Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Ropogós keszegek és zamatos halászlevek Gyenesdiáson
2024. júl. 9. kedd | Gyenesdiás
Ropogós keszegek és zamatos halászlevek Gyenesdiáson
Egy tonna halat sütöttek meg a gyenesdiási Keszegfesztiválon. A 15. alkalommal megrendezett programon ezúttal is volt főzőverseny. A csapatok halászlevet és más halételeket is készítettek. A szervezők szerint a rendezvény az egyik legfontosabb balatoni gasztrokulturális programmá nőtte ki magát.

Sűrűn irdalva, paprikás lisztbe forgatva sültek a keszegek. A rutinos sütők szerint a kisméretűt 36-szor, a nagyobbat 56-szor kell beirdalni. Lényeg, hogy minél sűrűbben legyenek a vágások, amitől nem lesz annyira szálkás az étel. Egy szelet kenyérrel, vagy egy kis savanyúsággal sokak kedvence ez a hal. 

Gál Lajos polgármester: „Ilyenkor alkalmanként közel egy tonna halat szoktak lesütni civil szervezetek, két nap alatt. Ez elegendő hívó szó ahhoz, hogy még több halászléfőző csapat jelenjen meg a térből és természetesen elegendő ahhoz, hogy nagyon sokan ekkorra foglaljanak szállást a településen és a környéken. Én azt gondolom, hogy az egyik legfontosabb balatoni gasztrokulturális rendezvénnyé nőtte ki magát a gyenesdiási Keszegfesztivál.”

A Gyenesi Ízőrzők megemlékeztek az idén elhunyt Keresztes Józsefről, aki a mozgatórugója volt a csapatnak. 

A kiváló magyar fűszerpaprika elengedhetetlen a jó halászléhez. 7 csapat nevezett a főzőversenyre. Hagyományos, balatoni, vagy tiszai és bajai mód szerint is készítették a közkedvelt étket. A címvédők bográcsában petyek lobogott. A fonyódi halászok hagyományos receptje szerint főzték az ételt. 

„Különlegessége nincsen. Én azt gondolom, hogy minden halászlének és minden halételnek az alapja a friss hal, ebből kell kiindulni. Maga a petyek halászlé: az 1800-as évekből van egy receptúra, mi ebből indultunk ki, egy lecsós alap, abba bele a friss halpatkók, felöntjük vízzel, 40 percig forraljuk, aztán kész is van. Mi így készítettük” - nyilatkozta Vaszily Zsolt halászléfőző.   

A zsűri külön szempontok szerint bírálta a passzírozott, vagyis a balatoni, vagy tiszai halászlevet és a gyufatésztával tálalt dunai típusút. Abban mindenki egyetért, hogy a friss, jó minőségű hal az alapja mindennek. De elhivatottság és gyakorlat is szükséges, utóbbit a rutinos főzőktől lehet ellesni, ha nem őrzik féltve receptúrájukat. 

Zámbó Tibor zsűri, mesterszakács: „Előkészítés, az nagyon fontos: a dunainál a beirdalás, előző nap a besózás és a többi. A másik halászlénél pedig azt igyekszünk nézni, hogy szintén legyen megfelelő az a sűrűség, ami hozzátartozik a halmennyiséghez, tehát ne főzelék legyen, hanem az egy halászlé legyen.”

A rendezvény célja a halfogyasztás népszerűsítése is. A 2021-es adatok szerint Magyarországon az egy főre jutó éves átlagos halfogyasztás 6,52 kilogramm volt. Ez 15 dekával magasabb az egy évvel korábbi értéknél, de lényegesen alacsonyabb az Európai Unió többi tagországának halfogyasztásánál, ami – a 2020-as adatok szerint – 23,3 kiló volt. Az alacsony halfogyasztásnak az is magyarázata, hogy nehéz hozzájutni a jó minőségű halhoz, melynek ára ugyanakkor jelentősen megnőtt, csak úgy, mint a tengeri halaké. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. júl. 4. kedd 15:54 | Gyenesdiás
A halászlevet sem aprózták el, 500 liter rotyogott a bográcsokban a Keszegfesztiválon.
| 2022. júl. 5. kedd 17:37 | Gyenesdiás
Három napon át kóstolhattak ropogósra sült halakat a rendezvényre látogatók.
| 2019. júl. 9. kedd 17:00 | Gyenesdiás
11 mázsa hal fogyott el a gyenesdiási Keszegfesztiválon, mely a halfogyasztást népszerűsítette.
| 2019. jan. 9. szerda 17:31 | Keszthely
A Magyar Haltani Társaság tíz éve szervezi meg a szavazást az őshonos fajok népszerűsítésének érdekében.
| 2017. júl. 10. hétfő 15:45 | Gyenesdiás
Kilencedik alkalommal szervezték meg Gyenesdiáson a Keszegfesztivált.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.