Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Életmód - Gasztronómia / Eszegess keszeget Gyenesen
2025. júl. 8. kedd | Gyenesdiás
Eszegess keszeget Gyenesen
Idén is megrendezték a Keszegfesztivált. A nagyközség tradicionális rendezvényén nem csak ropogós keszeget, hanem kiváló halászlevet is kínáltak a vendégeknek. A program a település történelme előtt is tiszteleg, de fontos célja a halfogyasztás népszerűsítése is.

„Milyen a jó sült keszeg? – Hát, így ránézésre ilyen, mint ez” - mondja Bódis József, aki családja sült keszegért jött Gyenesdiásra. „Amikor jó halat lehet enni, akkor mindig itt vagyunk. Vagy Keszthelyen, vagy itt például, vagy a harcsafesztiválon. Ott mindig megjelenünk” - nyilatkozta. 

A kisebb keszeget 36-szor, a nagyobbat 56-szor kell bevagdalni, vagyis irdalni – vallják a rutinos halsütők.  Enyhén sózva, paprikás lisztbe forgatva ropogósra, de nem szárazra sütve a legfinomabb. Kenyérrel, savanyúsággal és finom fröccsel érdemes kísérni a keszeget. 

„Van egy csoport, akik kimondottan számítanak arra, hogy minden évben így július elején keszegfesztivál van és akkor Szombathelyről, Zalaegerszegről, de van úgy, hogy a Tisza-vidékéről is jönnek. Úgy szervezik a nyaralásukat. Viszont mindig jönnek hozzánk olyan vendégek, akik rácsodálkoznak, és azt mondják, hogy nem ettek, vagy egy évben egyszer, ezen alkalmon esznek keszeget” - nyilatkozta Krasznai Tamásné önkormányzati képviselő, önkéntes keszegsütő.    

Hat csapat főzött halászlevet, a fesztiválra meghirdetett főzőversenyre pedig négy gárda nevezett. Ketten bajai típusú, azaz gyufatésztával tálalt halászlevet főztek, a másik két étek passzírozott halból főtt. A szakácsok vallják, a jó halászlé titka a friss halban, a minőségi alapanyagokban és a megfelelő fűszerezésben rejlik. Göldner Tibor halfőző bajnok szerint a nem odavaló alapanyagokkal könnyen el lehet rontani ezt a finom ételt: „A legdurvább dolgokkal kezdem: ott lehet elrontani, ha olyan anyagokat tartalmaz a halászlé, ami messze nem oda való. A pályafutásom során volt már olyan is, aki például ízfokozót használt, vagy halászlékocka. Ami nem oda való, azt nem kell beletenni a halászlébe. Legyen jó hal!”

16. alkalommal rendezték meg a fesztivált. Önmagában a szám is mutatja, hogy van igény a térségben erre a programra. A szervezők büszkék rá, hogy a COVID-ot is túlélte az esemény, ami még inkább bizonyítja szükségességét. A gasztronómiai rendezvény a nagyközség tradíciói előtt is tiszteleg. 

Góth Imre Árpád alpolgármester: „Önmagában lehet, hogy egy gasztronómiai különlegességnek tűnhet, azonban Gyenesdiáson az 1700-as évek óta az emberek egyik része halászattal foglalkozott, a másik fele pedig szőlőműveléssel, borral kereste meg a kenyerét. Úgyhogy ilyenkor picit a történelmi múltunkra is visszatekintünk és ápoljuk ezeket a hagyományokat, amikor keszegfesztivált rendezünk.”

A rendezvény célja a halfogyasztás népszerűsítése. Szükség is van rá: a magyarok évente átlagosan 6-7 kilogramm halat fogyasztanak fejenként. Ez a mennyiség elmarad az Európai Unió átlagától, ami körülbelül 20-24 kg. Pedig a hal könnyen emészthető, omega3 zsírtartalma serkenti az agyműködést, hozzájárul a csontépítéshez és az immunrendszer működéséhez is. A halfogyasztás nagy ellensége az ára, a minőségi hal többe kerül, mint a marhahús.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 9. kedd 19:15 | Gyenesdiás
Egy tonna halat sütöttek meg a gyenesdiási Keszegfesztiválon.
| 2021. júl. 5. hétfő 17:42 | Gyenesdiás
600 kilogramm keszeggel készültek a szervezők.
| 2014. júl. 3. csütörtök 17:45 | Gyenesdiás
Idén is lesz Gyenesdiáson Keszegfesztivál, Községházi Esték és Bormuri is. A hétvégén indul a nyár...
| 2023. júl. 4. kedd 15:54 | Gyenesdiás
A halászlevet sem aprózták el, 500 liter rotyogott a bográcsokban a Keszegfesztiválon.
| 2022. júl. 5. kedd 17:37 | Gyenesdiás
Három napon át kóstolhattak ropogósra sült halakat a rendezvényre látogatók.
XI. Évfolyam 11. Szám
Megjelenés: 2025. június 27.
00:00
Képújság
06:00
Sporttárs
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:47
Luther Márton
09:00
Sporttárs
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
A Keszthelyi Televízió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.