Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Kezdődhet a disznóvágás
2020. nov. 30. hétfő | Keszthely
Kezdődhet a disznóvágás
Disznóvágás, házasság jóslás és halászati tiltónap, ezek mind András-naphoz, azaz november 30-hoz köthetőek. A Balatoni Múzeumban több emléktárgy is megtalálható ezekkel kapcsolatosan. A néprajzosok szerint Márton-nap után ez volt korábban is a következő húsevő időszak. Szent András Keszthelynek is fontos szentje volt.

Egy régi hurkatöltőt mutat Gyanó Szilvia néprajzkutató. A hagyományok szerint ugyanis András-napján, azaz november 30-án kezdődött meg a disznóvágás. A Balatoni Múzeumban több hasonló töltő is megtalálható, például Gyenesdiásról vagy Balatongyörökről. Ez a kellék elengedhetetlen volt a hurka- és a kolbásztöltéshez. A mai tekerős társaihoz képest jóval nagyobb erőfeszítés volt szükséges a működtetéséhez.

„András-nap a disznóvágásoknak a kezdete. Ugye itt a környékünkön is az egész huszadik században nagyon fontos alkalom volt a disznóvágás, hiszen Márton-nappal levágták a libákat, kacsákat és a következő jó húsevő időszak, az a disznótor. Ami elmaradhatatlan része mindig a disznóvágásoknak. A disznóvágások egyébként hagyományosan pálinkázással szoktak kezdődni, jó korán reggel. Fontos, hogy hideg legyen. Ugye régi időben még nem volt áram. nem volt hűtőszekrény, akkor nagyon fontos volt, hogy minél előbb elvégezzék ezt a munkát és minél hidegebbe.”

A hurkatöltők mellett a zsírszűrő kanál, mely a tepertőkészítéshez volt szükséges, a bárdok, a húsvillák és természetesen nagy kések is megtalálhatóak a gyűjteményben. Ezek mind elengedhetetlenek voltak és modern változatban, ma is azok a disznóvágáshoz. András napja emellett házasság jósló nap is volt, ehhez azonban a lányoknak egész nap böjtölniük kellett.

„András-napon is szoktak trágyadombra állni és ahonnan a kutyáknak az ugatását hallották, abból az irányból érkezett a kérő. Vagy pedig reggel kimentek a kiskapuba, ahonnan érkezett, arról jön majd a kérő vagy amilyen nevű ember jön, olyan nevű lesz majd nekik a kérőjük. Nagyon hasonlóak ezek a szokások más jeles napokhoz kapcsolódó férjjósló praktikákhoz. Hát a lányok azok szerették előre tudni, hogy mire számítsanak.”

Szent András Keszthelynek is fontos személye volt, mivel az egykori halászcéhnek volt a védőszentje. Ezért november 30-án tilos volt a halászat, azonban szentmisére kellett mennie a halászoknak a Szent Márton templomba. A keszthelyi halászcéh 1713-ban alakult. 1884-es feloszlatásukig 251 halászt sorolnak fel a tagok között az iratok. Emléktárgyaik ugyancsak a Balatoni Múzeum állandó kiállításán tekinthetőek meg.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. nov. 28. kedd 15:40 | Gyenesdiás
Időseit ünnepelte Gyenesdiás a hétvégén az általános iskola aulájában.
| 2022. feb. 18. péntek 17:19 | Keszthely
Böllérnapot tartottak a Georgikonon. A jó hangulatú eseménybe szakmai elemeket is csempésztek.
| 2020. jan. 7. kedd 15:38 | Várvölgy
Ötödik alkalommal szervezték meg a hagyományos Falusi Disznóvágást Várvölgyön a hétvégén.
| 2017. feb. 17. péntek 17:04 | Keszthely
A hagyomány megélését és a hallgatói élet fellendítését szolgálta a Georgikonon rendezett program.
| 2014. már. 4. kedd 06:29 | Sármellék
A hagyományos disznóvágás hangulatát idézték fel a hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvényen
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
19:00
Göcsej Filmfesztivál
19:06
Savaria Filmfesztivál
20:00
Ludovika Tv
21:00
21:30
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.