Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kétszázezer embert várnak a menetelésre
2013. okt. 26. szombat | Erdély
Kétszázezer embert várnak a menetelésre
Kétszázezer résztvevővel számol vasárnap a Székelyek Nagy Menetelésén a szervező Székely Nemzeti Tanács elnöke. Izsák Balázs sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján kijelentette: "Vasárnap csak az maradjon otthon, akinek a nevére kiállított hivatalos halotti bizonyítványa van. Más igazoló iratot nem fogadunk el".

Az SZNT elnöke elmondta, a vasárnapi nagyszabású rendezvénytől azt várják el, hogy a „Bukarest” megérti: elhibázott spekuláció az, hogy ha a hatalom semmibe veszi, levegőnek nézi a székelyföldi közösséget, akkor előbb-utóbb kifulladnak az autonómiatörekvések. „A párbeszéd hiánya felerősíti az autonómia iránti igényt, és újabb hulláma jön a tiltakozásnak. Hallatlanul nagy a tárháza azoknak a demokratikus eszközöknek, amivel bosszantani lehet a román államot” – mondta Izsák Balázs, aki leszögezte: szeretnék, ha az autonómia kapcsán elkezdődne a párbeszéd a román állam képviselőivel.

Az SZNT elnöke sajtótájékoztatóján bemutatta a legújabb mozgalmi jelképet, a „15/9-et”. Izsák szerint ezzel a számokra épülő üzenettel, az ország tervezett közigazgatási átalakítása kapcsán azt üzenik Románia kormányának, hogy tartsa tiszteletbe a Magyarország és Románia között megkötött államközi szerződést. A 15. cikkely 9. pontja ugyanis kimondja azt, hogy a felek tartózkodnak olyan intézkedésektől, amelyek az egyes nemzeti kisebbségek által lakott régiókban a lakosság arányait megváltoztatva arra irányulnak, hogy korlátozzák e személyeknek a jogait és szabadságát.

Ennek az államközi szerződésnek a megsértése lenne Székelyföld betagolása a hatmegyés Közép-régióba, vagy akár Brassó megyével közös közigazgatási régió létrehozása. Azt kérik Magyarország kormányától is, hogy a maga részéről kérje majd a román kormánytól azt, hogy a két állam közti szerződést tartsa tiszteletben – mondta Izsák.

Emlékeztetett arra is, hogy a Székelyek Nagy Menetelésével ünnepli vasárnap megalakulásának tíz eves évfordulóját az SZNT: 2003. október 26-án, a háromszéki megyeszékhely könyvtárának Gábor Áron termében alakult a szervezet, amely a székelyföldi autonómia elérését tűzte ki célul. „Évfordulóról beszélünk, de ünnepről nem” – szögezte le Izsák Balázs, aki szerint akkor beszélhetne ünnepről, ha tíz év alatt elérték volna, hogy legyen autonómia.

Az SZNT azonban elérte azt, hogy bekerült a közbeszédbe az autonómia kérdése, ma már magyar és román politikusoknak egyaránt valamiképpen viszonyulniuk kell ehhez a kérdéshez. Létrehoztak egy jelképet, a székely zászlót, amely alá fel lehet sorakozni. Izsák Balázs rámutatott: a román hatalom részéről érkező tiltás és üldözés is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a magyar közösség öntudatra ébredjen és magáénak vallja a székely zászlót. „Nem lenne ma Székelyföldön annyi székely zászló Codrin Munteanu háromszéki prefektus nélkül. Köszönjük neki, a jövőben is számítunk támogatására”, nyilatkozta Izsák Balázs.

A Székely Nemzeti Tanács tájékoztatási alelnöke, Ferencz Csaba elmondta: a vasárnapi Székelyek Nagy Menetelésének szervezői elindították a rendezvény honlapját a www.szekelymenet.info oldalt, amely tartalmazza a megmozdulás céljait, azon megtalálhatóak a Kökös és Bereck közti 54 kilométeres élőlánc helyszínei, és minden olyan fontos tudnivaló, amire a résztvevőknek szükségük lehet. Ugyanezen a honlapon vasárnap a menetelés idején, a beszédek elhangzását követően azonnal közzéteszik azokat magyar és román nyelven is, illetve fényképeket és videofelvételeket közölnek a tüntetésről.

Az SZNT elnöke elmondta, az elmúlt tíz évben az SZNT megteremtette az autonómia küzdelem mozgalmi hátterét, ide illeszkedik bele a március 10-i, marosvásárhelyi Székely Szabadság Napja, amelyen 30.000 ember vett részt, és ilyen lesz a vasárnapi Székelyek Nagy Menetelése is. Újságírói kérdésre-, hogy mi az, amit az elmúlt tíz évből hiányol - Izsák Balázs kifejtette: korábban is meg lehetett volna teremteni, a most körvonalazódó nemzeti konszenzust.

Forrás: kitekinto.hu

Öt magyarországi városban is demonstrálnak Székelyföld autonómiájáért

Budapesten, további négy magyarországi városban és a világ számos pontján is tartanak szimpátiatüntetéseket a Székelyek nagy menetelésével egy időben, vasárnap.

A háromszéki Bereck és Kökös közötti 55 kilométeren százezres menetoszlop hívja majd fel a figyelmet az egységes, önálló, autonóm Székelyföld igényére.

László Lajos, a Székelyföldért Társaság (SZT) titkára csütörtökön elmondta, hogy a budapesti Hősök terén lesz a gyülekező vasárnap délelőtt 10 és 11 óra között. Onnan vonulnak át a román nagykövetséghez, ahol 12 órakor kezdődik a rendezvény, összehangolva a háromszéki demonstrációval.

