+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A jó gyakorlatokat haza kell vinni
2021. október 15. péntek 17:16 - Nagypáli
A jó gyakorlatokat haza kell vinni
Tanulmányi kiránduláson jártak a keszthelyi intézmények és civil szervezetek tagjai Nagypáliban. A klímastratégiai projekt során jutottak el a településre, mely rengeteget tesz az ökológiai lábnyomának csökkentéséért. A tapasztalatok egy részét Keszthelyen is szeretnék majd kamatoztatni.

A környezettudatos községben számos beruházás valósult már meg. Nagypáli vezetése azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a magyar falu hagyományait megőrizve valósítson meg egy európai színvonalú községet. Az ökotelepülés csodájára sokan kíváncsiak.Pénteken a keszthelyi intézmények és civil szervezetek tagjai is ellátogattak a településre. Megtekintették többek között az Intelligens Energia Közösséget, ahol napelem park és energiafák is találhatóak. Itt látható a Napraforgóra keresztelt mozgó napelemrendszer is, melynek ötlete a településről indult el. Köcse Tibor polgármester elmondta, népszerűségüket az is mutatja, hogy csak ebben a hónapban már négy delegációnak mutatta be a községet.

„Én úgy gondolom, hogy az elején kell kezdeni és önkormányzat méretben. Mindegy, hogy az falu vagy város, a maga mércéjével el kell valahol kezdeni. Nyilván, hogyha el van kezdve, jó példa van mutatva, főleg akkor, ha az gazdaságilag is megéri, akkor a családok is elkezdenek így gondolkodni. Nem csak a megújuló energiákba, másban is. Parkosítás, virágosítás és egyebek.”   

A napelempark bejárása mellett egy vetített előadás keretében bővebben is tájékoztatta a jelenlévőket a fejlesztésekről és eredményeikről. Mára már az újonnan épült házak 55%-án található napelem. Az önkormányzati épületek energiaellátását is megújuló energiából oldják meg. Az elhangzottakat pedig Keszthely klímastratégiájában is fel tudják majd használni.

„Én polgármester úr gondolatát emelném ki elsősorban és gondolom ez a legfontosabb üzenet is, hogy meg kell tekinteni a jó gyakorlatokat, meg kell nézni, hogy hogy vitték sikerre egyes településeken. És utána ezeket a gondolatokat, jó gyakorlatokat haza kell vinnünk magunkkal, át kell gondolnunk és meg kell néznünk azt, hogy Keszthelyre hogy tudjuk ezt a jó gyakorlatot átültetni. Módosítani kell, nem szabad ugyanazt, mert nincs két egyforma település.”  - emelte ki Sáringer-Kenyeres Marcell képviselő.

A tanulmányi kirándulás a klímastratégia kidolgozása és a klímatudatosságot erősítő szemléletformáló programok projekt keretében valósult meg. A szervező Környezetvédő Egyesület elnöke már korábban is járt a településen, ezért tartották jó ötletnek, hogy a város delegációja is megtekintse ezt.

„A környezetvédelem területén is fantasztikus dolgokat csinálnak. Nem csak azt, de az egészen lenyűgöző. Úgyhogy ezért javasoltuk azt mi, a Környezetvédő Egyesület tagjai, hogy a város klímastratégiája keretében ezt a kirándulást ide szervezzük meg.” - mondta el Forstner Anna.

A kirándulás végén a helyi termékeket is megkóstolhatták a keszthelyiek. A klímastratégián belül legközelebb Bóly községbe látogathatnak el az érdeklődők.

A riport a "Keszthelyi klímastratégia kidolgozása és klímatudatosságot erősítő, szemléletformáló programok megvalósítása" című KEHOP-1.2.1-18-2018-00206 azonosítószámú" projekt keretében valósult meg.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus