A versenykiírás szerint mindegyik csapatnak készítenie kellett sütnivaló kolbászt. Az szabadon választott volt, hogy mellé lacipecsenyét, vagy hurkát tálalnak. A magyaros kolbász mellett véres és májas hurkát is készített a Keszthelyi Kórház csapata. A Megtöltelek nevet viselő gárda egyedüliként töltött hurkát.
„A hurkánál a friss alapanyagok a fontosak. A rizs meg kell csinálni szakszerűen babérlevéllel, fokhagymával feketeborssal, pici sóval, legyen benne hús, nagyon sok főtt hús, legyen benne zsiradék, bőrke és legyen szaftja, ne legyen túl száraz, de az se jó, ha túl zsíros, el kell találni a kettő közti átmenetet a kóstolgatással, fontos a sűrű kóstolgatás...pálinka mellett” - nyilatkozta Palotai Péter, a Megtöltelek csapat képviseletében.
Hurkából így sem volt hiány. Az ÁMK udvarában álló kemencékben sütötték a finomságokat. Az „Ólból üstbe” elnevezésű rendezvényt hatodik alkalommal szervezték meg Sármelléken. A rendezők fő célja a közösségépítés. A programot a nagyböjt előtti utolsó hétvégén tudták megszervezni, ezért a szokásosnál kevesebb csapat nevezett. De a helyiek mellett így is jöttek gárdák Keszthelyről, Zalavárról és Zalakomárról is. A tapasztalat azt mutatja, hogy Sármelléken már csak kevesen vágnak disznót, de így is készítenek kolbászt, hurkát - mesélte Horváth Tibor polgármester. "Nagyon sok helyről hallom, hogy itt töltöttünk kolbászt, ott töltöttünk baráti társasággal. Most is nagyon sok helyen töltenek kolbászt, hurkát, tehát még mindig meg van ez és egyre jobban visszajön, úgy látom.”
A zsűri fő értékelési szempontja természetesen az íz volt, de a fűszerezést, az illatot és az állagot és a tálalást is figyelembe vették. Az ítészek elnöke, Barcza Zoltán már több éve vesz részt a sármelléki rendezvényen. A mesterszakács úgy látja, hogy a versenyzők megfogadják tanácsaikat, rendszeresen kóstolnak és alapos, tiszta munkát végeznek.
„Én úgy látom, hogy a higiénia területén is nagyon sokat lépünk előre. Az a stand, ahol ezeket a kolbászokat, az legyen optikailag is úgy, hogy szívesen ennék belőle és szívesen kóstolok bele abba a portékába, amit ott elkészítenek. Én optimistán nézek az elé, hogy ez a szép hagyomány ez folytatódik és tovább tudjuk vinni” - mondta televíziónknak a zsűri elnöke.
A zsűrizés idején is zajlottak az események. Csilis kolbászevő versenyt hirdettek. A résztvevők feladata az volt, hogy minél gyorsabban elfogyasszanak két szálat.
A jó hangulatú programon tombolát is hirdettek. Az ebből befolyt összeget a Keszthelyi Mentők Alapítvány részére ajánlották fel. Az Ambulance Team nem csak ennek örülhetett, a verseny első díját ők hozhatták el.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV