Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Sajt, gomba, gyömbér és még kútvíz is került a kolbászba
2018. nov. 20. kedd | Vonyarcvashegy
Sajt, gomba, gyömbér és még kútvíz is került a kolbászba
Minden eddiginél több csapat nevezett a vonyarcvashegyi Disznótoros és Kolbásztöltő versenyre. Természetesen a többség hagyományos kolbászt készített, a zsűri elsősorban ezeket részesítette előnyben.

35 csapat tagjai ízesítették, gyúrták és töltötték a kolbászhúst. Az erőt jó fajta pálinka és más italok szolgáltatták. Ez a Szombathelyről érkezett társaság először vett részt ilyen fesztiválon, de rögtön különleges ízekkel próbálkoztak.

„ A világos kolbász, amit láttok, az azért világos, mert az sajtos kolbász és nem tartalmaz paprikát, ezen kívül csinálunk gyömbéreset, vargányásat és egy meglepetést, amit viszont nem árulok el, mert kíváncsiak leszünk, hogy ki ismeri fel az ízét” - sorolta a Pusi bandájénak tagja, Baranyai András. 

Más is készített fehér kolbászt. Vonyarcvashegy testvértelepülése Homoródszentmárton. Hargita megyében nem terem nagyon a paprika, ezért fokhagymával, borssal és a helyi kútból eredő vízzel ízesítik a kolbászt. 

A település jegyzője, Homoródi Tünde mondta el a kolbászuk receptóráját: „A fokhagymát előző este megpucoljuk, áttörjük és a helyi vízsó, tehát nem sós víz, hanem vízsóba áztatjuk és azzal ízesítjük a kolbászt. Homoródszentmárton egy ilyen só tömegen fekszik. Annak idején a parajdi és a szentmártoni sót elvitték vizsgálatra és valószínű, hogy összetévesztették, azért lett Parajdon a sóbánya, nem Homoródszentmártonba.”

Minden évben látványos és nem utolsósorban étvágygerjesztő dekorációkkal is készülnek a csapatok. Már megszokott, hogy sok helyen kolbászból van a kerítés, mások pedig komplett életképeket formáltak meg kolbászból, szalonnából és más disznóságokból. A legelszántabbak, pedig az alapanyaghoz kötődő jelmezt öltöttek. Így tett Sápi László is: „Én úgy gondoltam, hogy bele kell vinni valami vicces dolgot is, mindenki komolyan tölti. Hát mi nem azért jöttünk, hogy megszakadjunk, hanem hogy jól érezzük magunkat és szerintem bejött ez a dizájn.”   

A csapatok többsége természetesen hagyományos, magyaros kolbászt készített. A zsűrinek nyers és sült formában kellett tálalni a készítményeket. Mindenkinek meg van a saját receptje, amire sokan meg is esküdnek. 

„Mindenki a saját szája íze szerint csinálja és azt hiszem meggyőzhetetlenek vagyunk, mint ahogy én a fehér kolbászról, úgy valószínűleg a gyulaiak a csabai kolbászról és így tovább. Legyen jó, az a lényeg, hogy a technológiát mindenki tartsa be, lehetőleg ne kerüljön bele macskaszőr és egyebek, úgy már nagy bajunk nem lehet” - mondta televíziónknak a zsűrit elnoklő Rákóczi Ferenc. 

A zsűrielnök és a házigazda település is azon a véleményen van, hogy a Balatonnak szüksége van a téli, őszi, tavaszi programokra. Ezért szervezték meg már 11. alkalommal a vonyarcvashegyi kolbászolást. Péter Károly polgármesternek külön öröm, hogy sok a fiatal résztvevő: „Nagyon sok fiatal csapat van, akik mondjuk 40 év alattiak és én úgy gondolom, hogy az már a fiatal generációhoz tartozik. Ők át tudják venni és tovább tudják vinni azt, amit nagyapáink csináltak. Nekünk ezért nagyon fontos ez a rendezvény.”

A XI. Vonyarcvashegyi Kolbászoló – Disznótoros és Kolbásztöltő versenyen több mázsa húst dolgoztak fel és fogyasztottak el a résztvevők.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 5. hétfő 14:40 | Rezi
A jótékonyság mellett a hagyományőrzés és a közösségépítés is célja volt a rezi rendezvénynek.
| 2024. jan. 30. kedd 16:14 | Szentpéterúr
Kolbásztöltő fesztivált rendeztek Szentpéterúron.
| 2023. nov. 20. hétfő 16:23 | Vonyarcvashegy
A különleges receptek mellett a legtöbben hagyományos sütőkolbászt készítettek.
| 2021. jan. 12. kedd 13:46 | Karmacs
A marha vagy vadhúsból készült, különleges ízesítésű kolbászokaz egyre több vásárló keresi.
| 2019. nov. 18. hétfő 19:06 | Vonyarcvashegy
Harminckét csapat vett részt a kolbásztöltő versenyen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.