Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A burgonya világa
2015. jan. 17. szombat | Keszthely
A burgonya világa
A burgonya manapság a magyar háziasszonyok egyik legkedveltebb és legtöbbet használt élelmiszere. Elkészítési módjainak száma szinte végtelen. A klasszikus és jól ismert recepteken túl számtalan ételkülönlegesség készíthető krumpliból. A Burgonyakutatási Központ és a keszthelyi VSZK közösen hozta létre a Burgonya világa című kiállítást, amely az ételek mellett bemutatja ennek a gumós növénynek a történetét is.

Gombkötő János, szakoktató szerint napjainkban különleges szerepet kap a konyhákban a burgonya. Majonézes burgonya saláta, burgonyaleves, töltött vagy bordírozott burgonya, burgonyás lángos, rétes vagy épen a bő zsírban kisütött burgonya. Ez csak néhány a sok száz féle krumplis étel közül, amit ebből a növényből készíthetünk.

Vaszily Zsolt, A Burgonyakutatási Központ Nemesítési részlegének vezetője a Botond névre hallgató burgonyafajtát emelte ki. A fajtáknak különböző felhasználsi típusai vannak. Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik burgonyát készítjük el pürének vagy sült krumplinak. Ebben egy táblázat lehet a háziasszonyok segítségére.

Magyarországon ezeknek a jelzéseknek a feltüntetése nem kötelező, ennél fogva csak nagyon kevesen ismerik a burgonyák különféle fajtáit és azok célirányos elkészítési módjait.

A Somogyi kifli az egyik legismertebb és leginkább keresett fajta. De népszerű még a Balatoni Rózsa, a Katica, a Hópehely és a Démon is. Érdemes tehát odafigyelni, hogy milyen burgonyából készítjük el krumplis ételeinket, hiszen a megfelelőt kiválasztva jelentős ízbeli javulást érhetünk el ételeinknél.

Keszthelyi Televízió - Szabó Csilla
 

| 2024. okt. 31. csütörtök 19:15 | Keszthely
Magyarország ismét nagy reményekkel készül az EuroSkills-re, ahol a hazai szakmák kiválóságai Európa legjobbjai között mérettethetik meg magukat.
| 2024. szep. 26. csütörtök 19:15 | Keszthely
Programokat szerveztek a Keszthelyi VSZK-ban a Turizmus Világnapján.
| 2024. júl. 4. csütörtök 19:15 | Zalaegerszeg
Jutalmazták a kiemelkedő teljesítményt nyújtó versenyzőket.
| 2024. ápr. 25. csütörtök 19:15 | Keszhely
A Balatoni Gasztroakadémián tíz szakember sajátíthatta el a legújabb cukrászati technikákat.
| 2024. ápr. 17. szerda 19:15 | Keszthely
Diáknap volt a VSZK-ban. Főzőverseny, osztályok közti vetélkedők és szakmai előadások tarkították a szerdai programot.
19:15
Objektív
19:45
Göcsej Filmfesztivál
20:31
Egy csipetnyi szó
21:00
21:30
Hittel,lélekkel
21:40
Göcsej Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:15
22:45
Göcsej Filmfesztivál
23:31
Egy csipetnyi szó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.