Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Balatoni Botond
2015. máj. 28. csütörtök | Keszthely
Balatoni Botond
„Az ütős BB” – ezzel a címmel rendezte meg a keszthelyi Hungarikum Klub gasztronómiai sajtófogadását az új krumpli dicsérete jegyében. A főszereplő az új államilag elismert fajta, a Balatoni Botond volt. A színház Simándy termében az előadások után ételbemutatón és kóstolón tapasztalhatták meg a résztvevők, hogy mennyire sokféle fogás készíthető el a burgonyából.

Dr. Polgár Zsolt, a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának igazgatója bemutatta a legújabb keszthelyi fajtát, a Botondot. Főbb ismérvei: rózsa héjú, világossárga húsú, gömbölyded alakú, nagyon piacos megjelenésű, „B” főzési típusú, nem lisztes. Jellemzőiben teljesen megfelel a hazai fogyasztói elvárásoknak, emellett még finom is. Az igazgató azt reméli, hogy nevéhez méltóan várhatóan gyorsan be fog törni a hazai piacra. Előadásában nem csak a Botondról ejtett szó, ugyanis az elmúlt több mint ötven év munkájának eredményeként az intézet 14 fajtája kapott állami minősítést, illetve szerepel az Európai Unió fajtalistáján.

A szakma képviselőin és a Hungarikum Klub tagjain kívül jelen voltak a felhasználók is, akik folyamatosan tesztelik a keszthelyi alapanyagokat. Somogyi Zoltán „Max” gasztroblogger a főzéstől a sütésen át a salátakészítésig végigpróbálta már a keszthelyi fajtákat, és valóban megkönnyíti a helytálló kategóriákba sorolás a velük végzett konyhatechnológiai műveleteket.

A Burgonyakutatási Központ tavaly csatlakozott a Prémium Hungarikum Egyesülethez, mely azzal a céllal alakult meg, hogy összegyűjtse a Kárpát-medence minőségi termékeit és szolgáltatásait. Danyi Éva elnök örömét fejezte ki, hogy egy ilyen nagy múltú és sikeres intézményt tudhatnak tagjaik között. Elismerően szólt a Burgonyakutatási Központ szakmai munkájáról, hiszen ennek köszönhető, hogy négy keszthelyi fajta, a Balatoni rózsa, a Katica, a Démon és a Somogyi kifli már tavaly megkapta a „Prémium Hungarikum” minősítést, és idén a Botond is eséllyel pályázik rá.

A gasztronómiai sajtófogadáson nem csak nyersen lehetett megismerkedni a gumós növénnyel. Ételbemutató és kóstoló keretében különböző salátákkal, levesekkel, rakott, töltött, lecsós és paprikás krumplival, valamint desszertként almás tócsival készültek a szervezők. És persze, hogy az ízletes ételek jobban csússzanak, Brazsil József családi birtokáról zamatos borokat, stílszerűen hungarikum fajtákat hozott, melyek zászlóshajója a Bakator rozé volt.

Keszthelyi Televízió – Kalapos István

| 2024. szep. 25. szerda 19:15 | Gyenesdiás
Gyenesdiáson megrendezték a burgonyafesztivált
| 2024. aug. 2. péntek 19:15 | Keszthely
Az aszály nem tett jót a növénynek, és a párás meleg a gombáknak is kedvezett, így sok volt a munka a földeken.
| 2024. jún. 27. csütörtök 19:15 | Keszthely
Ismét megtartották a burgonyafajta bemutatót.
| 2023. jún. 29. csütörtök 15:09 | Keszthely
21. alkalommal várták a termelőket a Georgikon hagyományos fajtabemutatójára.
| 2023. ápr. 26. szerda 16:12 | Várvölgy
A magasabb összeg ellenére az emelkedés azonban csökkent a tavalyi értékekhez képest.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Hittel,lélekkel
06:40
Göcsej Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:15
07:45
Göcsej Filmfesztivál
08:31
Egy csipetnyi szó
09:00
09:30
Hittel,lélekkel
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.