Nagy volt az érdeklődés a keszthelyi burgonyafajták iránt a gyenesdiási termelői piacon. A Burgonyakutatási Központ 7 fajta krumplit kínált a vásárlóknak, akik tudatosan keresték a sütni, főzni, vagy épp salátának való zöldséget.
A Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjában 13 fajtát nemesítettek eddig, melyek közül a Somogyi kifli, a Katica, a Démon és a Balatoni rózsa idén tavasszal Premium Hungaricum minősítést kapott.
Paprikás krumpli, tócsni, sültburgonya, és még rántott burgonya is készült a főzőversenyen, melyre 10 csapat jelentkezett. Minden gárdának meg volt a maga titka, amivel a zsűri elismerését próbálta kivívni.
Tócsni, lapcsánka, gánica, cicege – ahány elnevezés, annyi féle módon készítik a liszttel kevert reszelt burgonyás népi ételt. A Burgonyanapon finom zsiradékban pirultak az étkek, melyek nagyon kelendőek voltak a vendégek körében.
A gyenesdiási termelői piac harmadik éve helyszíne a Burgonyanapnak, mely az egyik legnépszerűbb rendezvénnyé nőtte ki magát. A közösségi téren a település igyekszik a helyi termékeknek minél nagyobb teret adni.
A Burgonyanapra 40 mázsa krumplival készült a Burgonyakutatási Központ. A keszthelyi fajták péntek délelőttönként megvásárolhatóak az egyetem Festetics utcai épületénél.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV