Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Négy sertés esett áldozatául a Böllér napnak
2017. feb. 17. péntek | Keszthely
Négy sertés esett áldozatául a Böllér napnak
Böllérlakoma, böllérbál, szakmai programok és számos program tarkította a Georgikon Karon a második Böllérnapot. A hallgatók által tavaly elindított esemény célja a közösségépítés és a hagyományőrzés. Az egyetemisták négy sertést vágtak, a program mögé olyan támogatók sorakoztak fel mint a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete és V. Német Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

A hajnali vágás után pár órával már az abalében és a darálóban volt a négy sertés. A böllérnapon a sertéstelep munkatársai és a segítő családtagok vezetése mellett több hallgató is aktívan részt vett. Kovács Ákos azt mondja, a kezdeti év után már egy összeszokott csapattal dolgozták fel a sertést.

„A legtöbb segítő azért otthon részt vesz ezekbe a dolgokba, böllérkedik, vagy próbál beletanulni, aztán így igyekszünk segíteni a szakembereknek.” - nyilatkozta a hallgató. 

A böllérnapot tavaly indították el a hallgatók. Akkor körülbelül 350 résztvevője volt a programnak, így nem volt kérdés a folytatás. Az eseményt a hallgatók jelképes hozzájárulásából és szponzorok segítségével szervezték meg.

„Szerettük volna, hogy itt a Georgikon Karon hagyományteremtő céllal szervezzünk egy disznóvágást azért, hogy kicsit a hallgatói életet fellendítsük. Úgy gondoltuk, hogy ez nagyon jól sikerült, a tavalyi éven felbuzdulva idén is belevágtunk az esemény megszervezésébe és bízunk benne, hogy jövőre is sikerül megszervezni.” - mondta el az egyik szervező, Moór Adrián. 

A négy levágott állatból két nagy fehér fajtájú a kar sertéstelepéről származott, kettő mangalica pedig Káptalantótiból érkezett. Utóbbi fajta ismét a virágkorát éri. A 70-es években majdnem eltűnt a mangalica a hazai agráriumból, ma már kettőszáz tenyészet tízezer kocájának köszönhetően körülbelül hatvanezer hízót nevelnek évente. 

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke: „Mangalicától függetlenül nagyon nagy jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy a fiatalok sertésvágással, tehát ezért is állt a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a rendezvény mögé és segítjük őket azzal, hogy mangalicákat is biztosítunk a rendezvényre. Meg kell tanulni, hogy az élelmiszerek azok az élőállttal kezdődnek és ez a folyamat, az hogy disznóvágás, ez annyira a történelmünk része, hogy ezt életben kell tartani és egy csodálatos élmény, hogy fiatalok és egyetemisták ezzel foglalkoznak.”

A böllérnapon részt vett V. Németh Zsolt. A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta, mindenhol megvannak a disznóvágások szokásai, de a közös a hagyomány és az állat tisztelete. A georgikonos hallgatók programját üdvözölte a politikus: „Ilyenen még nem voltam, de úgy látom, olyan hangulat alakult itt ki, ami egy nagyon fontos eleme a böllérfesztiválnak, ami bizalomra ad okot, hogy jó kezekben van ez a hagyomány és tovább is adják a hallgatók egymásnak és ha már elkezdték, ez fennmarad évtizedek múltán is.” 

A sertésekből toros káposzta, hurka és kolbászkészült, ezeket a délutáni böllérlakomán fogyaszthatták el a vendégek. E mellett böllérbált és szakmai programokat is szerveztek, melyen a mangalicák mellett a pannon háztáji sertésprogramot is bemutatták. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. feb. 6. hétfő 16:59 | Vindornyafok
Sokan voltak kíváncsiak a vindornyafoki Fehérkolbász töltő böllértalálkozóra, melyre 17 csapat nevezett.
| 2014. már. 4. kedd 06:29 | Sármellék
A hagyományos disznóvágás hangulatát idézték fel a hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvényen
| 2024. aug. 30. péntek 19:15 | Keszhely
Az elsőéves hallgatók megismerkednek az egyetemmel, Keszthellyel és leendő oktatóikkal.
| 2024. júl. 4. csütörtök 19:15 | Keszthely
130-an végeztek az idei évben, többen közülük a campuson folytatják a tanulmányaikat.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
Újabb fejlesztések várhatók a MATE Georgikon Campusán.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
12:00
Képújság
18:00
18:30
19:00
Göcsej Filmfesztivál
19:06
Savaria Filmfesztivál
20:00
Ludovika Tv
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.