Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Malacpofa, szalontüdő és toroskáposzta is volt
2023. feb. 11. szombat | Rezi
Malacpofa, szalontüdő és toroskáposzta is volt
Hagyományőrző farsangi disznótoros fesztivált rendeztek Reziben. A programnak nem csak a közösségépítés, hanem egymás ételeinek, szokásainak a megismerése is a célja volt. 16 csapat készített hagyományos és különleges sertésételeket.

Még a kalóz is kolbászt töltött a Rezi disznótoros rendezvényen. A helyiek mellett a szomszédos települések csapatai is évek óta örömmel jönnek a községi programra.

„Nagyon fontos a térségi összefogás, ebben hiszünk már évek óta és természetesen Rezi egy jó helyszín, kiváló a farsangi időszak” - vélekedett a kalózjelémezbe öltözött gyenesdiási polgármester, Gál Lajos. 

A csapatok többsége kolbászt töltött. A magyar sütőkolbász receptje egyszerű, apró fogásokkal lehet tökéletesíteni. Legfontosabb a jó húsalapanyag és a minőségi fűszerek.

Cserép Attila: „Az alapvető dolgokat beletesszük: fokhagyma, paprika, só, meg még külön tettünk bele őrölt köményt, ami ad neki még egy kis olyan kis plusz zamatot, ízt.”

A disznótoros legkedveltebb ételei a hurka és a kolbász. A jó toroskáposztát pedig a füstölt oldalas és a vele főtt csont teszi tökéletessé. Sokan a pörkölt után ezt tartják a magyaros ételek alapfogásának. 

„A szívünket, lelkünket beletettük ebbe a káposztába és innen, Reziből mi el fogjuk vinni a fődíjat” - szögezte le Bolla László. 

Malacpofával és szalontüdővel is neveztek a csapatok. A hagyományos ételek mellett a fine dining is megjelent, amit a zsűri külön értékelt. A szakemberek vallják, a disznótoros ételeknek helyük kell, hogy legyen az éttermek téli kínálatában, hiszen ekkor van a szezonjuk.

Barcza Zoltán zsűri, a 13 séf tagja: „Ez egy fesztivál, ahol az emberek összejönnek és mindenki megmutatja a gasztronómiai tudását, mindenki próbál valami újat mutatni, mindenki próbál valami szebbet, mint a szomszéd község, mindenki próbálja elkápráztatni a jelenlévőket és természetesen ennek mi, mint zsűri, illetve az ide látogató vendégek mint kóstolók örvendik.”

A Balaton térsége bővelkedik a téli gasztro-programokban. A COVID idején nem szervezhettek ilyeneket. A Rezi Várbarátok Köre Egyesület szerint így most még nagyobb szükség van a közösségépítő eseményekre. Tízedik alkalommal szervezték meg a közkedvelt programot, aminek sikere a közösségben rejlik. 

„Szerintem az, hogy sok jó ember van közöttük, közöttünk, akikkel így kapcsolatban vagyunk. Szeretünk főzni, szeretünk egymással jó kapcsolatokat ápolni” - nyilatkozta Tafotáné Cserép Gabriella, a program szervezője. 

A szakácsok szerint a legjobb disznótoros a frissen vágott disznóból készül. Természetesen nagyanyáink ízvilágát boltban vásárolt sertéshússal is fel tudjuk idézni.

 

| 2024. jún. 27. csütörtök 19:15 | Rezi
Az időjárás miatt csúszott a program dátuma
| 2024. jan. 31. szerda 15:46 | Rezi
A település elsősorban az elkészült beruházások és programok minőségének megőrzésére helyezett hangsúlyt.
| 2023. szep. 12. kedd 16:22 | Rezi
Félretették a metszőollót a reziek és nagy szüreti mulatságot rendeztek.
| 2023. aug. 15. kedd 14:43 | Rezi
A teljes szőlőhegyoldalt ellepte estére a filmnéző közönség.
| 2023. júl. 25. kedd 18:00 | Rezi
Idén júniusban vették birtokba az állami területet, ahol jövőre már barakkokat szeretnének építeni.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.