Toroskáposztát, szalontüdőt, pecsenyét és sültoldalast is készítettek a csapatok. Természetesen kihagyhatatlan volt a sültkolbász is. Többen döntöttek amellett, hogy ezt a hagyományos sertésételt készítik el Reziben. Sokan bújtak jelmezbe, hogy az ízek mellett a vidám maskarákkal búcsúztassák a telet. Mind a távolabbi településekről, mind a környékről szívesen tettek eleget a felhívásnak, hogy hagyományos finomságaikat bemutassák fesztiválon.
„A csapatunk neve: Páhoki Asszony Kolbász Kör. Alsópáhokról érkeztünk. Tulajdonképpen egy munkahelyi GESZ-es csapat állt össze lányok-fiúk közösen. Bár Asszony Kolbász a neve, de fiúk is részt vesznek a csapatban és egy nagyon egyszerű házias sültkolbász recepttel készültünk. Természetesen megpróbálva ízlésesen tálalni, egy kicsit a díszítésre és a farsangi hagyományokra, jelmezre is figyelve.” - osztotta meg Kozma Zoltán csapattag.
A vendégeknek is készítettek étvágygerjesztőket, kolbász, szalonna, tepertő sorakozott a tálakon. A húsételek mellett sült a tócsi, de az édesszájúakra is gondoltak. A szalagos fánkokon kívül sütőporral készült verziót is lehetett kóstolni. Az egyik csapat pedig helyben sütötte a csörögefánkot. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen különböző ételekből kellett választaniuk.
„Nagyon-nagyon boldoggá tesz az, hogy kicsit változatossá sikerült Rezibe tenni ezt az össznépi ünnepséget, mert olyan ételek kerülnek most elénk, amiket a hétköznapi ember ritkán fogyaszt, ritkán kerül terítékre.” - véli Barcza Zoltán zsűri, a 13 séf egyike.
Tizenegyedik alkalommal szervezte az eseményt a Rezi Várbarátok Köre Egyesület. Eleinte csak kolbásztöltésre invitálták a csapatokat, ám később ezt a hagyományos sertés- és farsangi ételekre bővítették ki. A rendezvénnyel több céljuk van.
„Valahányszor a gyerekek táboroztatásához gyűjtünk elsősorban. Azonkívül a hagyományőrzés a legfontosabb célja még ezenkívül. Hogy megismerjük egymás hagyományait, egymás ételkészítési szokásait, megkóstolhassuk azokat ételeket, amelyeket elkészítenek a különböző településekről érkező csapatok.” - mondta el Tafotáné Cserép Gabriella szervező.
Az első három helyezett mellett a különdíjas ételeket kiváló címmel díjazták. A jelenlévőknek zenés műsorral kedveskedtek a szervezők.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV