A tél a disznóvágások, kolbásztöltések időszaka. Ilyenkor sok család dolgozza fel a saját nevelésű vagy vásárolt sertéseket. A kolbász azonban egész évben népszerű étel, és az utóbbi évek trendjei alapján a fogyasztók szívesebben vásárolják a helyi, kézműves termékeket. Ozsvárt Gábor karmacsi műhelyében készíti a kolbászokat, amelyek nem csak a különleges fűszerezésük miatt népszerűek, hanem azért is, mert tőkehúsból, minimális zsír hozzáadásával készülnek.
„A kolbászok gyakorlatilag tőkehúsból készülnek lapocka, minimális szalonna hozzáadásával. A marhahúsos kolbászok, azok lapocka, marhanyak és ugyanúgy minimális szalonna. Semmilyen E betűt és semmilyen nitrites pácsót, ehhez hasonlókat mi nem használunk, csak frissen tört fűszerekkel dolgozom. Hála Istennek az utóbbi időszakban nagyon jó visszajelzéseket kaptunk termékeink irányába. Örülünk annak, hogy Pesten nagyon komoly séfekhez és nagyon komoly helyekre be tudtak ezek a termékek kerülni.” - mondta az Ozsvártkolbász tulajdonosa.
Ozsvárt Gábor évtizedek óta a húsiparban dolgozik, régi álma vált valóra azzal, hogy létrehozta a saját vállalkozását. A szakember azt vallja, a jó kolbásznak nem csak az összetétel a titka, hanem a megfelelő sütési technológia is. Éppen ezért vásárlóit igyekszik tanácsokkal is ellátni.
Emellett időről időre találkozik barátaival, akik a nem hagyományos sütési lehetőségeket is bemutatják. A karmacsi műhely udvarán a kolbászok grillezését és a szmókerben való elkészítésüket is bemutatták a szakemberek.
„A kolbászok hagyományos elkészítési módján túl vannak egyéb lehetőségek. Mi a barbeque technikában vagyunk otthon, barbeque technikával sütjük a kolbászokat. Ennek az a lényege, hogy moderált hőn, alacsony hőfokon, kicsi füstöt kap a kolbász. Egész más ízeket lehet belőle így elővarázsolni, mint otthon a tepsiben.” - mondta Tóth Róbert, az Iron Workers BBQ társtulajdonosa.
A kolbászok elkészítésénél fontos a sütési idő, hiszen ha túl hosszú ideig tesszük ki magas hőmérsékletnek, akkor kiszáradhatnak. Hagyományosan krumplival fogyasztjuk ezt az étket, de különböző szószokkal és salátákkal is nagyon ízletes. Természetesen nem hiányozhat mellőle a házi kenyér sem.
Regman Karola - Keszthelyi TV