Téli álmukat alusszák a szőlőtőkék egy különleges természeti és kulturális értéket képviselő település határában, a Sármelléki Szőlőhegyen. Már nem sokat kell várni arra, hogy a jó bornak alapot adó termés első rügyei megjelenjenek. Hogy minőségi bortermelés legyen a településen, egy szőlőműhely-programot kezdeményezett az önkormányzat a helyi gazdák számára. "Én úgy érzem - legalábbis itt Sármelléken, ahol az Othello barátok és az itteni szőlőtermesztőkkel régi a kapcsolatom -, hogy ez egy bizonyos közösségépítő dolog is lesz. Ahol itt egymással, ebben a műhelybeszélgetésekben el fogunk beszélgetni ezekről a szőlészeti és egyéb dolgokról, ami megváltozott itt körülöttünk - nekünk is változni kell" - sommázta az előadásokra felkért szőlészeti szakértő, Dr. Bakonyi László.
Az ötletgazda a polgármester, aki októbertől vette át a település vezetését. Elmondta: a szőlőhegyekben rejlő lehetőségek és a velük járó munka inspirálta a kezdeményezést, aminek nem titkolt célja a helyi közösség összekovácsolása. Dr. Mismás Biri így fogalmazott: "Szeretném, hogy Sármelléknek legyen egy olyan pozitív energiája, hogy elmondhassuk azt is, hogy igen, a szőlőhegyen is történnek programok. Hiszen itt egyébként is vannak hagyományőrző programok az Orbán-szobornál, a szüret alkalmával, a májusfát itt állítjuk. Tehát, hogy igen: ha a Sármellék szót valaki meghallja, akkor eszébe jusson az is, hogy igen, Sármelléken van szőlőhegy és a sármelléki bor is nagyon finom."
A rendezvénysorozatnak öt állomása lesz. Az idő előrehaladtával mindig az aktuális, a szőlő termesztését érintő témát dolgozzák fel. A gazdák autentikus környezetben, természetesen egy pincénél hallhatnak előadást a szőlő termesztéséről, a fajtákról, a szükséges munkálatokról, a növényvédelemről; márciusban pedig már a helyes metszéssel ismerkedhetnek meg. Király Gyula, az “Othello Borbarátok” szervezője jó programra számít: "Azt várom ettől, hogy a környék, a talaj és a bor, a szőlők az összefüggését még jobban megismerjem. Bár jó pár éve itt élek, de azt gondolom, hogy mindig van tanulnivaló. Minél nemesebb és jobb borokat csináljunk, és olyan szőlőket ültessünk ide a térségbe, ami idevaló."
A tervek szerint a programsorozatot a nyár végétől folytatják: faluszürettel, bemutatókkal, borvacsorával várják majd az érdeklődőket Sármelléken.
Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió