Hogy mitől lesz jó a sült keszeg? Nem nagy titok. Nem kell mást tenni, csak az ősök receptjét követni. A halat jól be kell irdalni, majd paprikás lisztbe alaposan beleforgatni. Aztán már csak türelmesen kell várni, amíg forró olajban piros-ropogósra sül. Amellett, hogy finom még egészséges is.
"Mindig feldobja a nyarat, sok vendég is érkezik az országon belülről is, és külföldről is, már ismernek bennünket. Egy nagy megtiszteltetés részükről, hogy visszatérnek és a mi balatoni keszegünket fogyasztják." - mondta Keresztes József keszegsütő.
A halakat nemcsak sütötték a fesztiválon, hanem a kondérokba is került belőlük jócskán, hiszen halászléfőző versenyt is szerveztek. A tavalyi győztes és csapata idén is indult.
"Mi próbáljuk a halászlevünket úgy megfőzni, ahogy maguk a halászemberek megfőzték. A lényeg, hogy tiszta ízű, friss halból készüljön, tiszta víz kell hozzá, és nagyon jó minőségű őrölt paprika." - árulta el Vaszily Zsolt, az Év Agrárembere.
Alig győzték sütni a keszegeket a folyamatosan érkező vendégeknek a gyenesdiási rendezvényen, melynek mottójául az „Eszegess Keszeget Gyenesen” szlogent választották.
"Nagyon várja a balatoni ember a balatoni halat. Nagyon örülünk annak, hogy a balatoni hal zászlóshajója Gyenesdiáson a keszeg. Természetesen ilyenkor a szokásos egy tonna mennyiségünk le van sütve civil szervezetek által, akiknek külön szeretném megköszönni a segítségüket!" - nyilatkozta televíziónknak Gál Lajos polgármester.
A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. munkatársai azért dolgoznak, hogy minél több jó minőségű hal kerüljön a családok asztalaira. Régóta nincs halászat a Magyar-tengeren, a horgászok igényeit tíz éve szolgálják ki, akik száma ez idő alatt megduplázódott .
"Egy tevékenységet csak a leges-legelején kell támogatni marketingtevékenységgel. Később már önmagát adja el, ha az jól működik. Ha valami nem működik jól és mégis mi próbáljuk marketingelni, annak nem lesz eredménye. Nyilván, ha a horgász kijön a partra és tud halat fogni, akkor vissza fog jönni. Ha ezt elmeséli a horgásztársának, akkor ő is meg fog jelenni." - mondta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója.
A Halgazdálkodásnál fontos feladat még a tógazdasági haltermelés, 1050 hektáron gazdálkodnak, a régi területeket visszavették és bevonták a termelésbe. Hazánkban a halfogyasztás még mindig jócskán elmarad az európai átlagtól.
Tóth András - Keszthelyi TV