Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Eszegess keszeget Gyenesen
2019. júl. 9. kedd | Gyenesdiás
Eszegess keszeget Gyenesen
Sült keszegből és halászléből is bőven volt választék a hétvégén Gyenesdiáson. Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a település keszegfesztiválját a Kárpáti korzón. A program fontos célja a halfogyasztás népszerűsítése. A szakértők szerint az egészséges táplálkozáshoz több pikkelyest ajánlott fogyasztani, az európai átlag több mint háromszorosa hazánkénak.

A pikkelyeiket paprikáslisztes panírra cserélték a keszegek a hétvégére. A keszegsütők szerint az irdaláson múlik, hogy finom lesz-e ez a hal.

„Nagyon sűrűen kell ezt irdalni, akkor nagyon jól átsül, roppanósra és akkor ki lehet húzni a szálkát belőle. A hagyományos a gyenesi legenda szerint; a kishalat 36-szor kell irdalni egy-egy oldalt, a nagyobbat pedig 56-szor" - mondta Keresztes József keszegsütő.   

Tapasztalt halfogyasztók szerint megfelelő módon kell elkölteni ezt a fajta halat. Kenyérrel, savanyúsággal és finom fröccsel, vagy sörrel ajánlott kísérni. A fesztivál 11 éve vonzza a vendégeket.

„Mi most jöttünk le ide a Balatonhoz nyaralni és hallottuk, hogy van ez a keszegfesztivál és érdekesnek találtuk és nagyon meg akartam kóstolni ezt a keszeget” - mondta a ropogós keszeg elfogyasztása után Szalkay Béla.

Nem csak olajba, hanem a halászlébe is került a keszegből. 12 csapat nevezett a halászléfőző versenyre. Hagyományos, balatoni, tiszai és bajai mód szerint is készítették a közkedvelt étket. A felsőrajki Németh Ferenc a nemrég elhunyt Benke László mesterszakács receptjét követi: "Öt fontos dolog kell egy jó halászléhez; elsősorban a hal, a víz, a hagyma, a só és a paprika. Ez kell, amit ezen kívül beletesznek az már nem a hal ízének megfelelő, a melléfűszerezésnek semmi értelme. Csak természetes, a halhoz szükséges fűszerek kellenek.”  

Hazánkban ma 6 kilogramm az egy főre eső éves halfogyasztás, bár az elmúlt húsz évben javult ez a statisztika, de így is jelentősen elmaradunk a 20 kilogramm körüli európai átlagtól. A rendezvény célja ezért a halfogyasztás népszerűsítése is. 

Miklós Beatrix, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke: „A legjobb lenne, ha mindenki minden nap enne egy pici halat, vagy a reggeli étkezésébe építse bele, vagy az ebéd, vagy a vacsorába. Halat lehet hidegen, halat lehet olajos halként, halat lehet masinálni és főtt halként is fogyasztani. Én azt gondolom, hogy egy héten egyszer mindenképpen kellene halat fogyasztanunk ahhoz, hogy egészséges életet élhessünk.” 

A kétnapos fesztiválon 11 mázsa keszeget fogyasztottak el. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 9. kedd 19:15 | Gyenesdiás
Egy tonna halat sütöttek meg a gyenesdiási Keszegfesztiválon.
| 2023. júl. 4. kedd 15:54 | Gyenesdiás
A halászlevet sem aprózták el, 500 liter rotyogott a bográcsokban a Keszegfesztiválon.
| 2022. júl. 5. kedd 17:37 | Gyenesdiás
Három napon át kóstolhattak ropogósra sült halakat a rendezvényre látogatók.
| 2019. jan. 9. szerda 17:31 | Keszthely
A Magyar Haltani Társaság tíz éve szervezi meg a szavazást az őshonos fajok népszerűsítésének érdekében.
| 2017. júl. 10. hétfő 15:45 | Gyenesdiás
Kilencedik alkalommal szervezték meg Gyenesdiáson a Keszegfesztivált.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.