Gombkötő János, szakoktató szerint napjainkban különleges szerepet kap a konyhákban a burgonya. Majonézes burgonya saláta, burgonyaleves, töltött vagy bordírozott burgonya, burgonyás lángos, rétes vagy épen a bő zsírban kisütött burgonya. Ez csak néhány a sok száz féle krumplis étel közül, amit ebből a növényből készíthetünk.
Vaszily Zsolt, A Burgonyakutatási Központ Nemesítési részlegének vezetője a Botond névre hallgató burgonyafajtát emelte ki. A fajtáknak különböző felhasználsi típusai vannak. Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik burgonyát készítjük el pürének vagy sült krumplinak. Ebben egy táblázat lehet a háziasszonyok segítségére.
Magyarországon ezeknek a jelzéseknek a feltüntetése nem kötelező, ennél fogva csak nagyon kevesen ismerik a burgonyák különféle fajtáit és azok célirányos elkészítési módjait.
A Somogyi kifli az egyik legismertebb és leginkább keresett fajta. De népszerű még a Balatoni Rózsa, a Katica, a Hópehely és a Démon is. Érdemes tehát odafigyelni, hogy milyen burgonyából készítjük el krumplis ételeinket, hiszen a megfelelőt kiválasztva jelentős ízbeli javulást érhetünk el ételeinknél.
Keszthelyi Televízió - Szabó Csilla