Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Tonnányi keszeg Gyenesdiáson
2023. júl. 4. kedd | Gyenesdiás
Tonnányi keszeg Gyenesdiáson
1000 kg keszeggel és 500 liter halászlével készültek az idei keszegfesztiválra. A gyenesdiási program nagy érdeklődésre tartott számot. A főzőversenyre civil szervezetek, munkahelyi közösségek jelentkeztek. Az önkéntesek is megmozdultak, keszeget irdaltak és kidíszítették a Kárpáti korzó színpadát is a hétvégére.

A kétnapos programra 1 tonna keszeggel készültek a szervezők. A helyi legenda szerint a kisméretűt 36-szor, a nagyobbat 56-szor kell beirdalni. Lényeg, hogy minél sűrűbben legyenek a vágások, amitől nem lesz annyira szálkás az étel.

Keresztes József keszegsütő: „Mi hagyományosan készítjük, 14 éve, ezóta sütünk. Aranybarnára kell sütni, paprikás lisztbe beforgatjuk és más trükk nincs vele, ez nagyon finom így.”

A kiváló minőségű pirospaprika is elengedhetetlen a jó halászléhez. A rendőrök is serényen passzírozták az alaplevet. A legtöbben visszatérőek és szeretik a maguk által fogott halakból készíteni az ételt. A Keszthelyi Kormoránok csapata Tisza-kőrösi, azaz passzírozott halászlevet főzött, négyféle halból.

„Az egyik legfontosabb az, hogy az alaplébe minél több fajta hal legyen. Legyen benne ragadozó és növényevő hal is. Minél több halból alakul ki a halászlé, az alaplének az ízvilága, annál vegyesebb, összetettebb lesz. Emellett ami lényeges, mi alföldi paprikával, nagyon jó minőségű magyar paprikával dolgozunk, mellette még el kell találni a sózást ugye” - nyilatkozta dr. Bali Lóránt, a Keszthelyi Kormoránok csapatának tagja. 

Hét csapat nevezett a hagyományos főzőversenyre. Balatoni, bajai és kőrösparti halászlevet is főztek. A 13 séf zsűrizte a készítményeket. Az íz és illat mellett figyelembe vették a tájegységi receptúrák sajátosságait. A séfek örülnek az ilyen programoknak, hiszen hozzájárulnak a halfogyasztás népszerűsítéséhez.

„Sajnálatosan nagyon kevés halat fogyasztunk az országban, per főre 2-3 kg körüli mennyiséggel számolunk egy évben, ami nagyon-nagyon kevés. Élettani hatásai alapján ennél sokkal, de sokkal többet érdemelne” - mondta Barcza Zoltán zsűri, a 13 séf tagja. 

A hal könnyen emészthető, omega3 zsírtartalma serkenti az agyműködést, hozzájárul a csontépítéshez és az immunrendszer működéséhez is. Gyenesdiáson 14 éve indították útjára a keszegfesztivált. A településvezetés szerint jó utat választottak ezzel a hallal és a helyi termelőkkel.

Gál Lajos polgármester: „Úgy gondoltuk, hogy kell egy balatoni hal, egy autentikus balatoni hal, amely alapvetően arra hivatott, hogy halgasztrokultúrát népszerűsítse és erre egy olyan piacteret alakítsunk ki, amely önmagában a helyi terméket még a halon túl meg tudja szólítani, a helyi termelőket és mindazt a kínálatot, amiből szép lassan nemcsak egy gasztrokulturális kínálat, hanem egy közösségi tér növi ki magát.”

A gasztronómia mellett a lóerőkről is szólt a hétvége Gyenesdiáson. Erdei Balázs és Erdei Emese kaszkadőr showja szórakoztatta a népes közönséget. Quaddal és motorral is látványos produkciót mutattak be. A szombat egyben trike nap is volt, a különleges járművek a Kárpáti korzón sorakoztak fel, de felvonulást is tartottak. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 9. kedd 19:15 | Gyenesdiás
Egy tonna halat sütöttek meg a gyenesdiási Keszegfesztiválon.
| 2022. júl. 5. kedd 17:37 | Gyenesdiás
Három napon át kóstolhattak ropogósra sült halakat a rendezvényre látogatók.
| 2019. júl. 9. kedd 17:00 | Gyenesdiás
11 mázsa hal fogyott el a gyenesdiási Keszegfesztiválon, mely a halfogyasztást népszerűsítette.
| 2019. jan. 9. szerda 17:31 | Keszthely
A Magyar Haltani Társaság tíz éve szervezi meg a szavazást az őshonos fajok népszerűsítésének érdekében.
| 2017. júl. 10. hétfő 15:45 | Gyenesdiás
Kilencedik alkalommal szervezték meg Gyenesdiáson a Keszegfesztivált.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.