A fesztivál alatt folyamatosan sült a gesztenye a keszthelyi Fő téren. Sokan vásárolták az ízletes magyar csemegét. A hazai gesztenye mellett nagyon elterjedt az olasz, mely a itteninél nagyobb, könnyebben pucolható, de nem olyan ízletes.
Sajnos az idei rossz termés miatt csak egy árusnál lehetett vásárolni gesztenyét a másodízben rendezett Burgonya és Gesztenyefesztiválon.
A hosszúhétvégi rendezvény sok érdeklődőt csábított Keszthelyre.
A fesztiválon a keszthelyi burgonyafajtákból vásárolni is lehetett. Szabó Lászlóné szerint fontos, hogy magyar burgonyát használjon. Háziasszonyként gyakran készít burgonyás ételeket.
A Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjában 13 fajtát nemesítettek eddig, melyek közül a Somogyi kifli, a Katica, a Démon és a Balatoni rózsa idén tavasszal Premium Hungaricum minősítést kapott.
"Lépten-nyomon szeretnénk megismertetni a fajtáinkat a helyi közönséggel és természetesen az országban és külföldön is. Ennek a rendezvénynek istulajdonképpen ez a célja, hogy akik idejönnek Keszthelyre a négy napos ünnepre, megismerjék azokat a fajtákat, amikkel mi foglalkozunk." - mondja dr. Polgár Zsolt, az intézet igazgatója.
A Burgonyakutatási Központ nemrég végzett a betakarítással. A csapadékos idő miatt sajnos az ideálisnál egy hónappal később került a krumpli a tárlókba. Az intézetben péntekenként lehet vásárolni étkezési burgonyát.
A fesztiválon bohóc is szórakoztatta a gyerekeket, de különböző játékokat is ki lehetett próbálni. A forró gesztenye mellett finom tea és forralt bor melegítette fel az érdeklődőket a két napos programon.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV