+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tandemkerékpárral a Balaton körül
2023. augusztus 15. kedd 19:08 - Balatongyörök
Tandemkerékpárral a Balaton körül
Keszthely térségébe is ellátogattak a Mozdulj! Közhasznú Egyesület tizenkettedik, Balatont megkerülő tandemkerékpár túrájának résztvevői. Elől a látó, hátul a látássérült résztvevő ül a bringán - ezzel fejezik ki az összetartozást és gyűjtik a közös élményeket. A hat napos program során felejthetetlen pillanatokat élnek át a résztvevők.

A látássérült Feil Dóra mutatja azt a kerékpárt, amellyel párjával tekernek a Balaton körül. 2016 óta vesznek részt ezen a programon. Paksról érkeztek és tele vannak energiával. Így látja: "Először picit félve jöttem, mert nem tudtam, hogy milyenek lesznek majd a látássérültek - hogy majd sajnáljuk egymást, a segítők pedig sajnálnak minket, de szerencsére ez nem így történt. Annyira megszerettem mindenkit. Meg tényleg mindenki olyan önálló és életvidám, hogy ha az ember egyszer ide eljön, akkor onnantól kezdve már minden évben szeretne visszajönni."

Balatongyörökön készülődnek a bringások a tekerésre. Ez már a program harmadik napja az összesen hetvenhat résztvevőnek. Olyanok is vannak közöttük, akik egyáltalán nem látnak. Szőke Edina húsz évvel ezelőtt egy baleset következtében vesztette el a látását. "Nagy-nagy szeretet van mellettünk. Támogatnak végig az önkormányzatok, a szponzoraink. Szóval akkora nagy segítség van emögött és munka, hogy hát én azt sem tudom, hogy ezt hogy lehetne megköszönni, hogy ilyen jó dolgokban vehetünk részt, mi látássérültek" - fogalmazott.

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület által koordinált, színes és tartalmas programokkal tűzdelt kezdeményezés összekapcsolja a kultúrát és a sportot - az esélyegyenlőség jegyében. Dóka Attila dalszerző és gitáros-énekes, a túra kulturális nagykövete így látja: "A Mozdulj! Hasznú Egyesület tagjai között számos művészember van: énekesek, táncosok - ez nem elszólás, kerekesszékes táncosok -, és velük szoktunk állandóan fellépni, integráltan, közösen, egy színpadon. Ennek már-már hagyománya van. Voltak színházi előadásaink is ilyen integrált módon. Úgyhogy én nagyon örülök, hogy köztük lehetek, nekem ők nagyon sokat adtak."

A továbbindulást megelőzően az egyesület elnöke, Tálos Marianna tartott egy kis bemelegítést a résztvevőknek. Az elmúlt évek eredményének tartja, hogy a Balaton körüli helyszíneken már várják a csapatot. "Minden évben máshol ültetjük az emlékfát. Más balatoni településeken találkozunk az önkormányzatok képviselőivel, illetve egyéb civil szervezetekkel. Azt látom, hogy nagyon nyitottak az emberek - nem csak arra, hogy összefogjanak értünk és segítsék a túra létrejöttét, hanem azért is, hogy velünk legyenek és egy kicsit belekóstoljanak ebbe a hangulatba" - mondta el az elnök.

Balatongyörökről vasárnap délben indultak tovább a tandemkerékpárosok. Az egyesület a balatoni környezettel és a kiválasztott helyszínekkel azt szeretné elérni, hogy idén is felejthetetlen élményeket nyújtsanak a résztvevőknek és újra együtt tapasztalják meg, milyen erő lakozik a közös együttműködésben.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus