Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Tizenharmadszor is eszegettek keszeget Gyenesen
2022. júl. 5. kedd | Gyenesdiás
Tizenharmadszor is eszegettek keszeget Gyenesen
Tizenharmadszor tartották meg a kulináris élvezetek egyik legnagyobb rendezvényét Gyenesdiáson, a Keszegfesztivált. Három napon át kóstolhattak ropogósra sült halakat a rendezvényre látogatók, de nem maradtak el a kulturális programok sem.

Hogy mitől lesz jó a sült keszeg? Nem nagy titok. Nem kell mást tenni, csak az ősök receptjét követni. A halat jól be kell irdalni, majd paprikás lisztbe alaposan beleforgatni. Aztán már csak türelmesen kell várni, amíg forró olajban piros-ropogósra sül. Amellett, hogy finom még egészséges is.

"Mindig feldobja a nyarat, sok vendég is érkezik az országon belülről is, és külföldről is, már ismernek bennünket. Egy nagy megtiszteltetés részükről, hogy visszatérnek és a mi balatoni keszegünket fogyasztják." - mondta Keresztes József keszegsütő.

A halakat nemcsak sütötték a fesztiválon, hanem a kondérokba is került belőlük jócskán, hiszen halászléfőző versenyt is szerveztek. A tavalyi győztes és csapata idén is indult.

"Mi próbáljuk a halászlevünket úgy megfőzni, ahogy maguk a halászemberek megfőzték. A lényeg, hogy tiszta ízű, friss halból készüljön, tiszta víz kell hozzá, és nagyon jó minőségű őrölt paprika." - árulta el Vaszily Zsolt, az Év Agrárembere.

Alig győzték sütni a keszegeket a folyamatosan érkező vendégeknek a gyenesdiási rendezvényen, melynek mottójául az „Eszegess Keszeget Gyenesen” szlogent választották.

"Nagyon várja a balatoni ember a balatoni halat. Nagyon örülünk annak, hogy a balatoni hal zászlóshajója Gyenesdiáson a keszeg. Természetesen ilyenkor a szokásos egy tonna mennyiségünk le van sütve civil szervezetek által, akiknek külön szeretném megköszönni a segítségüket!" - nyilatkozta televíziónknak Gál Lajos polgármester.

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. munkatársai azért dolgoznak, hogy minél több jó minőségű hal kerüljön a családok asztalaira. Régóta nincs halászat a Magyar-tengeren, a horgászok igényeit tíz éve szolgálják ki, akik száma ez idő alatt megduplázódott .

"Egy tevékenységet csak a leges-legelején kell támogatni marketingtevékenységgel. Később már önmagát adja el, ha az jól működik. Ha valami nem működik jól és mégis mi próbáljuk marketingelni, annak nem lesz eredménye. Nyilván, ha a horgász kijön a partra és tud halat fogni, akkor vissza fog jönni. Ha ezt elmeséli a horgásztársának, akkor ő is meg fog jelenni." - mondta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója.

A Halgazdálkodásnál fontos feladat még a tógazdasági haltermelés, 1050 hektáron gazdálkodnak, a régi területeket visszavették és bevonták a termelésbe. Hazánkban a halfogyasztás még mindig jócskán elmarad az európai átlagtól.

Tóth András - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 9. kedd 19:15 | Gyenesdiás
Egy tonna halat sütöttek meg a gyenesdiási Keszegfesztiválon.
| 2023. júl. 4. kedd 15:54 | Gyenesdiás
A halászlevet sem aprózták el, 500 liter rotyogott a bográcsokban a Keszegfesztiválon.
| 2019. júl. 9. kedd 17:00 | Gyenesdiás
11 mázsa hal fogyott el a gyenesdiási Keszegfesztiválon, mely a halfogyasztást népszerűsítette.
| 2019. jan. 9. szerda 17:31 | Keszthely
A Magyar Haltani Társaság tíz éve szervezi meg a szavazást az őshonos fajok népszerűsítésének érdekében.
| 2017. júl. 10. hétfő 15:45 | Gyenesdiás
Kilencedik alkalommal szervezték meg Gyenesdiáson a Keszegfesztivált.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.