Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Itt van a medvehagyma szezonja
2019. már. 12. kedd | Keszthely-Zalaszántó
Itt van a medvehagyma szezonja
Most van a szezonja a medvehagymának. A természetben, jobbára erdőkben is fellelhető növényt sokan előszeretettel gyűjtik, mivel számos pozitív élettani hatása van. Emellett két okból vigyázni is kell vele: egyrészt jogszabályok vonatkoznak a szedésére, másrészt könnyen összekeverhető a mérgező gyöngyvirággal.

A szerencsések akár egy ilyen nagy, medvehagymától dús területet is találhatnak a természetben. Egy Zalaszántóhoz közeli erdőben, egy patak mellett fedeztük fel ezt a lelőhelyet. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát ez a növény. Az enyhén savas talajt kedveli és vízközelben fordul elő sűrűbben. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, ezek a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban pedig virágzik is. Most, március elején nagyon friss és zsenge. Rendkívül sokféle módon használható fel.

"A krémlevesektől elkezdve a pogácsában; szárítva, teaként; bárminek el lehet készíteni gyakorlatilag. Ugyanúgy működik majdnem, mint a mi magyar fokhagymánk. Hasonló a hatóanyag tartalma, viszont a kellemetlen illata - amit sokan nem kedvelnek a fokhagymában - a medvehagymában nem érvényesül, és ezért jobban fel lehet, könnyebben fel lehet talán használni, akik ódzkodnak a fokhagyma illatától" - tudtuk meg Wágenhoferné Pohl Magdolna fitoterapeuta és természetgyógyásztól.

A medvehagyma nem számít védett növénynek, így állami tulajdonú erdőkben szabadon gyűjthető. Védett természeti területen viszont engedély kell a Természetvédelmi Hatóságtól. Kereskedelmi célra, nagyobb mennyiségű növény szedéséhez külön engedély szükséges. Ennek hiányában maximum kettő kilogrammot szedhet le egy személy, saját fogyasztási célra.

"Gyűjtés előtt mindenképpen érdemes meggyőződni arról, hogy az az erdő részlet, az az erdőterület, ahova gyűjteni megyünk, az áll-e a természetvédelmi oltalom alatt. Természeti szempontból pedig az a kérdés, hogy milyen tulajdonviszonyok vannak azon az erdőterületen. Ugyanis ez a gyűjtési lehetőség ez 100 %-os állami tulajdonú erdő esetében áll fenn, és ebben az esetben is csak saját szükségletet kielégítő mértékben, ami 2 kg személyenként" - ismertette a szabályokat Németh József, a Zalaegerszegi Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályának főosztályvezetője.

A medvehagyma ebben az időszakban a legfinomabb és a hatóanyagtartalma is a legmagasabb. Gyógynövényként is ismert: kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre, de krónikus hasmenés és szorulás ellen is jó hatású. Vérnyomáscsökkentő, vesetisztító hatása is van. Szedésekor vigyázni kell: sajnos könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, ami mérgező hatású. Annak ellenére nem árt az óvatosság, hogy az utóbbi növény később, várhatóan csak áprilisban hozza meg a leveleit.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. már. 19. kedd 19:15 | Zalaszántó
Az idén a szokásosnál korábban bújt elő a medvehagyma a környékbeli erdőkben.
| 2015. már. 27. péntek 17:56 | Cserszegtomaj
Húsvét alkalmából a Napraforgó Vendéglő csapata egy speciális húsvéti recepttel kedveskedik Önöknek!
| 2015. már. 23. hétfő 09:38 | Keszthely
Még legalább 3 hétig lehet szedni a Keszthelyi - hegység erdeiben a medvehagyma levelét.
| 2015. már. 13. péntek 17:07 | Cserszegtomaj
Tavaszi baconszalonnás-medvehagymás szűzérmék a Napraforgó Étteremtől
| 2014. ápr. 12. szombat 16:22 | Belföld
Az elkészítés tekintetében nem sok a különbség a kovászos uborka receptjéhez képest.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.