Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Életmód - Gasztronómia / Nyolc év után ismét balatoni halat süthettek a keszegfesztiválon
2021. júl. 5. hétfő | Gyenesdiás
Nyolc év után ismét balatoni halat süthettek a keszegfesztiválon
Nyolc év után ismét balatoni halat süthettek a gyenesdiási keszegfesztiválon. A település a Balatoni Halgazdálkodási Zrt-től szerezhette be a balatoni halat. A társaság oltalommal védett földrajzi árujelzést kapott a tógazdaságaiban nevelt pikkelyesekre. Ennek köszönhetően az éttermek és sütödék már balatoni halat tehetnek a vendég asztalára.

600 kilogramm keszeggel készültek a szervezők. Pucolták, irdalták, paprikás lisztbe forgatták és ropogósra sütötték a halakat. Hosszú sorokban várakoztak a finom keszegért.

„Nagyon ízlik elsőre, amit látunk. Igaz forró, de pont azért, szerintem nagyon jól át van sütve és eddig csak jót tudok róla mondani” - vélekedett a sültkeszegről Horváth Zoltán. 

Nyolc év után ismét balatoni keszeget süthettek Gyenesdiáson. A kereskedelmi halászat leállítása óta al-dunai, vagy Európán kívüli halat voltak kénytelenek kínálni a sütőcsapatok. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. oltalommal védett földrajzi árujelzést kért és kapott is az EU-tól. Ennek értelmében a Balaton vízgyűjtő területén lévő tógazdaságaikban nevelt halak is balatoni halnak minősülnek.

Fodor Ferenc, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. haltermelési igazgatója: „A tógazdaságban nagyon szigorú termeléstechnológia mellett neveljük ezeket a halakat, nagyon odafigyelve a vízminőségre. Ezek a halastavak a Balaton korábbi vízgyűjtőjén, berekterületén létesültek, altalajuk a Balatonéval megegyezik, a víz, ami meg feltölti az a Balatont tápláló befolyókon keresztül érkezik.”

Balatoni és bajai halászlé is készült a főzőversenyen. Nyolc csapat úsztatta meg a halakat a bográcsban. Kovács János zalaszabari halászlét készített. A halat a Kis-Balatonról, a zöldségeket pedig a kertből szerezte be. 

„Kezdetektől fogva ide járok, a legelsőn is itt voltam. Talán egyre nem tudtam eljönni valami oknál fogva, de összesen itt voltam, meg itt is leszek, ha Isten engem úgy segít” - nyilatkozta a zalaszabri halászléfőző. 

Szőke András humorista közvetítésével készült a csíptetett ponty a piacon. A településvezetés és a civil közösségek is sokat tettek azért, hogy a járvány miatti kihagyás után újra keszegfesztivált rendezhessenek.

„Nem egyszerű újrakezdeni és újraindítani egy ilyen programot, de nagyon fontos, hogy a balatoni hal, a helyi termék az értékes maradjon a jövőben is, és ha ilyen vonatkozásban nézzük, nem csak újraindítjuk, hanem jövője is van ennek a fesztiválnak a következőkben” - nyilatkozta Gál Lajos polgármester. 

Gyenesdiás következő nagyrendezvénye a bornapok lesznek július 15. és 17. között.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 9. kedd 19:15 | Gyenesdiás
Egy tonna halat sütöttek meg a gyenesdiási Keszegfesztiválon.
| 2014. júl. 3. csütörtök 17:45 | Gyenesdiás
Idén is lesz Gyenesdiáson Keszegfesztivál, Községházi Esték és Bormuri is. A hétvégén indul a nyár...
| 2024. feb. 23. péntek 19:15 | Hévíz
A Hévízi-tó alatti műtárgytól számított 500 méter hosszú csatornaszakaszon fogási tilalom van.
| 2023. dec. 22. péntek 16:24 |
A Magyar Haltani Társaság 15. alkalommal hirdette meg az akciót.
| 2023. okt. 6. péntek 18:01 | Keszthely
A Keszthelyi-öbölben is többször engedtek már a magyar tengerbe uszonyosokat az idén.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.