Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Életmód - Gasztronómia / Borban és halászlében az igazság
2023. szep. 5. kedd | Balatongyörök
Borban és halászlében az igazság
Szüreti felvonulás volt Balatongyörökön. Díszes menet járta végig a falut, hogy a szőlő betakarítását, az új bor készítését ünnepeljék. A bor mellett a halászléé volt a főszerep, versengtek is a csapatok, kié a legjobb. A település hagyományaiban mind a halnak, mind a bornak nagy szerepe van.

Kisbíró vezetésével indult el az ünneplő csapat a balatongyöröki főúton. A rendőri felvezetéssel kísért szüreti társaság igen színes volt. Traktorok, borrendek, legények és menyecskék vonultak a Balaton-part felé.

A csapat háromszor is megállt rövid műsorokat adni. Az egész vonulás alatt a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar fújta a talpalávalót.

Az ünnepség másik fő programja, a halászléfőző verseny volt. Már délelőtt begyújtottak a bográcsok alá. A több éves múltra visszatekintő megmérettetésre az elszánt szakácsok bonyolult praktikákkal is készültek.

Hát egy pici füstöt kapott, egy füstölt paprikát. Saját magam füstöltem, azzal egy picit meg lett bolondítva, ugye a versenykiírásban csak gázon lehetett főzni, nem tudunk szabad tűzön. Amennyi halat tudtunk, fogtunk hozzá. Balatoni halból, illetve a Marcal folyóból volt benne belsőség, paprikáért pedig Szegedig kellett leutaznom.” árulta el Kerék Zoltán halászléfőző.
Maga a balatongyöröki halászléfőző verseny 21 éves múltra tekint vissza, de a helyi halászok évszázadokkal ezelőtt is már kiváló halételeket készítettek. Farkas Attila egy évtizede zsűrizik itt. 

A balatongyöröki dűlők többségén még nem kezdődött meg a szüret. Nem úgy mint Szigeti Lekics Andreáéknál. Az édesapja kezdte a borászatot, már 20 éve járnak le a szüreti fesztiválra bort árulni. Már elkezdődött náluk az idei szőlőszedés.
"Mi az idei évben augusztus 21-én szedtük az első szőlőt, Irsai Olivért, és nagyon elégedettek vagyunk. A kedvezőtlen időjárás ellenére nagyon szép volt, és egészséges volt a szőlő. "

Az önkormányzat büszke ezen szezonvégi programjára, hiszen a hagyományőrzést nagyon fontosnak tartják. A bor és a hal pedig szerves részét képzi Balatongyörök történelmének.

A településünknek 1000éves szőlészeti hagyományai vannak, és biztos hogy az eleink is szüret alkalmával nagy mulatságokat szoktak tartani és ezzel a rendezvénnyel mi is megpróbáljuk ezt a hangulatot megidézni itt a faluban. A halászok pedig kötődnek Balatongyörökhöz, hiszen itt a templom alatti kis téren lévő régi házak, azok műemlékvédett halászházak.” mesélte Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere.

A színpadon a Hangerdő társulat adta az elő az Ördög meséje című darabjukat. Este pedig a rendezvényt a Helios zenekar zárta.

| 2023. nov. 2. csütörtök 16:06 | Rezi
A hideg tavasz után nyáron szépen fejlődött a szőlő, a bortermelők bizakodóak az évjáratot illetően.
| 2023. szep. 12. kedd 16:23 | Alsópáhok
160-an vonultak fel az Aranykorúak Szüreti Fesztiválján Alsópáhokon.
| 2023. szep. 12. kedd 16:22 | Rezi
Félretették a metszőollót a reziek és nagy szüreti mulatságot rendeztek.
| 2023. szep. 10. vasárnap 19:43 | Gyenesdiás
Szüreti vigasságokat rendeztek Gyenesdiáson. Színes és változatos programelemek közül lehett választani.
| 2022. okt. 7. péntek 12:00 | Zalaszentgrót
A egyre szárazabb éghajlat kedvező hatásokat mutat az itteni ültetvényekben.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.