A Keszthelyi – hegység egyik bükkösök által tarkított völgyében nagy területen zöldellik a medvehagyma. Élénk zöld leveleivel a tavasz első hírnöke ez a gyógyhatásáról ismert növény. Nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják.
Szakács István, a Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi Erdészetének igazgatója elmondta az érvényben lévő szabályozást, amely meghatározza, hogy hol lehet medvehagymát szedni.
A medvehagymának jellegzetes illata van. Leszedéskor ha megdörzsöljük levelét, hagyma illatot érezhetünk. Fontos, hogy ne keverjük össze a gyöngyvirág mérgező, hasonló alakú levelével. Természetvédelmi területen csak az illetékes hatóság engedélyével lehet bármit gyűjteni az erdőben.
A medvehagyma levelét még kora tavasszal, virágzás előtt érdemes leszedni. Gyógyhatása miatt vált rendkívül népszerűvé az utóbbi években. Felhasználásának számtalan formája létezik.
Medvehagyma kerül a bacon és a szűzérme közé. A jótékony hatású növényt számtalan formában felhasználják az éttermek konyháiban is. Készíthető belőle olaj hozzáadásával pesto, fogyasztható krémlevesként vagy éppen nyersen, salátaként is.
A medvehagymából készített ételek kedvező hatással vannak egészségünkre. Csökkenti a magas vérnyomást és tisztítja a vért is. A szakemberek szerint még legalább 3 hétig lehetőség lesz gyűjteni a gyógyhatású erdei növényt.
Keszthelyi Televízió - Szabó Csilla