Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Az ország minden tájáról érkeztek borok a Georgikonra
2018. jún. 27. szerda | Keszthely
Az ország minden tájáról érkeztek borok a Georgikonra
78 mintát kóstolhattak a Georgikon Borverseny bírái, ez 50%-kal több mint az elmúlt évben. A mustra célja, hogy közös platformot teremtsen a szakmában dolgozó egykori és jelenlegi georgikonos hallgatók és oktatók számára. A versenyen fehér, vörös, rozé és gyöngyöző borok is terítékre kerültek.

A kar megmérettetésére az ország 17 borvidékéről érkeztek nedűk, amelyek olyan borászok kezéből kerültek ki, akik valamilyen módon kapcsolódnak a Georgikonhoz. Az elmúlt évekhez képest idén 50% több, összesen 78 mintával neveztek a versenyzők.

„Nevezhetnek azok a végzett diákok, akik valamilyen borászati, szőlészeti tevékenységet folytatnak. Nevezhetnek azok a cégek, akik a Georgikonon végzett szőlészeket, borászokat vagy agrármérnököket foglalkoztatnak, ez is egy nagyon széles kör. Nevezhetnek a dolgozóink, nevezhetnek a hallgatónk borokkal, és nevezhetnek azok a gazdák, akik a Georgikonon nemesített szőlőfajtákból készítenek bort.” - mondta Dr. Kocsis László, a PE Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének vezetője.

A borverseny nem csak a Georgikon hagyományát ápolja, hanem Bakonyi Károly előtt is tiszteleg. Jelenlegi formájában hatodik alkalommal szervezték meg a bormustrát, de a versenynek több elődje is van. A megmérettetés nagyon előkelő helyet foglal el a szakmában a kezdetek óta.

„A Cserszegi fűszeres borverseny volt az egyik elődje ennek a borversenynek, ami több mint 20 évvel ezelőtt indult, és most már több mint 10 éve, hogy az Alföldre került, Kecelre. A másik a vonyarcvashegyi szakszövetkezetnél bonyolított, 15 éve induló Luca-napi válogatás, ahol kereskedelmi tételek kerültek bírálatra. A harmadik szintén Vonyarcon a szakszövetkezetnél Karcsi bácsi borának a kiválasztása.” - tájékoztatott Dr. Pálfi Dénes, a borbírák elnöke.

A bírálók asztalára többségében fehér bor került, de a vörösborok is képviseltették magukat. Kisebb számban voltak jelen a desszertborok és a rozék, és megjelentek az egyre népszerűbb gyöngyözőborok is. A bírák több szempontot is figyelembe vettek az összpontszám összeállításánál.

„Olaszrizlingeket kóstoltunk főként, ez a borsor eleje. Ez alapján azt mondhatjuk, hogy a borászok, akik beküldték a mintákat, azok egytől egyig jól ítélték meg és jó borokat küldtek be, hibás borokkal eddig nem találkoztunk. Most következnek az illatosabb fajták, majd drukkolunk a Cserszegtomajon nemesített fajtáknak, meglátjuk, hogy hogyan szerepelnek. Eddig jó dolgunk volt, talán azt mondhatnám, hogy azért nehéz, mert sorrendet kell állítani ezek között a jó borok között.” - emelte ki Kovács Barnabás, borbíráló.

A versenyen bírálták a napokon belül államilag elismert fajtává váló legújabb nemesítést, a Messiást is. A borverseny Champion díját édes bor kategóriában a tokaji Péter Pincészet, száraz bor kategóriában a            somlóvásárhelyi Kleinbacher Bortbirtok nyerte el.

Regman Karola - Keszthelyi TV                    

| 2023. jún. 22. csütörtök 14:37 | Keszthely
Egy arany- és egy ezüstéremmel tértek haza a szakemberek a Nemzetközi Egyetemi Borversenyről.
| 2022. ápr. 25. hétfő 16:19 | Rezi
Tavaszváró Szent György napot tartottak Reziben a hétvégén.
| 2019. júl. 8. hétfő 15:47 | Cserszegtomaj
A 14. Cserszegtomaji Bornapokon hegyközségi borversennyel és kulturális műsorokkal várták az érdeklődőket
| 2018. júl. 10. kedd 17:14 | Cserszegtomaj
A cserszegi fűszeres hazájában ünnepelték a borokat és adták át a hegyközségi borverseny díjait
| 2018. máj. 31. csütörtök 16:59 | Keszthely
A Balaton legjobb borát keresték idén is a bírák a Balatoni Szövetség borversenyén.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.