Rotyogott a káposzta a kondérban. Kétszáz adagot főztek az önkormányzat dolgozói a vendégeknek. Közben a csapatok készülődtek a kolbásztöltéshez. Családok, baráti társaságok és lelkes csapatok gyűltek össze, hogy saját receptjeik és technikáik alapján elkészítsék a legfinomabb kolbászokat."Fontosnak tartjuk a kolbásztöltés hagyományát településünkön is Sok-sok évvel ezelőtt már volt kolbásztöltő program Cserszegtomajon. Idén sikerült ismételten megszervezni. Több csapat indult. Mindenki hozta a saját húsáruját ill. fűszereket. Gyönyörű szép dekorációkat készítettek. Úgyhogy nagyon örülünk neki, hogy ilyen sok létszámmal összegyűltünk."- mondta Zentai Zita elnök.
Izgalmas látványossággá váltak a csapatok formaruhái, valamint az asztalok dekorációja. A díszítés, a vonzó megjelenés a nők kezeit dicsérte. A sátorban nem volt két egyforma asztal. Ötletesebbnél ötletesebb őszi vagy a disznóvágáshoz kapcsolódó díszek kerültek a látogatók elé. A helyi óvoda dolgozói is megmutatták kreativitásukat."Közös tervezés volt, de a lényeg volt a természetes anyag, a természetesség. Felhasználni ezeket, akár az őszi faleveleket, akár a terményeket, hiszen az óvónőknek az egyik legfontosabb sajátossága a kreativitás."- nyilatkozott Koroncz Katalin a helyi óvoda főigazgatója.
A jó zenéről Markó Krisztián harmonikás gondoskodott. A csapatok beosztották ki keveri be a töltenivaló kolbászhúst, és ki fog a hurkatöltőnél helytállni. A töltés ideje alatt a vendégeknek is sütöttek kínálnivalót a versenyzők. De bőven akadt pogácsa, édes sütemény is. A jó kolbász receptjét nem szívesen árulták el a gyakorlott kolbásztöltők. Ahány ház, annyi szokás és szívvel-lélekkel kell készíteni - mondták.Antal László a következőket mondta"Amiből most készítettünk, 8kg sertéscomb meg 3 kg tokaszalonna és foghagyma, bors, őrölt kömény, só ízlés szerint- sokan azt mondják. De nem! Itt van egy olyan recept, aminek az összetételét nem árulom el."
Hogy ne maradjon a múlt látványa nélkül, aki Cserszegtomajon szeretett volna jót enni és kikapcsolódni, arról is gondoskodott egy helyi jókedvű lakos. Kovács Tibor a nagymama szerepébe bújt a vidám napon. Nem csak a humora, a ruhája is eredeti volt."Nagyanyámtól örökség, meg úgy szedegettük össze a faluba és a lányomnak mentem először farsangra a hévízi iskolába és ott léptem fel először így és azóta több helyre elmegyek."
Délre már több csapatnál sült a kolbász. Volt, aki bajor ízekben is készített, de a nevezettek többsége a hagyományosan készített kolbász volt, aminek az íze utánozhatatlan. Háromtagú szakmai zsűri pontozott az asztaloknál. Minden apró részletre figyeltek."Szeretnénk megtalálni a legmegfelelőbb íz világot, de természetesen a szín, az összetétel, az állag. Mindent egybe fogunk pontozni.S így összképben a három zsűritag fogja eldönteni, hogy melyiket szavazzuk meg elsőre. Melyik lesz a második ill. a harmadik helyezett."- adott tájékoztatást a zsűri tagja Bakos László.
Az öt év után felélesztett programra 12 csapat jelentkezett, fergeteges volt a hangulat. Várták a csapatok a találkozást Cserszegtomajon.
Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió