Égett a csapatok keze alatt a munka Cserszegtomajon. Az iskola udvarán lévő sátor alatt 13 társaság fűszerezte a kolbásznak valót. Az önkormányzat által biztosított 5 kiló húst műanyag tálakban és fateknőkben dagasztották a szakértők. A kolbászokból nem hiányozhatott a fokhagyma és a fűszerpaprika sem. A sármellékiek először képviseltették magukat a rendezvényen, a kolbászukba pedig házi készítésű fűszerek is kerültek.
„Mi a helyi, a megszokott szerint készítjük, ahogy mi szeretjük, olyan. Ami kell bele, pirospaprika, őrölt paprika, ami a kertünkben termett, mi őröltük, bors, egy kis kömény, szegfűbors, aztán só, aztán azt hiszem, hogy készen is van. Meg jó minőségű hús.” - mondta Ferge Józsefné, a Sármelléki ÖTYE elnöke.
A csapatok nagy gondot fordítottak a díszítésre is. Őszi termések, régi kolbásztöltők tették hangulatosabbá az asztalokat, de a csapatok kreativitása is megmutatkozott, kolbászbabákat is meg lehetett csodálni. Természetesen nem hiányozhattak a kínáló tálak és a pálinka sem. A baráti társaságoknál és egyesületeknél igazi csapatmunka zajlott, közösen töltötték a kolbászokat, és az is kiderült, hogy a töltésnek is megvan a titka.
„Arra kell figyelni, hogy a kolbásznak a keverésekor nem szabad, hogy száraz legyen a kolbász, mert akkor nem sikerül kitölteni. Tehát hogyha elrontjuk, akkor szétreped a bél, és nem lesz jó. Tehát ahhoz meleg vízzel kell egy kicsit segíteni, hogy jó csúszós legyen, és jól ki tudjon menni belőle.” - tájékoztatott Mózner István, a helyi Aranykorúak csapat tagja.
Cserszegtomajon 5. éve szervezik meg a kolbásztöltő versenyt. A program nem csak a helyiek, hanem a környékbeliek körében is népszerű. A csapatok közül sokan a kezdetek óta részt vesznek a rendezvényen, a társaságok összetétele azonban évről évre változik. A program célja a csapatépítés és a szórakoztatás.
„Civil kezdeményezésre jött össze, tehát önmagában ez a kulináris gondolat, hogy mérjük össze a kolbászunkat 5 évvel ezelőtt elindult. Én azt gondolom, hogy már ott tartunk, hogy mindenki szeret jókat enni, szeret jókat inni, hiszen a Cserszegi fűszeres hazájában azért két falat, három falat kell az ital mellé. Én szerintem népszerű, várják, elmaradhatatlan rendezvény lenne ez.” - emelte ki Bartha Gábor, Cserszegtomaj polgármestere.
A csapatoknak 3 óra állt rendelkezésre, hogy egy 20 centiméteres nyers és sült kolbászt adjanak le a zsűrinek. Az ítészek a kolbász állagát, kinézetét és természetesen az ízét is értékelték.
Regman Karola - Keszthelyi TV