Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Ólból üstbe
2019. már. 5. kedd | Sármellék
Ólból üstbe
Kolbászt és hurkát is töltöttek, sőt még lacipecsenyét is sütöttek a hétvégén Sármelléken. Hatodik alkalommal rendezték meg az „Ólból üstbe” elnevezésű programot. Az ÁMK udvarában a helyiek mellett zalavári, zalakomári és keszthelyi csapatok ügyeskedtek. A zsűrinek pozitívak voltak a tapasztalatai.

A versenykiírás szerint mindegyik csapatnak készítenie kellett sütnivaló kolbászt. Az szabadon választott volt, hogy mellé lacipecsenyét, vagy hurkát tálalnak. A magyaros kolbász mellett véres és májas hurkát is készített a Keszthelyi Kórház csapata. A Megtöltelek nevet viselő gárda egyedüliként töltött hurkát.

„A hurkánál a friss alapanyagok a fontosak. A rizs meg kell csinálni szakszerűen babérlevéllel, fokhagymával feketeborssal, pici sóval, legyen benne hús, nagyon sok főtt hús, legyen benne zsiradék, bőrke és legyen szaftja, ne legyen túl száraz, de az se jó, ha túl zsíros, el kell találni a kettő közti átmenetet a kóstolgatással, fontos a sűrű kóstolgatás...pálinka mellett” - nyilatkozta Palotai Péter, a Megtöltelek csapat képviseletében. 

Hurkából így sem volt hiány. Az ÁMK udvarában álló kemencékben sütötték a finomságokat. Az „Ólból üstbe” elnevezésű rendezvényt hatodik alkalommal szervezték meg Sármelléken. A rendezők fő célja a közösségépítés. A programot a nagyböjt előtti utolsó hétvégén tudták megszervezni, ezért a szokásosnál kevesebb csapat nevezett. De a helyiek mellett így is jöttek gárdák Keszthelyről, Zalavárról és Zalakomárról is. A tapasztalat azt mutatja, hogy Sármelléken már csak kevesen vágnak disznót, de így is készítenek kolbászt, hurkát - mesélte Horváth Tibor polgármester. "Nagyon sok helyről hallom, hogy itt töltöttünk kolbászt, ott töltöttünk baráti társasággal. Most is nagyon sok helyen töltenek kolbászt, hurkát, tehát még mindig meg van ez és egyre jobban visszajön, úgy látom.”  

A zsűri fő értékelési szempontja természetesen az íz volt, de a fűszerezést, az illatot és az állagot és a tálalást is figyelembe vették. Az ítészek elnöke, Barcza Zoltán már több éve vesz részt a sármelléki rendezvényen. A mesterszakács úgy látja, hogy a versenyzők megfogadják tanácsaikat, rendszeresen kóstolnak és alapos, tiszta munkát végeznek.

„Én úgy látom, hogy a higiénia területén is nagyon sokat lépünk előre. Az a stand, ahol ezeket a kolbászokat, az legyen optikailag is úgy, hogy szívesen ennék belőle és szívesen kóstolok bele abba a portékába, amit ott elkészítenek. Én optimistán nézek az elé, hogy ez a szép hagyomány ez folytatódik és tovább tudjuk vinni” - mondta televíziónknak a zsűri elnöke.    

A zsűrizés idején is zajlottak az események. Csilis kolbászevő versenyt hirdettek. A résztvevők feladata az volt, hogy minél gyorsabban elfogyasszanak két szálat.

A jó hangulatú programon tombolát is hirdettek. Az ebből befolyt összeget a Keszthelyi Mentők Alapítvány részére ajánlották fel. Az Ambulance Team nem csak ennek örülhetett, a verseny első díját ők hozhatták el.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

| 2020. jan. 27. hétfő 16:09 | Sármellék
Hetedik alkalommal szervezték meg Sármelléken az Ólból üstbe elnevezésű kolbásztöltő versenyt.
| 2024. feb. 5. hétfő 14:40 | Rezi
A jótékonyság mellett a hagyományőrzés és a közösségépítés is célja volt a rezi rendezvénynek.
| 2024. jan. 30. kedd 16:14 | Szentpéterúr
Kolbásztöltő fesztivált rendeztek Szentpéterúron.
| 2023. nov. 20. hétfő 16:23 | Vonyarcvashegy
A különleges receptek mellett a legtöbben hagyományos sütőkolbászt készítettek.
| 2021. jan. 12. kedd 13:46 | Karmacs
A marha vagy vadhúsból készült, különleges ízesítésű kolbászokaz egyre több vásárló keresi.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.