Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Hosszú távú célokat fogalmaz meg Keszthely klímastratégiája
2020. okt. 2. péntek | Keszthely
Hosszú távú célokat fogalmaz meg Keszthely klímastratégiája
A levegőszennyezés csökkentése, a zöldfelületek és megújuló energiaforrások hasznosítása, valamint a csapadék- és szennyvíz-elvezetés kérdésköre is szerepel Keszthely klímastratégiájában. A szeptemberi testületi ülésen elfogadott dokumentum rövid-, illetve hosszú távú célokat fogalmaz meg. A szakemberek szerint ez a stratégia kiváló alapot nyújt a jövőbeli fejlesztésekhez.

Keszthely klímastratégiája azt fogalmazza meg, hogy mely területeknek szán a jövőben kiemelt szerepet a város; ilyen például a közintézmények és lakóépületek energetikai korszerűsítése megújuló energiafelhasználással kiegészítve. Prioritást élvez a közösségi közlekedés javítása, mellyel csökkenthető lenne az üvegházhatású gázok kibocsátása. Hasonló célt szolgál a kerékpáros és gyalogosbarát fejlesztések előtérbe helyezése, vagy akár a biogáz termelő kapacitás bővítése. A dokumentumban szerepel még például a csapadék- és szennyvíz-elvezetés kérdésköre is és a zöld infrastruktúra fejlesztése. Magyarország Kormánya nem országos, hanem térségi szintű klímastratégiák kidolgozását támogatta, így tudott pályázati forrást nyerni Keszthely városa a helyi stratégia kidolgozására. 

Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő: „Ez egyértelműen jó lesz a városnak, hogy ez a dokumentum elkészült, ugyanis Keszthely Város Önkormányzatának és a mostani városvezetésnek a környezettudatosság nagyon fontos szerepet játszik a programjában. A környezetvédelmi, természetvédelmi kérdéseket mind szeretnék előtérbe helyezni az elkövetkezendő évekbe. Ahhoz, hogy Keszthely egy jó gyakorlat lehessen, ahhoz elengedhetetlen egy ilyen klímastratégia megléte. Szerintem sikerült minden olyan alap prioritást beletenni ebbe a dokumentumba, amivel mi majd sikerrel tudunk építkezni a jövőben.”

Sáringer-Kenyeres Marcell hangsúlyozta, a jövőben megvalósuló fejlesztésekhez egy kiváló alap lesz a klímastratégia. A környezetügyekért felelős önkormányzati képviselő is véleményezte a dokumentumot. A szakember hozzátette, augusztusban egy workshop keretében szakemberek, civilek is elmondhatták kiegészítési javaslataikat a stratégiával kapcsolatban.

„Pontosan ezért kerültek bele utána fontosabb pontok, amelyeket szeretnénk, ha prioritást élveznének a klímastratégiába, mert ha megvan ez a prioritás, akkor a jövőben sikerrel tudunk rá építkezni különböző pályázatokkal esetleg, vagy pedig különböző együttműködésekkel” - tette hozzá a környezetügyekért felelős önkormányzati képviselő.

A stratégia rövid-, illetve hosszú távú célokat fogalmaz meg, egészen 2050-ig. Az alapdokumentumban ezek mellett helyzetértékelést, elemzéseket fogalmaztak meg a készítők. E mellett a turizmus helyi kérdésével, a klímaváltozás térségre gyakorolt hatásaival is foglalkozik Keszthely klímastratégiája.

 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2022. máj. 24. kedd 18:16 | Keszthely
A klímastratégia kialakításában a civileknek is nagy szerepe van.
| 2022. már. 8. kedd 15:26 | Keszthely
17 csemete kapott helyet a területen, a fajták kevés gondozást igényelnek.
| 2022. feb. 28. hétfő 17:32 | Bóly
A résztvevők a Baranya megyei Bóly jó gyakorlatait ismerhették meg
| 2021. okt. 15. péntek 17:16 | Nagypáli
Tanulmányi kiránduláson jártak a keszthelyi intézmények és civil szervezetek tagjai Nagypáliban.
| 2021. feb. 18. csütörtök 10:16 | Keszthely
Az előadásokban a klímaváltozás és a különböző ágazatokra gyakorolt hatásáról hallhatnak az érdeklődők.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.