hanem tudjuk, hogy az élet honnét jön, és mennyi munka van vele.”
vázolta fel Horváth Tamás, a Vonyarcvashegyi Turisztikai Egyesület titkára.

A kolbászokon kívül a dekorációk minősége is első osztályú volt a megmérettetésen. A zsűri különdíjakat is kiosztott, de minden csapat emléklappal és jó élményekkel távozhatott.

Pelikán Péter - Keszthelyi Tv

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus