Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Leletek felülnézetből
2017. ápr. 3. hétfő | Keszthely
Leletek felülnézetből
Különleges légifotókból nyílt kiállítás a Balatoni Múzeumban. A Történelmi látképek címet viselő tárlat a légi régészet különleges világába kalauzolja a látogatót. A képeken nem csak gyönyörködni lehet az erdélyi és zalai tájakban, hanem a régészet iránt érdeklődők az ősi lelőhelyeket is teljes terjedelmükben láthatják.

A régészet egyik speciális ága a légi régészet, amely megmutatja mindazokat a feltárásra váró leleteket, amelyek a földről nem vagy csak kevésbé láthatók. A Balatoni Múzeum legújabb kiállításán számos ősi település vagy épület nyomait lehet megcsodálni. A 49 fénykép a laikusok számára is rendkívül érdekes, a szakembereknek pedig hatalmas segítséget jelent egy-egy feltáró munka során.A kiállítást Havasi Bálint nyitotta meg. A Balatoni Múzeum igazgatója a légi régészet fontos szerepéről és a légifotózás történetéről is beszámolt.

„Keszthely-Fenékpusztán évek óta használjuk a légi régészetet arra, hogy a föld alatt található, de nem látható régészeti objektumokat, egykori épületeket beazonosítsuk. Ezt úgy tudjuk tenni, hogy amikor ezt a területet bevetik gabonával, akkor bizonyos területeken, ahol a föld alatt falak találhatók, ott nem tud annyira megnőni a gabona. Ezt, hogyha kisétálunk Fenékpusztára, és a gabonamezőn körbenézünk, nem látunk semmit a földről. Viszont ha a levegőből tesszük ugyanezt, nagyon szépen kirajzolódnak az egykori épületeknek a nyomai.” - tájékoztatott a múzeum igazgatója.

A képeket Dr. Czajlik Zoltán, az ELTE Régészettudományi Intézetének docense készítette. A felvételek egy 2009 óta folyó kutatás eredményei, amely a Maros Megyei Múzeum kezdeményezése volt. Czajlik Zoltán korábban barlangi fényképészettel foglalkozott, ezután fordult az érdeklődése a légi régészet felé. A tárlat már több helyszínen is bemutatkozott, a keszthelyi kiállításon az erdélyi képek mellett számos zalai fotót is láthatnak az érdeklődők.

„Ez a kiállítás hét év munkája, de azért el kell mondani, hogy ennek volt egy előzménye 2012-ben. Annak is már ez volt a címe, hogy „Történelmi látképek”, tehát ez tulajdonképpen egy sorozat, amelynek most gyorsan ki kell számolni, hogy hányadik állomása is ez. Marosvásárhely, Gyulafehérvár, Budapest, utána Nagykanizsa és most Keszthely. Azt is el kell mondani, hogy ilyen teljes formában csak a zalai helyszíneken volt látható.” - mondta a szakember.

A képek rendkívül sokszínűek. Némelyiken ma is álló erődtemplomok, másokon egykori épületek romjai láthatók. A megnyitón a légi régészet technikai hátterébe is betekintést nyerhettek a résztvevők.A tárlatra nem csak a régészet iránt érdeklődőket, hanem a légifotózás szerelmeseit is szeretettel várják. A kiállítás május 13-ig tekinthető meg a Balatoni Múzeum dísztermében.

Regman Karola - Keszthelyi TV       

| 2024. júl. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
A Balatoni Múzeum első néprajzosának kiállítással állított emléket az intézmény.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
Képzőművészeti műhelymunkát szerveztek Vonyarcvashegyen
| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Keszthely
Az Árpád- és a középkori Dél-Zala világát mutatja be a Balatoni Múzeum.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
A tárlat szeptember 8-ig látható.
| 2024. máj. 7. kedd 19:15 | Keszthely
A Bem utcában az orsósmagnó szerelmeseinek kínálnak történelmi utazást a gramofontól a stúdiótechnikáig.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.