Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kovászolt medvehagymaszár
2014. ápr. 12. szombat | Belföld
Kovászolt medvehagymaszár
Az elmúlt napokban több medvehagymás receptet is közzétettünk. Ami közös volt bennük az az, hogy a medvehagymáknak csak a levelét használtuk fel hozzájuk, a szárukat azonban nem.

Az elmúlt napokban több medvehagymás receptet is közzétettünk. Ami közös volt bennük az az, hogy a medvehagymáknak csak a levelét használtuk fel hozzájuk, a szárukat azonban nem. Azokat gondosan összegyűjtöttük, és mostanra lett annyi, hogy érdemben is foglalkozzunk vele. Hogy honnan jött a medvehagymaszár kovászolásának ötlete? Pofon egyszerű a válasz: az egyik kedvencem a kovászos uborka, de jó sok fokhagymával. Annyira isteni íze van a kovászos uborka levében érlelt fokhagymának, hogy egyszerűen imádom. A medvehagyma szárának pedig erőteljes fokhagyma íze van, így gondoltam, teszek vele egy próbát. :-) Elárulom, hogy nem bántam meg, mert egy igazán különleges csemege lett belőle, csak az a kár, hogy kevés...

Fotó: eztfaldfel.blogspot.hu

Hozzávalók a kovászolt medvehagymaszárhoz:
- 1 csokor medvehagyma szára
- 1 csokor friss kapor (ha nincs, jó a szárított is)
- 1 liter csapvíz
- 1 evőkanál konyhasó
- 1 zsemle, vagy kisebb szelet kenyér

Kovászolt medvehagymaszár elkészítése:
Az elkészítés tekintetében nem sok a különbség a kovászos uborka receptjéhez képest. A medvehagymaszárakat mossuk meg alaposan, majd tegyük őket egy száraz konyharuhára. Vegyünk elő egy befőttes üveget, az aljára tegyük a kaprot, majd állítsuk bele a medvehagymaszárakat, amelyeket előzőleg olyan hosszúra vágtunk, hogy nagyjából 4-5 centivel legyenek rövidebbek, mint az üveg, hogy kényelmesen elférjen a tetején a zsemle majd. Szóval, állítsuk bele a hagymaszárakat az üvegbe. Egy edénybe engedjünk langyos (max. 30 fokos) csapvizet, amiben keverjük el a konyhasót. Nálam az 1 liter víz / 1 evőkanál só arány bevált, de természetesen ez módosítható egyéni ízlés alapján. Ezt a vizet öntsük bele az üvegbe, majd nyomjunk a tetejére egy zsemlét. Fedjük le egy kistányérral, és tegyük szoba hőmérsékletű helyiségbe.

Hőmérséklettől függően 4-6 nap után készen van. Azért ennyi idő, mert ennek azért több idő kell, mint az uborkának, mert erősebbek a medvehagyma szárának rostjai. A víz már 1-2 nap elteltével zavarosodni fog, ez a kovász miatt van, így ez normális. Az 5-6. nap felé már elkezdenek a hagymaszárak is megfakulni. Ekkor már lehet kóstolni, és ha jó, akkor ki lehet szedni az üvegből a zsemlét. A levét szűrjük le, hogy ne maradjon benne morzsa. A hagymaszárakról is távolítsunk el minden zsemlemaradékot, majd tegyük vissza az üvegbe, és öntsük rá vissza a kovászos lét. Így mehet a hűtőbe, ahol jó sokáig eláll, ha fel nem faljuk...

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk ehhez az egészséges finomsághoz. A levét pedig ki ne öntsük, mert az egy igazi kincs. Tele van tejsavbaktériumokkal, amelyek kimondottan előnyös hatással bírnak az emésztőrendszerünkre, ezért érdemes a kovászos lét is elfogyasztani.

Forrás: eztfaldfel.blogspot.hu

| 2014. jún. 13. péntek 09:14 | Keszthely
A keszthelyi bolt a 205. üzlete a családi vállalkozásban működő teljesen magyar tulajdonú pékségnek.
| 2024. már. 19. kedd 19:15 | Zalaszántó
Az idén a szokásosnál korábban bújt elő a medvehagyma a környékbeli erdőkben.
| 2019. már. 12. kedd 10:14 | Keszthely-Zalaszántó
Medvehagyma szezon van: a természetben, erdőkben is fellelhető növényt sokan előszeretettel gyűjtik.
| 2015. már. 27. péntek 17:56 | Cserszegtomaj
Húsvét alkalmából a Napraforgó Vendéglő csapata egy speciális húsvéti recepttel kedveskedik Önöknek!
| 2015. már. 23. hétfő 09:38 | Keszthely
Még legalább 3 hétig lehet szedni a Keszthelyi - hegység erdeiben a medvehagyma levelét.
X. évfolyam 24. szám
Megjelenés: 2024. december 20.
23:00
Ludovika TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.