December 20-án kezdték meg a nádaratást a Kis-Balatonnál. Az egyik vállalkozó erre a szezonra 30-35 hektáron tervezi a nádvágást. Egy géppel négy ember dolgozik: a vezető mellett egy-egy személy gyűjti a kévébe kötött növényt, negyedik társuk pedig platóra rendezi azokat.
„Az eddigi tapasztalatok alapján a nád minőségével nem lesz probléma. a sorsa pedig feldolgozás lesz, mégpedig tetőre, illetve nádszövet készül belőle.” - nyilatkozta Hüse Gergő, nádarató.
Az osztályozást követően a nád több mint fele exportra megy. Elsősorban Németországban, Franciaországban, Angliában, és BeNeLux államokban van rá kereslet. A Kis-Balatonnál összesen három vállalkozóval szerződött a vízügy erre a szezonra. Az időjárás most ideális, a hideg miatt kellő vastagra hízott jég megbírja a gépeket. A nádvágóknak meg kell felelni a természetvédelmi előírásoknak, ezt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park felügyeli.A Kis-Balaton 2000 hektár összefüggő nádasból 380-400 hektár van betervezve aratásra és tisztításra.
Kovács Zoltán, természetvédelmi őr: „A nádaratás az mindig február utolsó napjáig tart, tehát az engedélyt nem szoktuk meghosszabbítani, nem is engedlüyk. Az hogy meddig fog ténylegesen tartani, azt az időjárás határozza meg, ha ilyen idő marad akkor tudnak aratni végig és jól megy az aratás. Olyan 15-18 centiméteres jég van most a Kis-Balatonon, viszonylag könnyen tudnak aratni és olyan helyekre is be lehet menni, ahol eddig mondjuk évek óta nem volt nádaratás, vagy területtisztítás.”
A nádaratás nem csak üzleti, hanem természeti szempontból is előnyös. Az élővilágnak az az ideális, ha az idősebb nád mellett fiatalabb növények is vannak.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV