+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A mentőké lett a legjobb kolbász
2020. január 27. hétfő 16:09 - Sármellék
A mentőké lett a legjobb kolbász
A hagyományos ízek domináltak a hétvégi "Ólból üstbe" elnevezésű kolbásztöltő versenyen Sármelléken. A megmérettetésen hét csapat versengett a fődíjért, akik titkos receptek alapján keverték és töltötték a kolbászokat. A zsűrizésnél az íz mellett díjazták a higiéniát, az állagot és a tálalást is.

A kezdést követően mindegyik csapat szorgalmasan dolgozott a kolbásztölteléken. A darált húshoz folyamatosan adták hozzá a fűszereket, melyet jól összedolgoztak a csapatok kijelölt keverői. Az indulók nagy része helybéli volt, de többek között hét fővel a balatonmagyaródi polgárőrök is részt vettek a megmérettetésen, melyre titkos recepttel érkeztek.

„Második alkalommal vagyunk itt és ez egy saját recept alapján van a kolbász. Úgyhogy ezt nem szeretném kifejteni, hogy miből van konkrétan, milyen fűszerekkel fűszerezve. Illetve a lacipecsenye is, mert mi azt csinálunk utána.” - mondta el Varga Tibor csapattag.

A csapatok folyamatosan kínálták a zsíros kenyeret vagy a disznósajtot egymásnak, de természetesen a forralt bor és a pálinka sem maradhatott el a kínálatból. A rendezvényen a keszthelyi mentősök csapata kreatív módon kínálta a portékát. Ahogy fogalmaztak, kedves barátjuk, Samu bábu sem hiányozhatott az összeállításból, a nála található infúzióból például likőr folyt. Az Ambulance team tavaly első helyezést ért el, idén azért jöttek, hogy megvédjék címűket a legjobb kolbásszal.

„Rendes alapanyagok semmi extra. Sima só, paprika, kömény, házias ízek mondhatnánk, ambulance ízvilág.” - osztotta meg Csiszár Krisztián az Ambulance team tagja.

Az ízesítésben és a töltésben a csapatok minden tagja részt vett. A tagok legtöbbje gyakorlott mozdulatokkal tekerte a sütnivaló kolbászokat. A munkálatokat a zsűri is figyelte, akik több szempontot is figyelembe vettek a bírálatkor.

„A csapatok egységességét, a ruházatokat, a higiéniai szabályokat betartják-e a kolbászok elkészítésekor. És ugye a legfontosabb pedig az, hogy utána a kész produktum milyen ízű lesz, a hagyományok szerint készül-e, esetleg valami különleges terméket kóstolunk-e.”  - ismertette Lázár Mónika a zsűri elnöke.

Az Ólból üstbe rendezvényt hetedik alkalommal szervezték meg a községben. Mint a település polgármestere ismertette, az összejövetelnek minden évben ugyanaz a célja.

„Igazán, hogy a közösségek összejöjjenek, kicsit tudjanak barátkozni, meg hát azért természetesen az, hogy a kolbásztöltés ne menjen ki a divatból. Ismerjék meg azért a fiatalok is, szerintem az a legfőbb varázsa ennek a kolbásztöltő fesztiválnak.” - emelte ki Horváth Tibor polgármester.

A rendezvényen tombolasorsolást is szerveztek, ennek teljes bevételét a mentők javára ajánlották fel. A versenyt ismételten az Ambulance Team nyerte meg.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV  

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
 
Új programmal várják Gyenesdiáson a vendégeket.
 
A 80-90-es évek kedvelt játékából, a Schenk figurákból nyílt kiállítás.
 
Egész nyáron a Balaton-parton és a Sétáló utcán is várják az érdeklődőket.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó