Házias kolbásszal és a zsűrinek meglepetésként egy csípőssel készült a Röfi Farm csapata. A helyi és környékbeli fiatalok először neveztek ilyen megmérettetésre.
„Itt vagyunk mi, fiatalok. Megpróbáljuk megmutatni az öregeknek, hogy mi is tudunk valamit” - nyilatkozta a csapat szóvivője, Szummer László.
Összesen 13 csapat töltötte a kolbászt. Helyből 3 brigád érkezett, de Zala több szegletéből is neveztek. Zalaegerszegről érkezett a Besenyő és Öreghegy Polgárőrség. A hagyományos sütőkolbász mellett bajor kolbászt is töltöttek.
„Több éves kapcsolatot ápolunk a szentpéterúri polgárőrökkel. Oda-vissza történnek a meghívások. A COVID előtt is részt vettünk minden rendezvényen. Szeretjük a gasztronómiai kihívásokat és a meghívásnak örömmel teszünk eleget” - mondta Borsos József alelnök.
A Fürge Ujjak Kézimunka Szakkör is fellépett. Rajtuk kívül még táncosok, a Cserszegtomaji Tátika Népdalkör és a Zalaapáti Harmonika Zenekar is szórakoztatta a közönséget az egész napos programon. 2017-ben volt először kolbásztöltő fesztivál Szentpéterúron, 2020-ban a COVID- járvány megszakította a sorozatot. Most nagy lelkesedéssel szervezték meg újra a programot.
Szummer László alpolgármester: „Szerencsés helyzetben vagyok, a településen hat civil szerveztünk is van, mind a hat itt van, jelen van, segít, az önkormányzati dolgozóink is részt vesznek a rendezvény segítésében. Szükség van erre, ápolni a kapcsolatokat, ez nagyon fontos a mai világban.”
A rendezvényre pályázati támogatást is nyertek. A Magyar falu program civil támogatási keretéből 980 ezer forintot kaptak erre a rendezvényre. Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy nagy szükség van a közösségi rendezvényekre: „Magyarország Kormánya számára ez fontos, hiszen a vidék támogatása, a vidék segítése az egy fontos nemzetgazdasági, nemzetstratégiai célkitűzés is. Azt gondolom, hogy minden olyan lehetőséget, támogatást meg kell adni a vidéknek, ami ahhoz kell, hogy valóban a vidéki közösségeket tudja erősíteni. Itt Szentpéterúron pedig valóban egy jó példája lehet ennek.”
A csapatok a finom kolbászok mellett ötletes asztaldíszítésekkel, kóstolókkal is készültek. A rendezők disznótoros ebéddel és libás finomságokkal is megvendégelték a résztvevőket.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV