Javában zajlik a Csabagyöngye szüretelése a dél-balatoni borvidéken. A napokban álltak munkába a szüretelő kombájnok Ordacsehiben. Egy négyhektáros ültetvényen takarítják be a szőlőt, várhatóan 30 ezer kilogrammot.
„A Csabagyöngyének azért van most a szürete, mert már múlt héten mondtam a kollégáknak, hogy jó lenne kijönni, megmintázni. Van hozzá laborunk, nézünk savat meg cukrot, meg egyéb paramétereket. És akkor már azt mutatta, hogy nem sokára itt lesz az ideje.” - mondta el Tavaszi József a Balaton Agrár Zrt. elnök-igazgatója.
A szakemberek elégedettek a terméssel. Ebből a fajtából több következtetést is le tudnak vonni.
„Minden évben személy szerint én a Csabagyöngye szüretét várom a legjobban, hiszen minden évben betekintést ad az adott évjáratnak a minőségére. Ez a borászatnak nagyon fontos, hiszen rálátást ad, hogy mégis milyen évjárata várható.” - emelte ki Takács György a Varga Pincészet pincevezetője.
A júniusi aszály kicsit megijesztette a gazdálkodókat, tapasztalható volt a szőlőszemek töppedése. Szerencsére időben érkezett a csapadék, amely jót tett a bogyónövekedésnek is.
„Azt gondoljuk, hogy főleg a késői érésű fajtáknak volt amúgy szüksége erre a csapadékra, hiszen nagyon aszályos volt. Tehát, hogy azt láttuk, hogy nekiálltak már összetöppedni a bogyók, viszont ez a csapadék, ez nagyon jókor hullott. És ezenkívül a mostani alacsony éjszakai hőmérséklet kifejezetten jót tesz az aroma prekurzurok kialakulásának. Én ettől az évjárattól azt várom, hogy aromában gazdag, friss üde borokat fogunk tudni készíteni.” - tette hozzá a pincevezető.
A Csabagyöngye a legkorábban érő fajta. Tavaly nagyon korán, egy hónappal előbb kellett megkezdeni a betakarítását. A többi szőlő is gyorsabban érett, a gazdálkodóknak az adta a nehézséget, hogy mindent egyszerre kellett szüretelni. Most úgy látják, ebben az évben visszaállt a rend. Ordacsehi a Balatonboglári Borvidéken van, ahol jellemzően fehérszőlő ültetvények találhatóak.
„Nagyon jó a klíma, nagyon jó a talaj is hozzá. Fantasztikus egyébként ez a kitettsége. A Balatontól szinte sugárzik fel a hő. A Csabagyöngye az meg egy nagyon különleges fajta. Nem sok helyen van az országban. Én például nagyon szeretem inni is a borát, mert a frissesség, az üdeség, a kellemesség, a fiatalságnak a bora.” - hangsúlyozta az elnök-igazgató.
A Csabagyöngyéből készült bort úgynevezett nulla érlelésű technológiával készítik. Ennek köszönhetően szeptember elejével már a polcokon megtalálható lesz. A Csabagyöngyét követően az Irsai Olivért szüretelik a Dél-Balatonon.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV
A felvételek forrása: Somogy TV