Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Formák és színek
2017. már. 22. szerda | Keszthely
Formák és színek
Húsevő növényeket és absztrakt szobrokat láthatnak az érdeklődők Nemes László és Diénes Attila közös kiállításán. A Balaton Színházban nyílt kortárs tárlaton az erdélyi származású alkotók a közelmúlt és a rendszerváltás előtti Románia eseményeire is reagálnak. Az alkotókat több éves barátság fűzi egymáshoz, azonban most először volt alkalmuk közösen kiállítani.

Gazdag színvilág és mély tartalom jellemzi a Balaton Színház kiállítását. Nemes László legújabb képein első látásra a színes virágcsokrok ragadják meg a látogatók figyelmét. Aki azonban jobban szemügyre veszi ezeket a festményeket, az számos, a világ történéseire reagáló részletet vehet észre. A kiállítás vendégei nagy érdeklődéssel figyelték a zalaegerszegi művész legújabb ciklusát.                   

„Nemes Laci művészeti ars poeticája az utóbbi időben meglehetősen meredeken változott. Ezt Kostyál úr is kihangsúlyozta, hogy más színekkel, más tónusokkal, más összhatással dolgozik tovább, és ebből adódóan tényleg egy kiváló kiállítás volt ez.” - mondta egy érdeklődő, Ágh Pál.

Az erdélyi származású festőművésznek számos kiállítása volt belföldön és külföldön egyaránt. A keszthelyi tárlaton a szintén erdélyi, Diénes Attila szobrászművésszel együtt állította ki a munkáit. Nemes László azt mondja, művészetével önmagáról, a környezetéről és a világról alkotott véleményét fejezi ki.

„A művészetben ez az érdekes, hogy vannak örök igazságok, meg vannak pillanatnyi igazságok. Az örök igazságok a legizgalmasabb dolgok, és az én ciklusaim is – hogyha kifejezhetem ilyen módon magamat – ezen igazságokhoz próbálnak közelíteni.” - mesélte a festőművész.

Diénes Attila számos szobrot alkotott a romániai rendszerváltás előtt, amelyekkel szimbolikusan próbálta megfogalmazni mindazt, amit nyíltan nem lehetett. Ezeket a figurális munkákat váltották fel az absztrakt, főként bronzból készült szobrok az anyaországba költözés után.               

„Amikor az egyetemet elvégeztem, akkor volt egy ilyen nonfiguratív, szintén átértékelt formavilágom, amit aztán felváltott ez a figuratív, amiről beszéltem. Annak a folytatásaként szintén egy ilyen nonfiguratív, átértékelt formákkal kezdtem dolgozni.” - tájékoztatott a szobrász.

A kiállítást Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese nyitotta meg. A méltatásban kitért a kortárs művészet fogalmára, és a történelemben betöltött szerepére is. A tárlat április 14-ig tekinthető meg a Balaton Színház Básti termében.      

Regman Karola - Keszthelyi TV           

| 2024. júl. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
A Balatoni Múzeum első néprajzosának kiállítással állított emléket az intézmény.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
Képzőművészeti műhelymunkát szerveztek Vonyarcvashegyen
| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Keszthely
Az Árpád- és a középkori Dél-Zala világát mutatja be a Balatoni Múzeum.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
A tárlat szeptember 8-ig látható.
| 2024. máj. 7. kedd 19:15 | Keszthely
A Bem utcában az orsósmagnó szerelmeseinek kínálnak történelmi utazást a gramofontól a stúdiótechnikáig.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.