Serényen szedték a szőlőt a mezőgazdasági technikusok. Az új képzésben résztvevő csaknem 30 kilencedikesből csak egy számára volt ismeretlen a folyamat, rajta kívül mindenki volt már legalább egyszer szüreten. A többség gyakorlottan kapkodta a fürtöket a ládákba, élvezték a feladatot. Többen úgy nyilatkoztak, a terepi feladat sokkal izgalmasabb, nagyon szívesen teszik a dolgukat.
„Eddig amúgy nagyon jó. Jó a társaság, jók a tanárok, sok mindent lehet tanulni. Érdekes nagyon és izgalmas is.” - mondta el Szabó Dorina mezőgazdasági technikus tanuló.
Az egyetemen nagyon fontos a gyakorlati képzés. A technikusok mellett természetesen a különböző szakos hallgatók életében is nagyon fontos az, hogy minél több tapasztalatot szerezzenek terepen. Sokaknak a családi háttér adott ahhoz ihletet, hogy az agráriumban képzeljék el a jövőjüket.
„Nekem a családom húsz évvel ezelőtt mezőgazdasággal foglalkozott háztájon. Állatokat tartottak és igazából innen jött ez az egész. Bár mondjuk énnálam ez az egész elég képlékeny volt, mert az utolsó napig a katonai volt az első helyen. És akkor utolsó nap jött egy katt és akkor ez lett az első hirtelen. De nem bántam meg.” - osztotta meg Nyárs Bence Károly mezőgazdasági mérnök hallgató.
Traktor segítette a munkát, ennek segítségével szállították el a megtelt ládákat. A Georgikon Campus cserszegtomaji szőlészete 6,5 hektáros. Ebből 4,5-5 hektárról szüretelnek, a többin a fajtagyűjtemény, illetve alanytelep található. Elsősorban olaszrizlinggel, Cserszegi Fűszeressel foglalkoznak, valamint a helyi nemesítésű fajtákból is van jó pár tőke. Az aszály miatt idén közepes mennyiségű termésre számítottak.
„Az olaszrizling, illetve az olaszrizling típusú borok, mint a Pátria, a Rozália, a helyi nemesítések, ezek egész jól tűrik a szárazságot és jó termésmennyiséggel tudjuk őket szüretelni. Megvan a mennyiség, a minőség is. Viszont például a Cserszegi Fűszeres esetében egy kicsit jobban megviselte a szárazság és ennek megfelelően egy kicsit kevesebb termést tudtunk betakarítani. Úgyhogy összességében az mondható, hogy egyes fajták azért jobban bírták, egyesek meg inkább kisebb terméssel tudták ezt az évet kihozni. Minőségben probléma nem lesz, savak is megfelelően alakulnak, most nem égtek el annyira, mint a tavalyi évben és cukorfokban is úgy tűnik, hogy a minimumszintet azt tudni fogja hozni.” - emelte ki Knolmajer Bence a MATE Tangazdaság Cserszegtomaji Telephely vezetője.
A betakarított szőlőt a helyszínen darálták és préselték. Ezt követően került a tartályba a must, amivel később tovább foglalkoznak.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV