Még a kalóz is kolbászt töltött a Rezi disznótoros rendezvényen. A helyiek mellett a szomszédos települések csapatai is évek óta örömmel jönnek a községi programra.
„Nagyon fontos a térségi összefogás, ebben hiszünk már évek óta és természetesen Rezi egy jó helyszín, kiváló a farsangi időszak” - vélekedett a kalózjelémezbe öltözött gyenesdiási polgármester, Gál Lajos.
A csapatok többsége kolbászt töltött. A magyar sütőkolbász receptje egyszerű, apró fogásokkal lehet tökéletesíteni. Legfontosabb a jó húsalapanyag és a minőségi fűszerek.
Cserép Attila: „Az alapvető dolgokat beletesszük: fokhagyma, paprika, só, meg még külön tettünk bele őrölt köményt, ami ad neki még egy kis olyan kis plusz zamatot, ízt.”
A disznótoros legkedveltebb ételei a hurka és a kolbász. A jó toroskáposztát pedig a füstölt oldalas és a vele főtt csont teszi tökéletessé. Sokan a pörkölt után ezt tartják a magyaros ételek alapfogásának.
„A szívünket, lelkünket beletettük ebbe a káposztába és innen, Reziből mi el fogjuk vinni a fődíjat” - szögezte le Bolla László.
Malacpofával és szalontüdővel is neveztek a csapatok. A hagyományos ételek mellett a fine dining is megjelent, amit a zsűri külön értékelt. A szakemberek vallják, a disznótoros ételeknek helyük kell, hogy legyen az éttermek téli kínálatában, hiszen ekkor van a szezonjuk.
Barcza Zoltán zsűri, a 13 séf tagja: „Ez egy fesztivál, ahol az emberek összejönnek és mindenki megmutatja a gasztronómiai tudását, mindenki próbál valami újat mutatni, mindenki próbál valami szebbet, mint a szomszéd község, mindenki próbálja elkápráztatni a jelenlévőket és természetesen ennek mi, mint zsűri, illetve az ide látogató vendégek mint kóstolók örvendik.”
A Balaton térsége bővelkedik a téli gasztro-programokban. A COVID idején nem szervezhettek ilyeneket. A Rezi Várbarátok Köre Egyesület szerint így most még nagyobb szükség van a közösségépítő eseményekre. Tízedik alkalommal szervezték meg a közkedvelt programot, aminek sikere a közösségben rejlik.
„Szerintem az, hogy sok jó ember van közöttük, közöttünk, akikkel így kapcsolatban vagyunk. Szeretünk főzni, szeretünk egymással jó kapcsolatokat ápolni” - nyilatkozta Tafotáné Cserép Gabriella, a program szervezője.
A szakácsok szerint a legjobb disznótoros a frissen vágott disznóból készül. Természetesen nagyanyáink ízvilágát boltban vásárolt sertéshússal is fel tudjuk idézni.