Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Összemérték a kolbászukat
2018. nov. 6. kedd | Cserszegtomaj
Összemérték a kolbászukat
Kolbászból volt a kerítés a hétvégén Cserszegtomajon. A településen 5. alkalommal szerveztek kolbásztöltő versenyt, amelyre idén 13 csapat nevezett. A helyiek mellett a környező településekről is érkeztek társaságok, hogy összemérjék kolbásztöltő tudásukat.

Égett a csapatok keze alatt a munka Cserszegtomajon. Az iskola udvarán lévő sátor alatt 13 társaság fűszerezte a kolbásznak valót. Az önkormányzat által biztosított 5 kiló húst műanyag tálakban és fateknőkben dagasztották a szakértők. A kolbászokból nem hiányozhatott a fokhagyma és a fűszerpaprika sem. A sármellékiek először képviseltették magukat a rendezvényen, a kolbászukba pedig házi készítésű fűszerek is kerültek.

„Mi a helyi, a megszokott szerint készítjük, ahogy mi szeretjük, olyan. Ami kell bele, pirospaprika, őrölt paprika, ami a kertünkben termett, mi őröltük, bors, egy kis kömény, szegfűbors, aztán só, aztán azt hiszem, hogy készen is van. Meg jó minőségű hús.” - mondta Ferge Józsefné, a Sármelléki ÖTYE elnöke.

A csapatok nagy gondot fordítottak a díszítésre is. Őszi termések, régi kolbásztöltők tették hangulatosabbá az asztalokat, de a csapatok kreativitása is megmutatkozott, kolbászbabákat is meg lehetett csodálni. Természetesen nem hiányozhattak a kínáló tálak és a pálinka sem. A baráti társaságoknál és egyesületeknél igazi csapatmunka zajlott, közösen töltötték a kolbászokat, és az is kiderült, hogy a töltésnek is megvan a titka.

„Arra kell figyelni, hogy a kolbásznak a keverésekor nem szabad, hogy száraz legyen a kolbász, mert akkor nem sikerül kitölteni. Tehát hogyha elrontjuk, akkor szétreped a bél, és nem lesz jó. Tehát ahhoz meleg vízzel kell egy kicsit segíteni, hogy jó csúszós legyen, és jól ki tudjon menni belőle.” - tájékoztatott Mózner István, a helyi Aranykorúak csapat tagja.

Cserszegtomajon 5. éve szervezik meg a kolbásztöltő versenyt. A program nem csak a helyiek, hanem a környékbeliek körében is népszerű. A csapatok közül sokan a kezdetek óta részt vesznek a rendezvényen, a társaságok összetétele azonban évről évre változik. A program célja a csapatépítés és a szórakoztatás.

„Civil kezdeményezésre jött össze, tehát önmagában ez a kulináris gondolat, hogy mérjük össze a kolbászunkat 5 évvel ezelőtt elindult. Én azt gondolom, hogy már ott tartunk, hogy mindenki szeret jókat enni, szeret jókat inni, hiszen a Cserszegi fűszeres hazájában azért két falat, három falat kell az ital mellé. Én szerintem népszerű, várják, elmaradhatatlan rendezvény lenne ez.” - emelte ki Bartha Gábor, Cserszegtomaj polgármestere.

A csapatoknak 3 óra állt rendelkezésre, hogy egy 20 centiméteres nyers és sült kolbászt adjanak le a zsűrinek. Az ítészek a kolbász állagát, kinézetét és természetesen az ízét is értékelték.

Regman Karola - Keszthelyi TV         

| 2024. feb. 5. hétfő 14:40 | Rezi
A jótékonyság mellett a hagyományőrzés és a közösségépítés is célja volt a rezi rendezvénynek.
| 2024. jan. 30. kedd 16:14 | Szentpéterúr
Kolbásztöltő fesztivált rendeztek Szentpéterúron.
| 2023. nov. 20. hétfő 16:23 | Vonyarcvashegy
A különleges receptek mellett a legtöbben hagyományos sütőkolbászt készítettek.
| 2021. jan. 12. kedd 13:46 | Karmacs
A marha vagy vadhúsból készült, különleges ízesítésű kolbászokaz egyre több vásárló keresi.
| 2019. nov. 18. hétfő 19:06 | Vonyarcvashegy
Harminckét csapat vett részt a kolbásztöltő versenyen.
X. évfolyam 24. szám
Megjelenés: 2024. december 20.
09:00
Szignatúra
09:30
10:00
Természetvédelem határok nélkül
10:21
Göcsej Filmfesztivál
11:00
Ludovika TV
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:31
Göcsej Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.