Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Vállalkozási ötletek eltérő gazdasági környezetben
2024. már. 20. szerda | Keszthely
Vállalkozási ötletek eltérő gazdasági környezetben
Közös szakmai napot tartott a keszthelyi Közgazdasági Technikum és a marosvásárhelyi Transilvania Kereskedelmi Kollégium. A diákok online formában osztották meg egymással a hazai és romániai vállalkozási formákkal és adózási rendszerrel kapcsolatos tudnivalókat. Emellett ötleteket is adtak egy prosperáló vállalkozás működtetéséhez.

Több mint egy éves előkészítő munka előzte meg a szakmai napot. Az elmúlt hónapokban nem csak az iskola vezetése és a szakoktatók dolgoztak az együttműködésen, hanem a diákok is nagyon sokat készültek a prezentációkra. Az erdélyi iskola teljes mértékben román tanítási nyelvű, ezért angolul zajlottak az előadások. A fiatalok elmondták, a legnagyobb nehézséget az okozta, hogy nem az anyanyelvükön számoltak be a tudásukról.

„Nagyon sok új információra tettünk szert, és remélem ők is így érzik ezt velünk kapcsolatban, és informatívak voltak a prezentációink. A tanulás az előadásra pedig még így is nehéz volt, hogy magyarul, szakmai iskolába járunk, és megtanultuk ezeket a kifejezéseket. Angolul sokkal nehezebb volt ezeket mondatba foglalni, és előadni nekik.” - mondta Simon Bulcsú, a ZSzC Keszthelyi Közgazdasági Technikum tanulója.

A két iskola közötti kapcsolat a Zalaegerszegi Szakképzési Centrumnak köszönhetően jött létre. A marosvásárhelyi intézménnyel ugyanis még tavaly kötött szerződést a vármegyeszékhelyen működő szervezet. A kooperáció célja a szakmai együttműködés, a jó gyakorlatok megismertetése, és hosszútávú szakmai kapcsolat kiépítése a tanárok és a diákok között.           

„2023-ban kötötte meg a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum és az erdélyi intézmény azt a megállapodást, amelynek célja egy szakmai együttműködés kialakítása. A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója, Vizlendvai László úr segítségével jött létre a kapcsolat. Hosszas előkészítés után pedig létrejött a mai program, ez a konferencia, amelynek célja egy kicsit az ismerkedés, a tapasztalatszerzés, illetve a tanulói prezentációknak a bemutatása.” - tájékoztatott Páhi Sándorné Szalai Éva, a ZSzC Keszthelyi Közgazdasági Technikum igazgatója.

A pénzügy szakos tanulók mutatták be prezentációikat a marosvásárhelyieknek. Fontos kitétel volt, hogy ne csak a két ország vállalkozói struktúráját ismertessék meg egymással, hanem ötleteket is adjanak egy vállalkozás működtetéséhez. A fiatalok, pedagógusaikkal együtt nagyon sokat készültek a szakmai napra, hogy a lehető legjobb tudásuk szerint álljanak a társaik elé.

„A mai szakmai napunknak azt a címet adtuk, hogy Vállalkozási ötletek eltérő gazdasági környezetben, így az erdélyi diákok és a mi, saját, közgázos diákjaink is bemutatják a saját országuk választható vállalkozási formáit, az adózási környezetet, sőt, akár megvalósítható vállalkozási ötleteket is előadnak. Nagyon hasznos és tartalmas előadásokkal zajlik a program.” - emelte ki Ács Marianna, a ZSzC Keszthelyi Közgazdasági Technikum szakirányú oktatásért felelős igazgatóhelyettese.

Mindkét iskola vezetése bízik abban, hogy a most kialakított kapcsolat folytatódik a jövőben. A tervek között szerepel az is, hogy kölcsönösen meglátogatják egymást, így személyesen is lesz lehetőségük ismerkedni és tanulni egymástól.     

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. már. 12. kedd 19:15 | Keszthely
Logopédus szakmai napot tartottak Keszthelyen.
| 2023. nov. 15. szerda 16:13 | Vonyarcvashegy
Április 27-re a választókerület 100 települését hívták meg a hiánypótló rendezvényre.
| 2023. nov. 8. szerda 14:40 | Keszthely
A Zalai Közgyűjteményi Szakmai Napoknak is otthont adott a 125 éves Balatoni Múzeum.
| 2023. már. 13. hétfő 16:49 | Cserszegtomaj
A résztvevők megismerhették a legújabb kutatási eredményeket és a metszési trendeket is.
| 2022. ápr. 13. szerda 17:58 | Sármellék
Az Iparkamara szakemberei gyakorlati formában mutatták be a lehetőségeket Sármelléken.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.