Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kolbászoltak a reziek
2019. jan. 14. hétfő | Rezi
Kolbászoltak a reziek
22 csapat mérte össze a kolbászát a hétvégén Reziben. A településen már hagyomány, hogy január közepén szervezik meg a disznótoros és kolbásztöltő mustrát, ahová térségből érkeznek csapatok, de Rezi testvértelepülése, a Hajdú-Bihar megyei Esztár is képviseltette magát. Ezúttal is lehetőség volt tombola és támogatói jegy vásárlására, a befolyt összegből gyermekjátékokat vásárolnak majd.

Égett a munka a csapatok keze alatt Reziben. Dagasztották és fűszerezték a kolbásznak való húsokat, de a pálinka sem hiányozhatott az asztalról. A csapatok többsége hagyományos kolbászokat töltött, de voltak, akik különleges módon – gyömbérrel, korianderrel – fűszerezték a húsokat. A csapattagok azt is elárulták, hogy mitől jó a kolbász, a recepteket azonban megtartották maguknak.

„Minden benne legyen, aminek benne kell lennie. Természetesen kulisszatitkokat nem árulunk el, mert a többi csapat figyel, és semmi kedvünk hozzá, hogy lekoppintsanak minket.” - mondta Bujtor András, a Kolbász Manufaktúra Business csapat tagja.

A kolbászok mellett más finomságokkal is várták a program résztvevőit. Sült vér és hurka is került az asztalra, de párolt káposztás, füstölt húsos szendvicset is kóstolhattak a látogatók. Németh Tamás szmókerben készítette el a kolbászt, amit majd a zsűri elé tálalt. Az így készült étel egészen más, mint a zsírban, olajban sült társai.

„Teljesen máshogy viselkednek a zsírok akkor, amikor ilyen füstös közegben sül, mint akkor, hogyha elmész egy pecsenyesütőbe, és ott ilyen bő zsírban, vagy ne adj Isten olajban sütik. Mert ott, ami kisül belőle, azt vissza is szívja. Itt teljesen más állaga van igazából, mert ami úgymond ilyen káros zsírnak számít – legalábbis az én  számításom szerint – az mind távozik belőle.” - tájékoztatott Németh Tamás, a Konyha 2.0 csapat tagja.

Az idei rezi kolbásztöltő sem csak a jó hangulatról szólt. A csapatoknak, amellett, hogy finomabbnál finomabb étkeket készítettek, a zsűrinek is be kellett mutatniuk a tudásokat. Ez úttal is lehetőség volt bármilyen disznótoros étekkel nevezni, a többség azonban a kolbászt részesítette előnyben. A zsűrit nem csak az ízekkel, hanem kreativitással is meg lehetett győzni.

„Találkoztunk egy olyan étellel is, ami nem hagyományos a magyar konyhában, viszont az újszerű ötlet biztos, hogy jó fogadást fog kapni, mert a street food kategóriában lehet elképzelni ezt az ételt. tehát egy olyan szendvicset is készítettek, amihez kolbászt és sült tarját használtak fel.” - emelte ki a zsűri tagja, Gombkötő János.

A rezi program a Várbarátok Köre szervezésében indult útjára 2012-ben. A kolbásztöltőn minden évben lehetőség van támogatói és tombolajegy vásárlására, az ebből befolyó összeget mindig a közösség javára költik el. 2019-ben fa gyermekjátékokat szeretnének vásárolni. Mindezek mellett fontos cél a szórakoztatás is.

„Azzal a céllal hoztuk létre, hogy egyrészt illeszkedjünk mi is a térségi, téli turisztikai kínálathoz, másrészt a gasztronómiai múlt feltámasztása vagy életben tartása is talán cél lehet. De van egy újabb cél is, hogy most már találkozzunk a szomszédjainkkal, barátainkkal így év elején, mondjuk azt, hogy köszöntsük együtt az új évet egy ilyen szép gasztronómiai rendezvényen.” - tette hozzá Cserép Gábor, Rezi polgármestere.

A 8. rezi disznótorosnak az idei évben is a Laky Demeter Turistaház udvara adott otthont, ahol a csapatok már a tavaly felépült rendezvénypajta alatt tölthették a kolbászokat.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2022. nov. 21. hétfő 15:19 | Vonyarcvashegy
A jó hangulatú 13. Vonyarci Kolbászolóra az ország másik feléről is érkeztek résztvevők.
| 2024. feb. 5. hétfő 14:40 | Rezi
A jótékonyság mellett a hagyományőrzés és a közösségépítés is célja volt a rezi rendezvénynek.
| 2023. feb. 11. szombat 18:25 | Rezi
Hagyományőrző farsangi disznótoros fesztivált rendeztek Reziben.
| 2020. jan. 14. kedd 19:04 | Rezi
Hagyományos disznóölés és hurkatöltés várta a kikapcsolódni vágyókat Reziben.
| 2018. nov. 22. csütörtök 09:02 | Vonyarcvashegy
35 csapat készített hagyományos és különleges kolbászokat a hétvégén Vonyarcvashegyen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.