Bencze Izabella, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója és szóvivője hangsúlyozta, közös céljuk a Romániában tervezett közigazgatási átalakítás megbénítása és a területi autonómia létrehozása. A CÖF a vasárnapi demonstráció után petíciót készít, amelyet eljuttat a román kormányhoz.

A vidéki rendezvényeket Szolnokon, Debrecenben, Keszthelyen és Sárospatakon szervezik. A székelyföldi autonómiáért a világ több mint húsz városában, számos kontinensen tartanak szimpátiatüntetést.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére a két háromszéki falu, Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon százezres összefüggő menetoszloppal kívánják felhívni a figyelmet az egységes, önálló, autonóm Székelyföld igényére vasárnap.

Magyarországról is utaznak a székelyek menetére. Egy magánember kezdeményezését a Magyarországért Kulturális Egyesület is támogatja. A résztvevők szombaton indulnak Budapestről autókkal Csíksomlyóba, vasárnap pedig a helyiekkel együtt vesznek részt a programokon és egy istentiszteleten.

Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága múlt heti, egyhangúlag elfogadott állásfoglalásában támogatta a vasárnapi demonstrációt.

A Fidesz is támogatja a Székelyek nagy menetelését. Ezért minden tagjukat és támogatójukat arra kérik, hogy vegyen részt vasárnap a budapesti szimpátiatüntetésen - jelentette be Hidvéghi Balázs országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján. Arra kérte a Fidesz szimpatizánsait, hogy a CÖF és az SZT által szervezett, a Hősök terétől induló és a budapesti román nagykövetség előtt véget érő rendezvényre mindenki csak magyar és székely zászlókat vigyen, pártjelvényeket ne.

A Fidelitas is részt vesz a romániai regionalizációs tervek elleni békés, fővárosi demonstráción.

A KDNP felszólította tagjait és kéri szimpatizánsait, hogy támogassák a menetelést.

A Jobbik kiáll a Székelyek nagy menetelése mellett. A párt vezetői és tagjai buszokkal utaznak a vasárnapi menetelésre, amelyen erdélyi tagjaik és támogatóik is részt vesznek majd. Magyarországon maradó szimpatizánsaikat arra buzdítják, csatlakozzanak a budapesti menethez.

Az LMP Országos Választmányának több tagja és a párt aktivistái is részt vesznek vasárnap a Székelyek nagy menetelésén. Ezt Mile Lajos országgyűlési képviselő és Keresztes László Lóránt pártigazgató jelentette be csütörtökön a budapesti román nagykövetség előtt tartott sajtótájékoztatón.

A Közösség a Társadalmi Igazságosságért Párt (KTI) aktivistái és a párt elnöke is részt vesz az SZT budapesti szolidaritási demonstrációján - tudatta közleményében Szili Katalin, a KTI elnöke az MTI-vel. Mint írták, a KTI egy autóbusz szállítási költségével járul hozzá a rendezvényhez, valamint támogatja a budapesti tüntetést is.

Székely István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség főtitkár-helyettese szerint jó esély van arra, hogy az aláírásgyűjtéssel, a Székelyek nagy menetelésével és egyéb lobbimunkával megállítható lesz az adminisztratív hatáskörű közigazgatási régiók létrehozása Romániában.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke azt mondta, szeretnék elérni a Partiumban és Székelyföldön a magyarok számára az autonómiát. Ennek érdekében politikai érdekérvényesítési eszközként tekintenek a háromszéki településekre október 27-ére meghirdetett nagy székely menetelésre.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Családlánc-mozgalom kiáll az erdélyi magyarság autonómia törekvése mellett és támogatja a Székelyek nagy menetelését. A Magyarországért Kulturális Egyesület szintén bekapcsolódik a megmozdulásba.

Budafok-Tétény Önkormányzat kezdeményezésére további 11 magyarországi önkormányzat is csatlakozott a meneteléshez - tájékoztatta közleményében a XXII. kerületi polgármesteri kabinet sajtófőnöke péntek délután az MTI-t. Budapestet Csomós Miklós főpolgármester-helyettes képviseli majd - emelte ki.

A közmédia többször, több műsorban is foglalkozik a Székelyföld területi autonómiájának megvalósításáért indított demonstrációval. A Székelyek nagy menetelését pedig a Dunán és a Kossuth Rádióban is élőben közvetítik - tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóirodája korábban az MTI-t.

A menetelést az MTVA az eseményt megnyitó egyik ökumenikus istentisztelettel együtt élőben közvetíti. A műsorban megszólalnak az erdélyi magyarság politikai vezetői, ismert közéleti szereplői is.

Forrás: hirado.hu

| 2024. már. 20. szerda 19:15 | Keszthely
Közös szakmai napot tartott a marosvásárhelyi Transilvania Kereskedelmi Kollégium és a keszthelyi Közgáz.
| 2018. okt. 29. hétfő 17:27 | Balatongyörök
Egy magánkezdeményezés révén már ötödik alkalommal gyűltek össze a Becehegy kapujánál.
| 2017. ápr. 3. hétfő 14:06 | Keszthely
A légi régészet rejtelmeibe nyújt betekintést a Balatoni Múzeum legújabb tárlata.
| 2017. már. 22. szerda 15:39 | Keszthely
Két, erdélyi származású képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Balaton Színházban.
| 2016. júl. 20. szerda 14:45 | Keszthely
Ezek segítségével szervez jótékonysági missziót Böjte Csaba és a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.