Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Rekordszámú mintával neveztek a borászok
2018. máj. 31. csütörtök | Keszthely
Rekordszámú mintával neveztek a borászok
Idén rekordszámú, 160 bor érkezett a Balatoni Borok Versenyére. A megmérettetésnek negyedik éve ad otthont a Georgikon Kar, a verseny azonban több mint húsz évre tekint vissza. A hat bírálóbizottság ezúttal is a Balaton legjobb fehér, rozé, vörös, desszert és gyöngyöző borát kereste.

Az úgynevezett belövő bort értékelte elsőként az egyik bírálóbizottság elnöke. Ez az ital az, aminek az értékeihez viszonyítják azt a 160 mintát, amelyek közül az egyik az idei év Balatoni Borrégió Legjobb Bora címet birtokolhatja. A bírák több kategóriából választják ki a legjobbat, ezek a fehér, a vörös, a rozé, a gyöngyöző, illetve a desszertbor. Az idei borok minősége nagyon széles skálán mozog az ítészek szerint.

„Azt tudom eddig mondani, hogy igen változó volt a minőség. Nekünk olyan szerencsénk van, hogy látjuk az eredményeken, hogy az egyes bíráló hol helyezkedik el az átlagos pontszámhoz képest. Viszonylag azt látom, hogy a bíráló társaimmal hasonlóan értékeljük. Az egyik bor nagyon magas kategória, a másik átlagos vagy inkább alatta, tehát azt tudom a minőségről mondani, hogy meglehetősen szórt.” - mondta az egyik bíráló, Kreil Vilmos.

A bírák a bor illata, íze és zamata alapján értékelték az italokat, de pontszámot kapott az összbenyomás is. A borversenynek immár negyedik éve ad otthont a Pannon Egyetem Georgikon Kara. Dr. Kocsis László szerint ez a megmérettetés a szervezésben és lebonyolításban szerepet vállaló hallgatók számára is jó alkalom arra, hogy belelássanak a versenyek világába, ugyanakkor az intézmény szempontjából is kiemelkedő esemény.

„Az itt jelen lévő borbírálók mind szerves részei a szakmának. Termelők, kóstolók, forgalmazók, újságírók, tehát a borral kapcsolatban napi információkkal rendelkeznek. Ők azok, akiken keresztül a mi intézményünknek az oktatási programját is, kutatási eredményeit is el tudjuk terjeszteni. Tehát ez a kapcsolatápolás, ez különösen fontos az intézménynek.” - tájékoztatott a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének vezetője.

A Balatoni Borok Versenyét a Balatoni Szövetség hívta újra életre négy évvel ezelőtt, a megmérettetés azonban jelentős múltra tekint vissza. A borbírálat célja, hogy felhívja a figyelmet a régió kiemelkedő termékeire, illetve arra is, hogy a nyáron kívül is van élet a Balatonnál. Az idei évben a borverseny technikai háttere is megújult.

„Rendkívül fontos, hogy technikailag is haladjunk a korral, tehát most már, hogyha itt körbenézünk, látjuk, hogy már nem papíron töltik a bíráló lapokat, hanem számítógépen. Tehát egy olyan elektronikus rendszer jelenik meg, ami megkönnyíti a munkájukat. Most már lehet látni, hogy nem csoportokban bírálnak, hanem egyenként mondják el a véleményüket, egyenként alkotnak véleményt.” - tette hozzá Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke.

A Balaton legjobb bora mellett a bírák arany, ezüst és bronz minősítéseket is kiosztanak. Az ünnepélyes eredményhirdetésre június 29-én kerül sor a Balatonfüredi Yacht Klubban.

Regman Karola - Keszthelyi TV                    

| 2023. jún. 22. csütörtök 14:37 | Keszthely
Egy arany- és egy ezüstéremmel tértek haza a szakemberek a Nemzetközi Egyetemi Borversenyről.
| 2022. ápr. 25. hétfő 16:19 | Rezi
Tavaszváró Szent György napot tartottak Reziben a hétvégén.
| 2019. júl. 8. hétfő 15:47 | Cserszegtomaj
A 14. Cserszegtomaji Bornapokon hegyközségi borversennyel és kulturális műsorokkal várták az érdeklődőket
| 2018. júl. 10. kedd 17:14 | Cserszegtomaj
A cserszegi fűszeres hazájában ünnepelték a borokat és adták át a hegyközségi borverseny díjait
| 2018. jún. 27. szerda 16:28 | Keszthely
A hatodik Georgikon Borversenyen 78 mintát kóstolhattak a bírálók a karhoz kötődő borászoktól.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.