Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Krumpli burgonya hátán
2024. szep. 25. szerda | Gyenesdiás
Krumpli burgonya hátán
Ismét Burgonyafesztivál volt Gyenesdiáson. Főzőversennyel, előadásokkal várták a közönséget. A településen hagyomány, hogy ősszel a MATE Georgikon Campusával karöltve szervezik meg a programot.

Finomabbnál finomabb illatok terjengtek a levegőben Gyenesdiás termelői piacán a hétvégén. A krumpli széleskörű elkészítési módjait tekinthette és ízlelhette meg az érdeklődő. A pincepörkölttől kezdve, a tócsin át paprikás krumpliig a mindenféle burgonyás főétel és desszert is készült a helyszínen. 

Gerencsér Mária, és a Nagyrécsei sütő-főző csapat már 13 éve rendszeres versenyzője a gyenesdiási megmérettetésnek. A megszokottnak számító dödölle és gulyásleves mellett egy helyi különlegességet is hoztak magukkal.

„Van egy különlegességünk, amit nagyon szeretnek, ez egy édes, burgonyás étel, burgonyás puffancsnak hívják. És ez élesztővel, burgonyával, liszttel, készült, és egy fahéjas porcukorba van megforgatva. Ez egy kis különlegesség, amit a nagyszüleinktől, illetve a szüleinktől tanultunk meg, és nagyon szeretik a felnőttek, kimondott kedvence a gyerekeknek.”

A fesztiválon Gál Lajos, a település polgármestere, valamint Dr. Polgár Zsolt burgonyanemesítő és Veress Ferenc, a zsűri elnöke is köszöntötte mind a program látogatóit, mind a versenyre érkező összesen 7 csapatot. Az esemény idei védnöke, a rádiós személyiség, és gasztroblogger Vágó Piros már visszatérő vendég Gyenesdiáson.

„Nagyon szívesen jöttem, mert jó emlékkel mentem el annak idején innen, meg hát amúgy is a Balaton külön helyet foglal el a szívemben. Ez volt az indíték, az meg, hogy ez egy gasztofesztivál, az meg nyilván egy ilyen plusz adalék volt benne. Nagyon tetszik az, hogy kis rendezett az egész, hogy bár kint van egy csomó ember, de nagyon szépek az ételudvarok, ahol a csapatok főznek, olyan gusztusos az egész.”

Dr. Polgár Zsolt szerint az átlagember burgonya és burgonya között nehezen tud különbséget tenni, pedig fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen ételhez milyen típusú krumplit használ fel.

„Vannak kemény húsú, nem szétfővő fajták, amik hidegkonyhai készítményeknek, salátáknak való leginkább, ezeket az A típusú burgonyafajtáknak hívjuk, vannak olyanok, amelyek a B típusba tartoznak, és ez már a magasabb keményítő típusú burgonyák csoportja, mint az A típusúak, őket inkább főzve célszerű fogyasztani, és vannak a C típusú burgonyák, aminél kimondottan magas a keményítőtartalom, és ezekből a fajtákból kell mindenféle sült ételt elkészíteni, és ugyanúgy a burgonyapürét is, vagy akár csipszet.”

A burgonyákat több mint 40 tulajdonság szerint minősítik, ezek között van a nyers, illetve főtt szürkülés, íz, állag, vagy épp a szín. A keszthelyi burgonyák országos szinten ismertek és elismertek. 

Pelikán Péter - Keszthelyi TV

| 2015. jan. 17. szombat 15:34 | Keszthely
Burgonyás ételek és egy kis burgonyatörténet a VSZK és a Burgonyakutatási Központ kiállításán.
| 2014. okt. 28. kedd 06:07 | Keszthely
Sok vendéget vonzott a hétvégi fesztivál a belvárosban, melyen ízletes ételeket is lehetett kóstolni!
| 2014. szep. 23. kedd 12:29 | Gyenesdiás
Harmadik alkalommal kóstolhatták és vásárolhatták a keszthelyi burgonyákat Gyenesdiáson.
| 2024. aug. 2. péntek 19:15 | Keszthely
Az aszály nem tett jót a növénynek, és a párás meleg a gombáknak is kedvezett, így sok volt a munka a földeken.
| 2024. jún. 27. csütörtök 19:15 | Keszthely
Ismét megtartották a burgonyafajta bemutatót.
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.