Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Mozduljunk Együtt, Egymásért!
2024. aug. 22. csütörtök | Keszthely
Mozduljunk Együtt, Egymásért!
Idén is látássérült tandemesek tekerték körbe a Balatont. A Mozdulj! Közhasznú Egyesület 23 tandemkerékpárral és mintegy 90 résztvevővel teljesítette az augusztus 16. és 21. között zajló túrát. A program arra hívja fel a figyelmet, hogy minden ember számára biztosítani kell az egyenlő esélyeket a kikapcsolódásra és a sportolásra.

A túra utolsó napján a Pethe Ferenc Kollégiumnál gyülekeztek a tandemesek. Augusztus 16. óta 177 kilométert tekertek, ehhez jött hozzá az 59 kilométeres záró etap. Csányi Márton kéthónapos kora óta látássérült, Pilisborosjenőről érkezett, ez a kilencedik túrája. Azt mondja, a jó hangulat és társaság miatt jön vissza évről-évre: 

„Már az első alkalom nagyon jó volt, nagyon megtaláltuk az összhangot az akkori sofőrömmel, ő öt alkalommal volt zsinórban a sofőröm. Már az első alkalommal nagyon jól éreztem magam, mintha már akkor lettem volna ott kilencedszer, meg szeretettel is fogadtak, úgyhogy nagyon jól éreztem magam akkor is, most meg pláne.”

Az idei esemény mottója: „Egyenlő esélyekkel tandemkerékpárokon a zöld nyugalom magyar tengerén”. Ezzel nem csak a természet szépségeire és a Balaton varázsára hívják fel a figyelmet, hanem arra is, hogy minden ember számára biztosítani kell az egyenlő esélyeket, a kikapcsolódás és a sportolás terén. Az öt napon át tartó túra során csaknem 90 résztvevő, köztük 23 tandem kerékpáros, szóló kerékpárosok és kísérők, segítők tekerik körbe a Balatont. 

„A látássérültek azért a segítségünk nélkül nagyon keveset tudnak biciklizni. Nemcsak a szólóbiciklizés, hogy mondjuk elmennek páran tandemeznei, ez annál sokkal több, mert beleviszünk kulturális programokat, gasztroprogramot, művészeti bemutatókon veszünk részt, nagyon sokat nevetünk, nagyon sokat játszunk. Közösen sportolunk, ami elengedhetetlenül fontos abban, hogy egy közösség létrejöjjön, mondhatnám azt is, hogy az évek, évtizedek alatt már létrejött egy olyan csapat, ahol igazi barátság szövődött a résztvevők között” - nyilatkozta dr. Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke. 

A túrán sportolók, művészek, közéleti személyiségek és sérült emberek együttes erővel kerülik meg a Balatont. A program kulturális nagykövete Dóka Attila, dalszerző-gitáros-énekes. Ő a túra kulturális programjainak szervezője. 

„Én azt gondolom, hogy a fogyatékkal élők ügye az mindig nagyon fontos. Az utóbbi időben szerintem van némi elmozdulás pozitív irányba. Mindenkinek jó, ha egy ilyen csapattal együtt tud működni, ha látja hogy ők hogyan élnek, hiszen ez nekünk is nagyon sokat segít. Egyrészt hogy megértsük őket és a jövőben sokkal természetesebb módon tudjunk ehhez az egészhez viszonyulni. Illetve nyilván ráébreszt minket arra is, hogy azért a mi problémáink nem feltétlenül annyira súlyosak, amennyire néha hisszük.”

A tandemtúra nemcsak a látássérültek, hanem minden résztvevő számára különleges élményt nyújt, ahol a Balaton szépsége, a természet közelsége és a közösség ereje egyszerre van jelen. Cél, hogy minden résztvevő megtapasztalja a természet nyugalmát és a közös sportolás örömét. A Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke, dr. Tálos Marianna, és alelnöke, Tálos Mónika, fáradhatatlanul szervezik ezt a különleges eseményt, amely minden évben egyre több embert vonz. Természetesen jövőre is meg szeretnék rendezni a programot. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2019. aug. 19. hétfő 14:39 | Keszthely
Tandem kerékpárral kerülik meg a Balaton látók és látássérültek.
| 2018. aug. 21. kedd 16:47 | Keszthely
A sport segítségével bontanak le falakat a fogyatékkal élők és az egészségesek között.
| 2014. okt. 26. vasárnap 08:00 | Keszthely
A fogyatékkal élők elfogadását népszerűsítették a Közgazdasági Szakközépiskolában.
| 2013. nov. 19. kedd 17:07 | Keszthely
A látás és mozgássérültek a Fejér György Városi Könyvtárban vetélkedtek a szokásos novemberi versenyen.
| 2013. okt. 15. kedd 19:19 | Hévíz
A látássérült emberek tájékozódását, Hévíz megismerését segíti az Braille térkép-terepasztal.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.