A kétnapos programra 1 tonna keszeggel készültek a szervezők. A helyi legenda szerint a kisméretűt 36-szor, a nagyobbat 56-szor kell beirdalni. Lényeg, hogy minél sűrűbben legyenek a vágások, amitől nem lesz annyira szálkás az étel.
Keresztes József keszegsütő: „Mi hagyományosan készítjük, 14 éve, ezóta sütünk. Aranybarnára kell sütni, paprikás lisztbe beforgatjuk és más trükk nincs vele, ez nagyon finom így.”
A kiváló minőségű pirospaprika is elengedhetetlen a jó halászléhez. A rendőrök is serényen passzírozták az alaplevet. A legtöbben visszatérőek és szeretik a maguk által fogott halakból készíteni az ételt. A Keszthelyi Kormoránok csapata Tisza-kőrösi, azaz passzírozott halászlevet főzött, négyféle halból.
„Az egyik legfontosabb az, hogy az alaplébe minél több fajta hal legyen. Legyen benne ragadozó és növényevő hal is. Minél több halból alakul ki a halászlé, az alaplének az ízvilága, annál vegyesebb, összetettebb lesz. Emellett ami lényeges, mi alföldi paprikával, nagyon jó minőségű magyar paprikával dolgozunk, mellette még el kell találni a sózást ugye” - nyilatkozta dr. Bali Lóránt, a Keszthelyi Kormoránok csapatának tagja.
Hét csapat nevezett a hagyományos főzőversenyre. Balatoni, bajai és kőrösparti halászlevet is főztek. A 13 séf zsűrizte a készítményeket. Az íz és illat mellett figyelembe vették a tájegységi receptúrák sajátosságait. A séfek örülnek az ilyen programoknak, hiszen hozzájárulnak a halfogyasztás népszerűsítéséhez.
„Sajnálatosan nagyon kevés halat fogyasztunk az országban, per főre 2-3 kg körüli mennyiséggel számolunk egy évben, ami nagyon-nagyon kevés. Élettani hatásai alapján ennél sokkal, de sokkal többet érdemelne” - mondta Barcza Zoltán zsűri, a 13 séf tagja.
A hal könnyen emészthető, omega3 zsírtartalma serkenti az agyműködést, hozzájárul a csontépítéshez és az immunrendszer működéséhez is. Gyenesdiáson 14 éve indították útjára a keszegfesztivált. A településvezetés szerint jó utat választottak ezzel a hallal és a helyi termelőkkel.
Gál Lajos polgármester: „Úgy gondoltuk, hogy kell egy balatoni hal, egy autentikus balatoni hal, amely alapvetően arra hivatott, hogy halgasztrokultúrát népszerűsítse és erre egy olyan piacteret alakítsunk ki, amely önmagában a helyi terméket még a halon túl meg tudja szólítani, a helyi termelőket és mindazt a kínálatot, amiből szép lassan nemcsak egy gasztrokulturális kínálat, hanem egy közösségi tér növi ki magát.”
A gasztronómia mellett a lóerőkről is szólt a hétvége Gyenesdiáson. Erdei Balázs és Erdei Emese kaszkadőr showja szórakoztatta a népes közönséget. Quaddal és motorral is látványos produkciót mutattak be. A szombat egyben trike nap is volt, a különleges járművek a Kárpáti korzón sorakoztak fel, de felvonulást is tartottak.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV