"Hol a pálinka?" - kérdezte kora reggel az egyik disznóvágásra érkező Sármelléken.
Ha a pálinka nem is került elő egyből, az előkészületeket már időben megkezdték a résztvevők a Sármelléki Disznólkodáshoz. Kipakolták az üstöket, gázpalackokat, asztalokat – mindent ami kell egy sertés feldolgozásához.
Hamarosan megérkezett a főszereplő is, aki már korán reggel kilehelte lelkét egy másik helyszínen.
A perzselést hamar meg is kezdte Matyi Dezső, a böllér és a segítői. A sármelléki önkormányzat hagyományteremtő szándékkal hívta életre a ’Sármelléki Disznólkodást’.
A szakértő böllér mellett sokan tűrték fel az ingujjukat és ragadták meg a kefét, hogy megtisztítsák a sertést. A böllérszakma nagy elhivatottságot igényel, sajnos egyre kevesebben foglalkoznak ezzel a hivatással.
"Pillanatok alatt szétkapja a disznót" - mondták a a disznóvágók Matyi Dezső böllérről
A lelkes csapat egyik fele a disznóval, a másik pedig a káposztagyalulással, hagymaszeleteléssel foglakozott. A disznóvágáson a helyi borbarát kör tagjai is szívesen vettek részt.
"Ahogy a legtöbb településen, így Sármelléken is egyre kevesebben tartanak és vágnak disznót" - mondta Horváth Tibor polgármester két hagymapucolás közt.
Hozzátette: a közösségépítés mellett ezzel a rendezvénnyel azt is megcéloztuk, hogy az emberek újra kedvet kapjanak a disznóvágáshoz és a fiatalok is megismerjék ezt a hagyományt.
A hagyományos disznóvágást jövőre is szeretnék megrendezni Sármelléken. Ha akad elég lelkes böllér és résztvevő, akár egy versenyt is szívesen lebonyolítanának, melynek természetesen és jó disznótoros lenne a vége.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV