Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A székely önállóságért gyújtottak tüzet a Becehegyen
2018. okt. 29. hétfő | Balatongyörök
A székely önállóságért gyújtottak tüzet a Becehegyen
Az erdélyi magyarok nem mondanak le az önrendelkezésről és ebben az anyaországiak is támogatják őket. Ennek jeléül a hétvégén számos helyen gyújtottak őrtüzeket, kifejezve a közös küzdelmet Székelyföld önállóságáért. Balatongyörökön egy magánkezdeményezés révén már ötödik alkalommal gyűltek össze ismerősök, barátok, hogy a Balatongyöröki Honismereti Kör támogatásával hangsúlyozzák a magyar egységet.

A Becehegy kapujában, Nagy Tamás és felesége otthonánál gyülekeztek a résztvevők. Már ötödik éve, hogy teljesen önkéntes és baráti szerveződésben a Székely Autonómia Napja alkalmából gyűlnek össze a nemzeti érzelmű barátok, ismerősök. 

„Minket az köt össze, hogy mindenütt laknak magyarok, de együtt mégis jobb ha ennek jelét adjuk, hogy milyen fontos az, hogy ha messze is vagyunk földrajzilag egymástól, azért együtt dobog a szívünk” - nyilatkozta a rendezvény háziasszonya, Nagy Tamásné.   

Az ünnepségen természetesen a székely himnuszt is elénekelték. Ezt követően Zichy Emőke református lelkész szólt a megjelentekhez. Felidézte a székely autonóm törekvéseket és kifejtette, hogy az egységért imádkoznak ezen a programon. Az istentisztelet mellett énekszó és versek is felcsendültek.

Wass Albert – A bujdosó imája című verséből mondott el részletet vitéz verebélyi Marzsó Tibor. A balatongyöröki férfi először vett részt ezen a programon. Úgy véli, Trianon minden magyar ember szívében és lelkében ott él: „Ezt kiüldözni, kiirtani onnan nem lehet. Hogy aztán ennek tényleg lesz-e valami foganatja, vagy nem, azt csak jó Isten tudná csak megmondani. Mindenesetre szeretjük azt és próbálkozzunk hangot adni, hogy mi elkötelezettek vagyunk ennek a hazafias gondolatnak, mert hiszen Magyarország nem az volt, ami ma és aki magyar és magyarnak érzi magát, annak bizony fáj a szíve, hogy ilyen kicsikké váltunk, kicsikké lettünk.” 

Az ünnepség zárásaként meggyújtották az őrtüzet. Ez fejezi ki a közös küzdelmet Székelyföld önállóságáért. Először 2015-ben hirdette meg az őrtűzgyújtást a Székely Nemzeti Tanács, így is jelezve, hogy az ott élő magyarok nem mondanak le az önrendelkezésről. Azóta nem csak a székely településeteken, hanem az anyaországban és más magyarlakta vidékeken is meggyújtják a szabadságot jelképező lángokat.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. már. 20. szerda 19:15 | Keszthely
Közös szakmai napot tartott a marosvásárhelyi Transilvania Kereskedelmi Kollégium és a keszthelyi Közgáz.
| 2017. ápr. 3. hétfő 14:06 | Keszthely
A légi régészet rejtelmeibe nyújt betekintést a Balatoni Múzeum legújabb tárlata.
| 2017. már. 22. szerda 15:39 | Keszthely
Két, erdélyi származású képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Balaton Színházban.
| 2016. júl. 20. szerda 14:45 | Keszthely
Ezek segítségével szervez jótékonysági missziót Böjte Csaba és a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar.
| 2015. dec. 4. péntek 15:03 | Keszthely
Fotók és hadi naplók mutatják be az erdélyi bevonulását Szabó Péter és Molnár András kötetében
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.