Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Látók és látássérültek tekerték körbe a Balatont
2018. aug. 21. kedd | Keszthely
Látók és látássérültek tekerték körbe a Balatont
A Mozdulj! Közhasznú Egyesület 2011-ben szervezte meg első tandemes kerékpártúráját. A szervezők célja, hogy a sport segítségével lebontsák azokat a falakat, melyek a fogyatékossággal élő emberek és egészséges társaik között vannak.

Augusztus 16-án, Siófokról indultak el a túrázók. Naponta akár 50 kilométert is tekertek a kerékpárosok. 25 tandemmel és közel ennyi szólóbiciklivel kerekézték körbe a Balatont. Zala megyéből egyedüliként érkezett a túrára Baranyai Zoltánné. A zalakomári asszony 9 éve látásfogyatékos, körülbelül 5 százalékos a látása. Régi álma volt, hogy tandemezzen.

„Először megmondom őszintén, félelmetes. Körülbelül egy pár kilométer után saját magam rájövök, hogy a bizalomról szól az egész, meg kell bízni abban, aki elől teker. Együtt kell dolgozni, nem hagyhatom azt, hogy az első dolgozzon, mert ha én elhagyom a lábam, akkor ő se tud dolgozni, minden mozdulatnak egyszerre kell lenni, úgyhogy a bizalomról nagyon sok minden szól” - nyilatkozta Baranyai Zoltánné.

A túrázók szombaton Zánkáról indulva célozták meg Keszthelyt. A program nem csak a kerékpározásról szólt; fagyizás, balatoni fürdőzés, múzeumlátogatás és sárkányhajózás is szerepelt a programjukban. Azért is jó ez a túra, mert kimozdítja a látássérülteket a megszokott életkörnyezetből és önállóságra készteti őket - így vélekedik a Magyar házaspár, mindketten születésüktől fogva vakok.

„Látássérültként általában mi alulértékeljük magunkat, félünk, úgy érezzük, hogy mi nem vagyunk teljes értékű emberek és igenis, mint ahogy a mozgássérült is teljes értékű, vagy egy értelmi sérült is lelkileg, emberileg ugyanolyan értékű, mint egy professzor. Ez óriási lehetőség, hogy mi megpróbáljunk egy kicsit a sarkunkra állni és igenis azt mondhassuk, hogy igenis, mi is érünk annyit, még akkor is, ha nem látunk” - mondta televíziónknak Magyar Csaba.     

Egy flash mobot is bemutattak a túrázók a Fő téren. A végtelenített kézfogással próbálták minden állomáson felhívni arra a figyelmet, hogy látóknak és látássérülteknek együtt is érdemes sportolni.

Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke: "A legfőbb dolog az, hogy kialakul egy csapatszellem. Ezen belül nagyon sok odaadás van és nagyon sok természetesség és nagyon sok humor és nevetés. Az esti közös játékok, a közös kirándulás, vagy a napi tevékenység nagyon jól összehozza a társaságot és az a legfontosabb, hogy életre szóló barátságok is köttetnek.”

 

A tandemeken elől a látó, míg a látássérült hátul foglal helyet, utóbbinak csak a pedál tekerésével kell foglalkoznia. A résztvevők stábunknak is szemléltették, mit is él át, aki hátul foglal helyet. Nehéz leírni, hogy milyen érzés teljes vakságban a tandemen utazni. Az első métereket leginkábba félelem érzése hatja át. Pár forduló után viszont kialakul a bizalom és akár a nagyobb sebesség sem jelent problémát a hátul ülőnek.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. aug. 15. kedd 19:08 | Balatongyörök
Elől a látó, hátul a látássérült résztvevő ül a bringán - ezzel fejezik ki az összetartozást.
| 2022. aug. 18. csütörtök 16:57 | Keszthely
Látássérültek és segítőik hat napos túrán kerülték meg a Balatont. Keszthelyen műsort adtak a főtéren.
| 2019. aug. 19. hétfő 14:39 | Keszthely
Tandem kerékpárral kerülik meg a Balaton látók és látássérültek.
| 2017. aug. 18. péntek 18:37 | Keszthely
Látók és látássérültek tekerik körbe a Balatont tandemkerékpárok segítségével.
| 2014. okt. 26. vasárnap 08:00 | Keszthely
A fogyatékkal élők elfogadását népszerűsítették a Közgazdasági Szakközépiskolában.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.