Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Finom és gyógyít - ez a medvehagyma
2024. már. 19. kedd | Zalaszántó
Finom és gyógyít - ez a medvehagyma
Az idén a szokásosnál korábban bújt elő a medvehagyma a környékbeli erdőkben. Most, még a virágzás előtt érdemes gyűjteni a fűszernövényből, ami az íze mellett számos jótékony hatása miatt is népszerű. A gyűjtésnek azonban szabályai vannak. A mérgezés elkerülése miatt pedig fontos, hogy megkülönböztessük a gyöngyvirágtól.

Szőnyegként borítja a patak menti erdőt a medvehagyma Zalaszántón. Elsősorban az üde, nedves, árnyékos bükkös, tölgyes, gyertyános területeket kedveli ez a növény. A szezon március elején, a szokásosnál kicsit korábban indult.A medvehagyma nem védett növény, viszont a fokozottan védett területeken – így itt, a Kovácsi-pataknál is – tilos a gyűjtése.  Más erdőkben is szabályokat kell követni.

„Az erdőtörvényben leírtak szerint egy fő egy nap maximum 2 kg medvehagymát gyűjthet, ezt is saját felhasználásra. Ha kereskedelmi célú felhasználás a célja a gyűjtőnek, akkor azt külön engedélyben kell kérni a Bakonyerdő Zrt-től” - mondta Somogyi Balázs, a társaság erdőgondnoka. 

Az erdészek azt kérik, hogy gyűjtés során ne taroljunk le egy adott területet. Hagyjuk regenerálódni a növényt, hogy jövőre is legyen termés. Vigyázni kell, hogy ne tévesszük össze a később előbújó mérgező gyöngyvirággal. Legkönnyebben szaguk alapján lehet őket megkülönböztetni, hisz a medvehagymának erős, fokhagymás illata van. A szakemberek szerint már több ezer éve is fogyasztották eleink a medvehagymát. Íze mellett megannyi jótékony hatása van. Javítja a keringést és vérnyomásproblémákra is alkalmazható. Több kéntartalmú vegyületet tartalmaz, de van még benne illóolaj, vitaminok és ásványi anyagok is.

Wágenhoferné Pohl Magdolna természetgyógyász, fitoterapeuta:  „Az összes fűszernövényhez hasonlóan őt is nagyon jól tudjuk használni, egyrészt fűszerezésre, másrészt pedig a gyógyhatását érdemes kihasználni. A medvehagymát ugyanúgy tudjuk használni gyakorlatilag mint a hagymaféléket. Nagyon jó immunrendszer erősítő, de megfázásnál, felső légúti problémáknál, mint gyógynövényre is érdemes gondolni.”

A medvehagyma gasztronómia felhasználása széleskörű. Használható pogácsákba, pesztót is lehet belőle készíteni, frissensültek, mártások, egytálételek ízesítéséhez is kiváló. Javasolt fiatalon, a virágzás előtt begyűjteni a növényt. Szárított formában akár egész évben ízesítője lehet ételeinknek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2019. már. 12. kedd 10:14 | Keszthely-Zalaszántó
Medvehagyma szezon van: a természetben, erdőkben is fellelhető növényt sokan előszeretettel gyűjtik.
| 2015. már. 27. péntek 17:56 | Cserszegtomaj
Húsvét alkalmából a Napraforgó Vendéglő csapata egy speciális húsvéti recepttel kedveskedik Önöknek!
| 2015. már. 23. hétfő 09:38 | Keszthely
Még legalább 3 hétig lehet szedni a Keszthelyi - hegység erdeiben a medvehagyma levelét.
| 2015. már. 13. péntek 17:07 | Cserszegtomaj
Tavaszi baconszalonnás-medvehagymás szűzérmék a Napraforgó Étteremtől
| 2014. ápr. 12. szombat 16:22 | Belföld
Az elkészítés tekintetében nem sok a különbség a kovászos uborka receptjéhez képest.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.