Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Életmód - Gasztronómia / A közösségépítés a cél a várvölgyi disznóvágáson
2020. jan. 7. kedd | Várvölgy
A közösségépítés a cél a várvölgyi disznóvágáson
A közösségépítés a célja a hagyományos falusi disznóvágásnak Várvölgyön. A programot ötödik alkalommal valósították meg a településen. A lakosság segítségével vágták le a 331 kilogrammos állatot. A feldolgozott disznóból hurkát, kolbászt, sülteket és töpörtyűt is készítettek mintegy 180 fő számára.

A hurkának valót is összevágták a település lakói a Művelődési ház udvarán. A munka jó hangulatban zajlott, a folyamat közben a jó bor sem hiányozhatott. A várvölgyi férfiak minden évben szívesen segédkeznek a falusi disznóvágáson, melyen általában az ő feladatuk elkészíteni a tökéletes töpörtyűt.

„Nagyon sokan mondják, valaki először teszi bele a tejet, valaki közben teszi, valaki a végén. Embere válogatja. Tehát a lényege a dolognak az, hogy mindig azt kell csinálni, amit szeretünk. Az a jó. És itt mindenki úgy csinálja, ahogyan ő megszokta, mi például most az utóbbi időben én már nem teszek bele tejet.” - ismertette Tóth Béla.

A munkafolyamat több helyszínen zajlott. A Művelődési házban a jól megszokott recept alapján készült a véreshurka, valamint kolbászt is töltöttek. Ezekhez az alapanyagot a 331 kilogrammos sertés adta, amit a hajnali órákban vágtak le. A disznót egy pakodi telepről vásárolták.

Az elkészült kolbászokat és hurkákat a Várvölgyi Asszonyklub tagjai készítették el a Művelődési Ház konyháján. Ezek mellet toros káposzta, sült oldalas és pecsenye is rotyogott a fazekakban. A falusi disznóvágásnak hagyománya van a településen, több éve folyamatosan megrendezik. Ennek legfőbb célja, hogy a település lakosságát összekovácsolja.

„Az elsődleges célja, mint a rendezvényeink többségének a közösségépítés, vagy a meglévő közösség megtartása, összekovácsolása. Most már ötödik alkalommal rendezzük meg ezt a disznóvágást. Az elején magán a disznóvágáson és feldolgozáson egy 30 ember vesz részt, főként a Várvölgyi Asszonyklub, valamint egyéb helyi segítők, civilek.” - mondta el Barcza Balázs polgármester.

Az elkészült disznótoros ételeket az előre meghirdetett vacsorán mintegy 180 főnek tálalták fel. A szervezők elmondták, program népszerűségét mutatja, hogy az érdeklődők száma a vacsora iránt a tavalyinak többszöröse. A program várhatóan a következő években is megvalósul.  

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. nov. 28. kedd 15:40 | Gyenesdiás
Időseit ünnepelte Gyenesdiás a hétvégén az általános iskola aulájában.
| 2022. feb. 18. péntek 17:19 | Keszthely
Böllérnapot tartottak a Georgikonon. A jó hangulatú eseménybe szakmai elemeket is csempésztek.
| 2020. nov. 30. hétfő 11:14 | Keszthely
A hagyomány szerint András-naptól vághatták le a disznókat hajdanán.
| 2017. feb. 17. péntek 17:04 | Keszthely
A hagyomány megélését és a hallgatói élet fellendítését szolgálta a Georgikonon rendezett program.
| 2014. már. 4. kedd 06:29 | Sármellék
A hagyományos disznóvágás hangulatát idézték fel a hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvényen
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
19:00
Göcsej Filmfesztivál
19:06
Savaria Filmfesztivál
20:00
Ludovika Tv
21:00
21:30
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.