Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Borsikerek a Georgikonon
2023. jún. 22. csütörtök | Keszthely
Borsikerek a Georgikonon
Diadalmaskodott a Nemzetközi Egyetemi Borversenyen a Georgikon Pincészet. A Nektár arany-, míg a Georgikon Muskotály ezüstéremmel tért haza a megmérettetésről. A pincészet célja, hogy őrizze és továbbvigye Dr. Bakonyi Károly emlékét, és népszerűsítse az általa nemesített fajtákat.

A májusi csapadék jót tett a szőlőnek, szépen fejlődnek a tőkék a Georgikon Pincészetében. A szakemberek évről évre megméretik az itt készült borokat, és kiváló eredményeket érnek el. Legutóbb nemzetközi mezőnyben álltak helyt a nedűk. A Nektár muskotályos jegyeket hordozó száraz fehérbor, a szőlőfajtát Dr. Bakonyi Károly nemesítette. A tőkék kiemelt odafigyelést igényelnek, különleges ital készül a gyümölcsből.

„A 2022-es évjáratban is úgy volt, hogy folyamatosan, a szüret előtti időszakban heteken keresztül, az adott érési sorrendnek megfelelően figyelemmel kísérjük a szőlőben lévő cukor-sav arányokat. Amikor úgy gondoltam, hogy most optimális a cukor-sav arány – ez tavalyi évben augusztus 13-án volt – a kollégáknak mondtam, hogy a holnapi nap megkíséreljük a szüretet megkezdeni.” - tájékoztatott Szládovics László, a MATE Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. Szőlészeti és Borászati Telepének vezetője.

A Nektár már tavaly novemberben is győzedelmeskedett, az Országos Újbor és Sajtfesztiválon aranyérmet kapott. A Georgikon Muskotály a pincészet egyetlen félédes bora. Nektár és Valentin szőlőt tartalmaz, és nagyon népszerű a vásárlók körében. Ez a bor a Nemzetközi Egyetemi Borversenyen második helyezést ért el. Szépen szerepelt a Cserszegi fűszeres is, a száraz fehérbor kategóriában mindössze két és fél ponttal maradt el a győztestől.

„Azt gondolom, hogy több szempontból is nagyon fontos, hiszen láthatják, hogy itt a Georgikon Pincészetnél milyen kiváló szakmai munka folyik. Illetve mivel egy szakmai bázis, egy gyakorlati hely is vagyunk a jelenlegi hallgatóink számára, egy kiválóan működő, családias pincészetben tudják elsajátítani a szőlészeti-borászati ismereteket. Természetesen a beiskolázás szempontjából is egy nagyon fontos eredmény, a marketing szempontjából, hiszen látják a hozzánk felvételiző hallgatók is, hogy itt milyen kiváló a gyakorlati háttér a szőlész-borász vagy akár a kertészmérnök képzéshez kapcsolódóan.” - tette hozzá Szabó Péter, a MATE Georgikon Campus általános campus főigazgató-helyettese.

A Nemzetközi Egyetemi borversenyen Közép-Kelet Európa felsőoktatási intézményei vettek részt. A MATE Georgikon Campus négy tételt nevezett a megmérettetésre. Az idén ugyan kevesebb induló volt, de így is kiváló borok között állták meg a helyüket a keszthelyi nedűk.      

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2022. ápr. 25. hétfő 16:19 | Rezi
Tavaszváró Szent György napot tartottak Reziben a hétvégén.
| 2019. júl. 8. hétfő 15:47 | Cserszegtomaj
A 14. Cserszegtomaji Bornapokon hegyközségi borversennyel és kulturális műsorokkal várták az érdeklődőket
| 2018. júl. 10. kedd 17:14 | Cserszegtomaj
A cserszegi fűszeres hazájában ünnepelték a borokat és adták át a hegyközségi borverseny díjait
| 2018. jún. 27. szerda 16:28 | Keszthely
A hatodik Georgikon Borversenyen 78 mintát kóstolhattak a bírálók a karhoz kötődő borászoktól.
| 2018. máj. 31. csütörtök 16:59 | Keszthely
A Balaton legjobb borát keresték idén is a bírák a Balatoni Szövetség borversenyén.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Szignatúra
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.