A hurkának valót is összevágták a település lakói a Művelődési ház udvarán. A munka jó hangulatban zajlott, a folyamat közben a jó bor sem hiányozhatott. A várvölgyi férfiak minden évben szívesen segédkeznek a falusi disznóvágáson, melyen általában az ő feladatuk elkészíteni a tökéletes töpörtyűt.
„Nagyon sokan mondják, valaki először teszi bele a tejet, valaki közben teszi, valaki a végén. Embere válogatja. Tehát a lényege a dolognak az, hogy mindig azt kell csinálni, amit szeretünk. Az a jó. És itt mindenki úgy csinálja, ahogyan ő megszokta, mi például most az utóbbi időben én már nem teszek bele tejet.” - ismertette Tóth Béla.
A munkafolyamat több helyszínen zajlott. A Művelődési házban a jól megszokott recept alapján készült a véreshurka, valamint kolbászt is töltöttek. Ezekhez az alapanyagot a 331 kilogrammos sertés adta, amit a hajnali órákban vágtak le. A disznót egy pakodi telepről vásárolták.
Az elkészült kolbászokat és hurkákat a Várvölgyi Asszonyklub tagjai készítették el a Művelődési Ház konyháján. Ezek mellet toros káposzta, sült oldalas és pecsenye is rotyogott a fazekakban. A falusi disznóvágásnak hagyománya van a településen, több éve folyamatosan megrendezik. Ennek legfőbb célja, hogy a település lakosságát összekovácsolja.
„Az elsődleges célja, mint a rendezvényeink többségének a közösségépítés, vagy a meglévő közösség megtartása, összekovácsolása. Most már ötödik alkalommal rendezzük meg ezt a disznóvágást. Az elején magán a disznóvágáson és feldolgozáson egy 30 ember vesz részt, főként a Várvölgyi Asszonyklub, valamint egyéb helyi segítők, civilek.” - mondta el Barcza Balázs polgármester.
Az elkészült disznótoros ételeket az előre meghirdetett vacsorán mintegy 180 főnek tálalták fel. A szervezők elmondták, program népszerűségét mutatja, hogy az érdeklődők száma a vacsora iránt a tavalyinak többszöröse. A program várhatóan a következő években is megvalósul.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV