Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Harc a szőlőkabóca ellen
2014. aug. 8. péntek | Keszthely
Harc a szőlőkabóca ellen
A szőlő egyik legveszélyesebb betegsége az aranyszínű sárgaság, mely tavaly már megjelent Zala megyében. Az amerikai szőlőkabóca által terjesztett kórokozó gyors pusztítást végezhet az ültetvényben. A Pannon Egyetem Georgikon Karán négy éve végeznek kutatásokat a probléma megoldására, országos szinten pedig egy munkacsoport is foglalkozik a hatékony kezeléssel.

 „Szépen, finoman megfordítjuk a levelet és ezek általában ott ülnek csoportosan, közel ahhoz a helyhez, ahol kikeltek” - mondja Ferenczi Gábor növényorvos hallgató miközben egy szőlőlevelet felfordítva mutatja a szőlőkabóca lárvák ellenőrzését.
A mindössze pár milliméteres rovar tojásrakás és táplálék gyanánt használja a növényt, ekkor fertőzheti meg a szőlőt az aranyszínű sárgaság kórokozóval.

Táplálkozása során veszi fel a fitoplazmát és átugorva egy másik szőlőre, szintén a táplálkozása során adja le a kórokozót egy egészséges szőlőnek a fertőzöttről.” - magyarázza a Georgikon hallgatója.

Az amerikai szőlőkabóca szaporítóanyaggal került Európába 1958-ban. Hazánkban fitoplazmával fertőzött tőkét 2013-ban találtak először Lenti környékén. A rovar jelenléte akkor veszélyes, ha hordozza a fertőzést. A szőlő aranyszínű sárgaság gyorsan terjed, így azonnali beavatkozást kíván a szőlősgazdától.

Dr. Kocsis László, a Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének vezetője elmondta: „Európa nagy szőlőtermesztő országaiban, viszonylag régóta jelen van, Olaszországba, Franciaországba, mellettünk lévő Szlovéniába is most már, és valami módon mégis tudják kezelni a helyzetet. Tehát oda kell figyelni és tájékoztatni a szőlősgazdákat.”

Az amerikai szőlőkabóca fejlődési stádiumai

A szőlő pusztulását okozó fitoplzama ellen nem lehet védekezni, az azt terjesztő kabóca ellen viszont igen. A Georgikon Karon négy éve megkezdett kutatások is a kabócák elleni növényvédelem kifejlesztésére irányulnak.

„Jelen kutatásaink ott tartanak, hogy lárvastádiumba érdemes ezt elvégezni lárva hármas állapotba, ez a szőlő virágzása utáni időszakra esik körülbelül és egy kezelés pedig az újonnan betelepülő imágók ellen később július végén, augusztus elején.” - mondta el Ferenczi Gábor.

A jellegzetes levéltünetek a nyár közepe-vége felé alakulnak ki a szőlőben; a levelek a fonák felé sodródnak, kanalasodnak, és jellegzetes háromszög alakú formát öltenek.
Ha egy gazda ezt észleli, azonnal köteles bejelenteni a Nébih, vagy az illetékes megyei kormányhivatal felé.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. aug. 19. hétfő 19:15 | Vonyarcvashegy
Idén is megrendezték Vonyarcvashegyen a hagyományos, három napos Bor- és Csemegeszőlő Fesztivált, immár tizennyolcadik alkalommal.
| 2024. aug. 1. csütörtök 19:15 | Keszthely
Zala vármegye borkultúrájának egyik legkiemelkedőbb rendezvénye a Zalai Borcégér - Keszthelyi Borünnep tegnap nyitotta meg kapuit.
| 2024. júl. 17. szerda 19:15 | Cserszegtomaj
Kettő, de akár három héttel is korábban szüretelhetnek a szőlősgazdák a megszokotthoz képest.
| 2024. jan. 23. kedd 16:58 | Rezi/Várvölgy
Vince napjához kapcsolódóan mindkét településen több mint 100-an vettek részt a programon.
| 2023. nov. 16. csütörtök 15:30 | Vonyarcvashegy
A diási pincék, az uradalmi szőlő történetét dolgozta fel egy kötetben Müller Róbert.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
08:00
Objektív
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
12:00
Képújság
18:00
18:30
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.