Dr. Bakonyi Károly a cserszegtomaji kísérleti telepen tanulmányozta a magyarországi telepített szőlőfajták összetételét, érésidőpontját, a szőlőfürt és a bogyónagyság közötti összefüggéseket, valamint nemesítéssel is foglalkozott. Leghíresebb és nemzetközi hírnevet szerző nemesítése a Cserszegi fűszeres, amelyet az Irsai Olivér és a piros tramini szőlőfajták keresztezéséből hozott létre.
Hajdu Edit tartott előadást Keszthelyen a kiváló szakemberről, akinek nem csak a szaktudása, hanem az embersége is kiemelkedő volt. Az érdeklődők között volt olyan is, aki korábban nem ismerte Bakonyi Károlyt - ám amióta Felsőpáhokra költözött, minél többet szeretne megtudni róla: "Voltam olyan rendezvényen, ahol a cserszegi fűszerest népszerűsítették. És nagyon örülök, hogy most többet is megtudok róla a hölgytől. Nagyszerű dolog, hogy nem férfi ismerteti, hanem egy hölgy ismerteti a nemesítőnek az életét" - mondta el Prókai Gabriella.
Hajdu Edit kertészmérnök hangsúlyozta: Bakonyi Károly pályája során mindig megosztotta tudását, segítette kollégáit és kitartásával, alázatával példakép maradt a mai napig. Szó esett arról is, hogy milyen megpróbáltatásokkal kellett szembenéznie fiatalon: a világháború alatt katonaként szolgált, majd hadifogságba került, ahonnan legyengülve, de rendíthetetlen hittel tért haza. Hajdu Edit nagy tisztelője a híres szőlőnemesítőnek. Így fogalmazott: "Én csak felnézek rá, hogy milyen bölcs döntéseket tudott hozni és milyen eredményeket. Ugyanakkor ő egy segítőkész ember volt. Ő nem zárta be a tudását, a gondolatait - az elképzeléseit szívesen megosztotta bárkivel, nem csak a szakmai kollégákkal, hanem az embertársaival."
A közönség soraiban helyet foglalt Bakonyi Károly lánya és fia is, akik személyes jelenlétükkel emelték az esemény méltóságát. Bakonyi László örül, hogy Cserszegtomaj mellett Keszthely is büszke az édesapjára: "Ezek nagyon jó érzések, nagyon jól esik. Én úgy gondolom, hogy ezekkel a könyvekkel, illetve azokkal a szőlőoltványokkal, amit én még mindig kézbe tudok adni az érdeklődőknek, ezekkel tudunk mi emlékezni őrá, meg vidám történetekkel."
Három évvel ezelőtt, Bakonyi Károly százéves születési évfordulójára egy róla szóló könyvet adott ki Hajdu Edit, ezekből is hozott néhányat a rendezvényre. Ez a kötet a nemesítő szakmai munkájának bemutatása mellett az emberi oldalát is megvilágítja. Bakonyi Károly nem csak a szőlőtermesztésben alkotott maradandót, hanem emberileg is követendő példa - mindannyiunk számára.
Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió